Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Välj miljövänliga Påskliljor till påskbordet

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskt-sigill-paskliljor250x116.jpg

När påskliljorna blommar är det vår. Det är något som är väl förankrat hos oss här i norden. Påskliljan är en av våra mest älskade blommor och en av dem som blommar tidigast på våren, runt påsk i april till maj därav namnet. Väljer du att köpa påskliljor till påskbordet som är märkta med Svenskt Sigill vet du med säkerhet att blommorna är odlade i Sverige och har producerats med särskild miljöhänsyn. Hela produktionen sker under kontrollerade former och kontrollerna utförs av tredje part. Varje produkt kan också spåras tillbaka till odlingen. Påskliljans historia: Påskliljan är en flerårig lökväxt med det latinska namnet Narcissus pseudonarcissus. Narcissus efter den vackre ynglingen Narciccos i den grekiska mytologin. Narciccos var så underbart vacker att alla såg honom blev djupt förälskade, men han avvisade alla. Därför blev han till slut dömd att förälska sig i sin egen spegelbild i en källa. I förtvivlan över att inte kunna röra vid sitt andra vackra jag tynade han snart bort och dog. Efter döden förvandlades Narciccos till den blomma som fått hans namn: narcisser, påskliljan. Påskliljan härstammar från Västra Europa. Där och i Sydeuropa växer den fortfarande vilt och uppträder ofta i stor mängd och färgar ängar och skogsdungar vackert gula. Påskliljan har en svag doft och en enda stor gul blomma på en cirka 40 till 50 centimeter hög stjälk. Redan under medeltiden började man odla påskliljor i Sverige, inte bara för att den var vackra utan kanske snarare som medicinalväxt. Påskliljor ingick länge i folkmedicinen, trots att hela växten, särskilt löken, är giftig. Avkok på växten ansågs rogivande (eller i stora doser förlamande). Man kunde använda omslag av påsklilja vid brännskador och vrickningar. Man använde den som kräkmedel, för att bota diarréer, mot astma och kikhosta samt ”nervositet”. Men idag används påskliljan som en vacker dekoration på påskbordet eller en återkommande färgklick i rabatten.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Välj miljövänliga Påskliljor till påskbordet

2015-03-30
När påskliljorna blommar är det vår. Det är något som är väl förankrat hos oss här i norden. Påskliljan är en av våra mest älskade blommor och en av dem som blommar tidigast på våren, runt påsk i april till maj därav namnet.

Väljer du att köpa påskliljor till påskbordet som är märkta med Svenskt Sigill vet du med säkerhet att blommorna är odlade i Sverige och har producerats med särskild miljöhänsyn. Hela produktionen sker under kontrollerade former och kontrollerna utförs av tredje part. Varje produkt kan också spåras tillbaka till odlingen.

Påskliljans historia:

Påskliljan är en flerårig lökväxt med det latinska namnet Narcissus pseudonarcissus. Narcissus efter den vackre ynglingen Narciccos i den grekiska mytologin. Narciccos var så underbart vacker att alla såg honom blev djupt förälskade, men han avvisade alla.

Därför blev han till slut dömd att förälska sig i sin egen spegelbild i en källa. I förtvivlan över att inte kunna röra vid sitt andra vackra jag tynade han snart bort och dog. Efter döden förvandlades Narciccos till den blomma som fått hans namn: narcisser, påskliljan.

Påskliljan härstammar från Västra Europa. Där och i Sydeuropa växer den fortfarande vilt och uppträder ofta i stor mängd och färgar ängar och skogsdungar vackert gula. Påskliljan har en svag doft och en enda stor gul blomma på en cirka 40 till 50 centimeter hög stjälk.

Redan under medeltiden började man odla påskliljor i Sverige, inte bara för att den var vackra utan kanske snarare som medicinalväxt. Påskliljor ingick länge i folkmedicinen, trots att hela växten, särskilt löken, är giftig. Avkok på växten ansågs rogivande (eller i stora doser förlamande). Man kunde använda omslag av påsklilja vid brännskador och vrickningar. Man använde den som kräkmedel, för att bota diarréer, mot astma och kikhosta samt ”nervositet”.

Men idag används påskliljan som en vacker dekoration på påskbordet eller en återkommande färgklick i rabatten.

Senaste nyheter