Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Välkommen till Skånes ekologiska gårdar 6-7 sept

https://www.klimatsmart.se/images/news/ekorundan246x751.jpg

Den 6-7:e september är det dags för årets Ekorunda, då hela 20 gårdar hoppas kunna locka ut många intresserade till landsbygden. Intresserade konsumenter bjuds in att uppleva det ekologiska lantbruket på nära håll och precis som förra året kommer det att bjudas på både insikter och utsikter! Gårdarna är spridda över hela Skåne, från Båstad i nordväst till Kivik i sydost, och representerar en mångfald av ekologiska inriktningar: mjölk- och köttproduktion, såväl som grönsaks- och fruktodling. Tre nya gårdar är med i årets Ekorunda och det är Dalängarnas Gård, Helenelust och Rörumsro. På Dalängarnas gård finns gotlandsfår, höns, grönsaks- och fruktodlingar och även ett eget stenugnsbageri! Även Helenelust på Österlen har fårproduktion men odlar också spannmål och äpple som de producerar sin egen äppelmust av, liksom gården Rörumsro gör. På Rörumsro planterades många av träden på femtiotalet då odlingen anlades och äppelodlingen drivs fortfarande på samma sätt som då – småskaligt med hjärta, omsorg och mycket handkraft. - Första gången vi besökte odlingen tittade vi på varandra och insåg att vi bägge kände samma sak: Det var kärlek vid första ögonkastet mellan oss och odlingen, berättar Elisabeth och Niklas Knöppel på Rörumsro. Det var också en självklarhet att vi vill sköta den helt ekologiskt, så nu är hela odlingen under omställning till ekologisk certifiering, fortsätter Elisabeth som i maj 2013 köpte äppelodlingen. Alla gårdarna kommer att erbjuda en rad kostnadsfria aktiviteter som ponnyridning, bisafari, örtavandring, mustprovning, trädklättring, självplock och leka i halmland. Här finns alltså något att hämta för både barnfamiljen, miljövännen och den matintresserade konsumenten. Särskilt populärt har inslaget ”Bonden berättar” blivit, där ekobonden själv visar besökarna runt och berättar om sina odlingar. Dessutom kan man passa på att handla nyskördad ekologisk mat i gårdsbutiken och avnjuta en hemlagad fika på gården. - Vi tror att ett möte mellan den ekologiskt nyfikna konsumenten och ekobonden ute på sin gård är en fullträff som borde inspirera bägge parter. Kul för konsumenten att se och höra hur maten kommer till. Härligt för barnen att träffa på djuren. Underbart för ekobonden att för en gång skull få träffa konsumenten, menar Ebba-Maria Olson, ordförande i föreningen ekobonden.se och samordnare av Ekorundan. Läs mer på www.ekobonden.se!

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Välkommen till Skånes ekologiska gårdar 6-7 sept

2014-08-26
Den 6-7:e september är det dags för årets Ekorunda, då hela 20 gårdar hoppas kunna locka ut många intresserade till landsbygden. Intresserade konsumenter bjuds in att uppleva det ekologiska lantbruket på nära håll och precis som förra året kommer det att bjudas på både insikter och utsikter!

Gårdarna är spridda över hela Skåne, från Båstad i nordväst till Kivik i sydost, och representerar en mångfald av ekologiska inriktningar: mjölk- och köttproduktion, såväl som grönsaks- och fruktodling.

Tre nya gårdar är med i årets Ekorunda och det är Dalängarnas Gård, Helenelust och Rörumsro. På Dalängarnas gård finns gotlandsfår, höns, grönsaks- och fruktodlingar och även ett eget stenugnsbageri! Även Helenelust på Österlen har fårproduktion men odlar också spannmål och äpple som de producerar sin egen äppelmust av, liksom gården Rörumsro gör. På Rörumsro planterades många av träden på femtiotalet då odlingen anlades och äppelodlingen drivs fortfarande på samma sätt som då – småskaligt med hjärta, omsorg och mycket handkraft.

- Första gången vi besökte odlingen tittade vi på varandra och insåg att vi bägge kände samma sak: Det var kärlek vid första ögonkastet mellan oss och odlingen, berättar Elisabeth och Niklas Knöppel på Rörumsro. Det var också en självklarhet att vi vill sköta den helt ekologiskt, så nu är hela odlingen under omställning till ekologisk certifiering, fortsätter Elisabeth som i maj 2013 köpte äppelodlingen.

Alla gårdarna kommer att erbjuda en rad kostnadsfria aktiviteter som ponnyridning, bisafari, örtavandring, mustprovning, trädklättring, självplock och leka i halmland. Här finns alltså något att hämta för både barnfamiljen, miljövännen och den matintresserade konsumenten. Särskilt populärt har inslaget ”Bonden berättar” blivit, där ekobonden själv visar besökarna runt och berättar om sina odlingar. Dessutom kan man passa på att handla nyskördad ekologisk mat i gårdsbutiken och avnjuta en hemlagad fika på gården.

- Vi tror att ett möte mellan den ekologiskt nyfikna konsumenten och ekobonden ute på sin gård är en fullträff som borde inspirera bägge parter. Kul för konsumenten att se och höra hur maten kommer till. Härligt för barnen att träffa på djuren. Underbart för ekobonden att för en gång skull få träffa konsumenten, menar Ebba-Maria Olson, ordförande i föreningen ekobonden.se och samordnare av Ekorundan.

Läs mer på www.ekobonden.se!
Källa: Ekobonden.se

Senaste nyheter