Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Välj hållbar sushi på restaurangen

https://www.klimatsmart.se/images/news/naturskyddsforeningen250x45pm.jpeg

Naturskyddsföreningens medlemmar har kartlagt fisk- och skaldjursutbudet på 43 restauranger på flera olika orter i Sverige. Samtliga undersökta sushirestauranger serverar ett stort antal ohållbart fiskade och odlade fiskar och skaldjur. Föreningen visar också att åtta ledande sushigrossister säljer ohållbara produkter. Men det går att välja sushi som är både god och hållbar. - Sushi är en god och praktisk lunchrätt och det finns några enkla tips alla vi sushiätare kan använda oss av, så att vi värnar om havens fiskbestånd, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen. Be att få byta ut de ohållbart fiskade och odlade fiskarna och skaldjuren på sushitallriken. Det finns miljösmarta produkter man kan välja istället, t.ex. musslor eller vegetariska sushibitar. Naturskyddsföreningens sushiundersökning utfördes i maj-juni 2011 i Borås, Gävle, Göteborg, Halmstad, Ludvika, Luleå, Mora, Norrköping, Stockholm, Trollhättan och Östersund. Restaurangerna var slumpvis valda och kartläggningen gjordes med hjälp av ett frågeformulär Endast ett fåtal av de undersökta restaurangerna uppgav att de hade en specifik miljötanke bakom sina val av fisk och skaldjur. - Om restaurangen inte vet vilka fiskar som är bra att välja, tipsa om Naturskyddsföreningens fisklista. Du kan också ladda ner den som mobilapplikation, säger Ellen Bruno, sakkunnig i marina ekosystem och fiske på Naturskyddsföreningen. Bland de grossister som Naturskyddsföreningen kartlagt och som har en särskild inriktning på sushiprodukter uppger många att de har en miljöpolicy och strävar efter att minska sin miljöpåverkan. Dock återfinns på samtligas produktlistor ohållbart fiskade eller odlade fisk och skaldjur. - Med tanke på hur läget i havet ser ut kan vi inte fortsätta att äta fisk utan att samtidigt tänka på vad vi stoppar i oss. Det är hög tid för restauranger att välja bort hotade arter och grossisterna på marknaden måste leva upp till de miljöambitioner de påstår sig ha, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen. För mer information, kontakta: Mikael Karlsson, ordförande, 070-316 27 22 Ellen Bruno, sakkunnig i marina ekosystem och fiske, 076-786 95 12 Louise Wileen Bjarke, 070-884 77 28.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Välj hållbar sushi på restaurangen

2011-09-26
Naturskyddsföreningens medlemmar har kartlagt fisk- och skaldjursutbudet på 43 restauranger på flera olika orter i Sverige. Samtliga undersökta sushirestauranger serverar ett stort antal ohållbart fiskade och odlade fiskar och skaldjur. Föreningen visar också att åtta ledande sushigrossister säljer ohållbara produkter. Men det går att välja sushi som är både god och hållbar.

- Sushi är en god och praktisk lunchrätt och det finns några enkla tips alla vi sushiätare kan använda oss av, så att vi värnar om havens fiskbestånd, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen. Be att få byta ut de ohållbart fiskade och odlade fiskarna och skaldjuren på sushitallriken.

Det finns miljösmarta produkter man kan välja istället, t.ex. musslor eller vegetariska sushibitar. Naturskyddsföreningens sushiundersökning utfördes i maj-juni 2011 i Borås, Gävle, Göteborg, Halmstad, Ludvika, Luleå, Mora, Norrköping, Stockholm, Trollhättan och Östersund. Restaurangerna var slumpvis valda och kartläggningen gjordes med hjälp av ett frågeformulär Endast ett fåtal av de undersökta restaurangerna uppgav att de hade en specifik miljötanke bakom sina val av fisk och skaldjur.

- Om restaurangen inte vet vilka fiskar som är bra att välja, tipsa om Naturskyddsföreningens fisklista. Du kan också ladda ner den som mobilapplikation, säger Ellen Bruno, sakkunnig i marina ekosystem och fiske på Naturskyddsföreningen.

Bland de grossister som Naturskyddsföreningen kartlagt och som har en särskild inriktning på sushiprodukter uppger många att de har en miljöpolicy och strävar efter att minska sin miljöpåverkan. Dock återfinns på samtligas produktlistor ohållbart fiskade eller odlade fisk och skaldjur.

- Med tanke på hur läget i havet ser ut kan vi inte fortsätta att äta fisk utan att samtidigt tänka på vad vi stoppar i oss. Det är hög tid för restauranger att välja bort hotade arter och grossisterna på marknaden måste leva upp till de miljöambitioner de påstår sig ha, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

För mer information, kontakta:
Mikael Karlsson, ordförande, 070-316 27 22
Ellen Bruno, sakkunnig i marina ekosystem och fiske, 076-786 95 12
Louise Wileen Bjarke, 070-884 77 28.

Senaste nyheter