Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Välj din havskräfta med omsorg

https://www.klimatsmart.se/images/news/kraftor213x177.jpg

Ditt val av havskräfta kan göra skillnad. Burfångad havskräfta är ett bättre val för miljön än den trålade som är en miljövärsting. Naturskyddsföreningen har sammanställt var det går att köpa burfångade havskräftor på västkusten. Dessutom delar kocken Leif Mannerström med sig av sina tre bästa recept. – Burfångade kräftor håller högre kvalitet och är godare. Dessutom är de ett bättre miljöval, säger Svante Axelsson, generalsekreterare, Naturskyddsföreningen. Idag fiskas svenska havskräftor med både trål och bur. Bottentrålen är ett redskap som släpas över havsbotten och därmed förstör livsmiljöerna som finns där. Koldioxidutsläppen i samband med detta fiske är dessutom mycket högt, omkring 23 kg koldioxid släpps ut för att fånga ett kilo havskräfta vid trålning. Burfisket har betydligt lägre koldioxidutsläpp, 5,6 kg koldioxid per kilo fångad kräfta och påverkar inte havsbotten nämnvärt. – Ett hållbart fiske måste innebära minskade koldioxidutsläpp och minskad negativ miljöpåverkan. Detta får du genom att välja en burfångad havskräfta istället för en trålad, säger Svante Axelsson. För att underlätta för konsumenterna har Naturskyddsföreningens länsförbund på västkusten sammanställt en lista över var man där kan få tag i burfångade havskräftor. Listan finns på föreningens webbplats. Dessutom delar Leif Mannerström där med sig av sina bästa recept på burfångade havskräftor. För mer information: www.naturskyddsforeningen.se/havskrafta För frågor kontakta: Svante Axelsson, generalsekreterare, 070-728 25 85, svante.axelsson@naturskyddsforeningen.se Jonas Hentati Sundberg, havsmiljöhandläggare, 073-938 79 69, jonas.sundberg@naturskyddsföreningen.se

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Välj din havskräfta med omsorg

2009-08-17
Ditt val av havskräfta kan göra skillnad. Burfångad havskräfta är ett bättre val för miljön än den trålade som är en miljövärsting. Naturskyddsföreningen har sammanställt var det går att köpa burfångade havskräftor på västkusten. Dessutom delar kocken Leif Mannerström med sig av sina tre bästa recept.

– Burfångade kräftor håller högre kvalitet och är godare. Dessutom är de ett bättre miljöval, säger Svante Axelsson, generalsekreterare, Naturskyddsföreningen.

Idag fiskas svenska havskräftor med både trål och bur. Bottentrålen är ett redskap som släpas över havsbotten och därmed förstör livsmiljöerna som finns där. Koldioxidutsläppen i samband med detta fiske är dessutom mycket högt, omkring 23 kg koldioxid släpps ut för att fånga ett kilo havskräfta vid trålning. Burfisket har betydligt lägre koldioxidutsläpp, 5,6 kg koldioxid per kilo fångad kräfta och påverkar inte havsbotten nämnvärt.

– Ett hållbart fiske måste innebära minskade koldioxidutsläpp och minskad negativ miljöpåverkan. Detta får du genom att välja en burfångad havskräfta istället för en trålad, säger Svante Axelsson.

För att underlätta för konsumenterna har Naturskyddsföreningens länsförbund på västkusten sammanställt en lista över var man där kan få tag i burfångade havskräftor. Listan finns på föreningens webbplats. Dessutom delar Leif Mannerström där med sig av sina bästa recept på burfångade havskräftor.

För mer information:
www.naturskyddsforeningen.se/havskrafta

För frågor kontakta:
Svante Axelsson, generalsekreterare, 070-728 25 85,
svante.axelsson@naturskyddsforeningen.se

Jonas Hentati Sundberg, havsmiljöhandläggare, 073-938 79 69, jonas.sundberg@naturskyddsföreningen.se
Källor:

Senaste nyheter