Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Vågenergi från Fortum och Seabased

https://www.klimatsmart.se/images/news/fortum-vagenergi250x330.jpg

Måndagen 4 maj lämnade vågenergiföretaget Seabased Industry tillsammans med Fortum in en ansökan till Energimyndigheten om investeringsstöd för en fullskalig vågkraftsanläggning på västkusten. Fullt utbyggd kommer den att vara på 10 MW och bli världens största anläggning i sitt slag. Den totala investeringen är på cirka en kvarts miljard kronor. - Vi bedömer att steget från test till fullskalig anläggning är möjligt att ta i detta läge, säger Göran Hult, chef för Fortums vattenkraft, samtidigt som han betonar att vågkraften fortfarande är en teknik under utveckling. Vatten i rörelse innehåller mycket energi. Enbart i Östersjön skulle vågkraften kunna tillgodose de svenska hushållens elbehov. Bakgrund: Energimyndigheten har fått i uppdrag att stötta och stimulera utvecklingen av kommersiellt gångbar förnyelsebar energiproduktion genom investeringsstöd. Myndigheten har pekat ut sex projekt som särskilt intressanta, Fortums och Seabased Industrys projekt är ett av dessa. Efter det att Energimyndigheten lämnat besked om hur de ställer sig till ansökan fattar Fortum sitt beslut om en investering. För mer information, kontakta Göran Hult chef för Fortums vattenkraft, 070-3445498 Agneta Molinder, presschef Fortum, 070-3445332 Seabased Industry AB är ett Uppsalabaserat företag som utvecklar en ny teknik för att utvinna energi ur havsvågor. Företaget är nära kopplat till den forskning om vågkraft som sker vid Uppsala universitet.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Vågenergi från Fortum och Seabased

2009-05-14
Måndagen 4 maj lämnade vågenergiföretaget Seabased Industry tillsammans med Fortum in en ansökan till Energimyndigheten om investeringsstöd för en fullskalig vågkraftsanläggning på västkusten. Fullt utbyggd kommer den att vara på 10 MW och bli världens största anläggning i sitt slag. Den totala investeringen är på cirka en kvarts miljard kronor.

- Vi bedömer att steget från test till fullskalig anläggning är möjligt att ta i detta läge, säger Göran Hult, chef för Fortums vattenkraft, samtidigt som han betonar att vågkraften fortfarande är en teknik under utveckling.

Vatten i rörelse innehåller mycket energi. Enbart i Östersjön skulle vågkraften kunna tillgodose de svenska hushållens elbehov.

Bakgrund:
Energimyndigheten har fått i uppdrag att stötta och stimulera utvecklingen av kommersiellt gångbar förnyelsebar energiproduktion genom investeringsstöd. Myndigheten har pekat ut sex projekt som särskilt intressanta, Fortums och Seabased Industrys projekt är ett av dessa. Efter det att Energimyndigheten lämnat besked om hur de ställer sig till ansökan fattar Fortum sitt beslut om en investering.

För mer information, kontakta
Göran Hult chef för Fortums vattenkraft, 070-3445498
Agneta Molinder, presschef Fortum, 070-3445332

Seabased Industry AB är ett Uppsalabaserat företag som utvecklar en ny teknik för att utvinna energi ur havsvågor. Företaget är nära kopplat till den forskning om vågkraft som sker vid Uppsala universitet.
Källor:
Foto: Stefan Sjödin, Fortum

Senaste nyheter