Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Välj försäkringar med Bra Miljöval

https://www.klimatsmart.se/images/news/Naturskyddsforeningen-logo250_37.jpg

Den 29 november har vi den stora äran att få presentera en helt ny typ av produkt med märkningen Bra Miljöval, nämligen försäkringar. Förra året omsatte försäkringsbranschen 2 564 miljarder bara i Sverige. Om de pengarna placeras rätt och dessutom påverkar branscher som bygg och verkstad till att satsa på grön utveckling i större utsträckning så kan de pengarna göra stor nytta. Vi bad Caroline Hopkins, som under en längre tid jobbat med att ta fram miljömärkningen för den nya tidens försäkringar, att berätta lite mer: ”Tycker du som jag, att det här med försäkringar är ganska tråkigt? Något nödvändigt ont som kostar pengar. Man vet inte vad man betalar för, vad ska man jämföra när man köper försäkring, mer än pris? Och hur mycket försäkringar behöver man ha? Och visst är det ganska konstigt att de inte finns ännu, de miljömärkta försäkringarna? Snart sagt alla andra branscher har produkter med miljöanspråk, företag som konkurrerar med miljöaspekter. För den här branschen är inte vilken bransch som helst, den är stor. Totalt omsatte försäkringsbranschen 2 546 miljarder kronor förra året, skadeförsäkringar 60,4 miljarder varav småhus och personbilsförsäkringar tillhör de största segmenten. Försäkringar går ut på att personer tillsammans delar på kostnaden ifall någon råkar ut för en skada. Alla betalar lite och man går inte under om man drabbas av en skada så att det kostar mycket. De här pengarna måste alltså finnas kvar hos försäkringsbolaget när en bil blir krockad eller huset får en vattenskada eller brinner. De förvaltas därför på olika sätt, helst försiktigt och enligt lagkrav, i värdepapper och i fastigheter. Miljökrav och etiska krav, som förutom det uppenbart schyssta i att inte tjäna pengar i riktigt usla verksamheter, minskar också riskerna i placeringarna. Hållbarare produkter har dessutom en säkrare framtidsmarknad, klimatsäkra etableringar är just säkrare, investeringar i kärnkraft kan snabbt gå om intet och följas av enorma goodwillförluster. När bilen ska repareras och vattenskadan åtgärdas används olika produkter: färger, lösningsmedel, träbyggvaror, spackel med varierande miljöprestanda. Försäkringsbolagen är stora kunder hos bilverkstäder och byggfirmor och hos deras leverantörer av varor. Återbruk av begagnade produkter förekommer redan på bilsidan tack vare lönsamhet och framsynt produktutveckling. Men inom bygg köper försäkringsbolagen vad vi vet ingenting begagnat. Det finns alltså skäl att bry sig. De miljömärkta försäkringarna har lyst med sin frånvaro tills nu! I dagarna blev äntligen Folksam Sak det första försäkringsbolaget att godkännas och kan nu alltså erbjuda försäkringar med Bra Miljöval! Fler företag är intresserade och på gång. Även om det inte är direkt skojigt så är det viktigt. Fråga efter Bra Miljöval nästa gång en säljare ringer, då gör försäkringskostnader nytta! Då kan det bli lite roligare, det här med försäkringar. Skrivet av Caroline Hopkins.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Välj försäkringar med Bra Miljöval

2011-11-29
Den 29 november har vi den stora äran att få presentera en helt ny typ av produkt med märkningen Bra Miljöval, nämligen försäkringar. Förra året omsatte försäkringsbranschen 2 564 miljarder bara i Sverige. Om de pengarna placeras rätt och dessutom påverkar branscher som bygg och verkstad till att satsa på grön utveckling i större utsträckning så kan de pengarna göra stor nytta. Vi bad Caroline Hopkins, som under en längre tid jobbat med att ta fram miljömärkningen för den nya tidens försäkringar, att berätta lite mer:

”Tycker du som jag, att det här med försäkringar är ganska tråkigt? Något nödvändigt ont som kostar pengar. Man vet inte vad man betalar för, vad ska man jämföra när man köper försäkring, mer än pris? Och hur mycket försäkringar behöver man ha?

Och visst är det ganska konstigt att de inte finns ännu, de miljömärkta försäkringarna? Snart sagt alla andra branscher har produkter med miljöanspråk, företag som konkurrerar med miljöaspekter. För den här branschen är inte vilken bransch som helst, den är stor. Totalt omsatte försäkringsbranschen 2 546 miljarder kronor förra året, skadeförsäkringar 60,4 miljarder varav småhus och personbilsförsäkringar tillhör de största segmenten.

Försäkringar går ut på att personer tillsammans delar på kostnaden ifall någon råkar ut för en skada. Alla betalar lite och man går inte under om man drabbas av en skada så att det kostar mycket. De här pengarna måste alltså finnas kvar hos försäkringsbolaget när en bil blir krockad eller huset får en vattenskada eller brinner. De förvaltas därför på olika sätt, helst försiktigt och enligt lagkrav, i värdepapper och i fastigheter. Miljökrav och etiska krav, som förutom det uppenbart schyssta i att inte tjäna pengar i riktigt usla verksamheter, minskar också riskerna i placeringarna. Hållbarare produkter har dessutom en säkrare framtidsmarknad, klimatsäkra etableringar är just säkrare, investeringar i kärnkraft kan snabbt gå om intet och följas av enorma goodwillförluster.

När bilen ska repareras och vattenskadan åtgärdas används olika produkter: färger, lösningsmedel, träbyggvaror, spackel med varierande miljöprestanda. Försäkringsbolagen är stora kunder hos bilverkstäder och byggfirmor och hos deras leverantörer av varor. Återbruk av begagnade produkter förekommer redan på bilsidan tack vare lönsamhet och framsynt produktutveckling. Men inom bygg köper försäkringsbolagen vad vi vet ingenting begagnat.

Det finns alltså skäl att bry sig.

De miljömärkta försäkringarna har lyst med sin frånvaro tills nu! I dagarna blev äntligen Folksam Sak det första försäkringsbolaget att godkännas och kan nu alltså erbjuda försäkringar med Bra Miljöval! Fler företag är intresserade och på gång.

Även om det inte är direkt skojigt så är det viktigt. Fråga efter Bra Miljöval nästa gång en säljare ringer, då gör försäkringskostnader nytta! Då kan det bli lite roligare, det här med försäkringar.

Skrivet av Caroline Hopkins.

Senaste nyheter