Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

VafabMiljö måste sluta samla in papper

https://www.klimatsmart.se/images/news/fti202x100pa.gif

Länsstyrelsen i Västmanland slår i ett beslut den 5 mars, fast att det kommunala avfallsbolaget VafabMiljö bedriver olaglig insamling av returpapper. Nu har VafabMiljö två månader på sig att upphöra med insamlingen. - Detta är ett principiellt mycket viktigt beslut. Länsstyrelsen i Västmanland värnar det sammanhållna och väl fungerande systemet för insamling av returpapper som vi har i hela Sverige. I beslutet slår Länsstyrelsen fast att vem som helst inte kan börja samla in papper eftersom det äventyrar återvinningen, säger Göran Nilsson, vd för Pressretur AB. Pressretur, som bedriver insamling i hela Sverige på uppdrag av returpappersproducenterna, överklagade ett tidigare beslut från Miljö- och konsumentnämnden i Västerås att inte ingripa mot VafabMiljö:s verksamhet. Avfallsbolaget VafabMiljö, som ägs av kommunerna i Väst­manland samt Heby och Enköpings kommun hävdade att de var att räkna som en returpap­pers­producent i lagens mening och därför hade rätt att samla in returpapper. Länsstyrelsen går dock på Pressreturs linje och konstaterar att VafabMiljö inte kan anses vara returpap­pers­producent när dess huvudsakliga verksamhet är att bedriva avfallshantering. Returpappersproducenternas ensamrätt bygger på att riksdagen har beslutat att de som tillverkar eller importerar tidningspapper och trycker eller importerar trycksaker är ansvariga för insamling och återvinning av returpapper. Förordningen (SFS 1994:1205) trädde i kraft den 1 oktober 1994, ändrades 2005 och har målet att 75 procent av allt papper ska samlas in. En konsekvens av detta åläggande är – som Länsstyrelsen konstaterar – att den eventuella ekonomiska förmån som kan uppstå genom att returpapperet får ett ekonomiskt värde vid återvinningen och försäljningen, tillfaller returpappersproducenterna. I annat fall skulle det svenska systemet inte fungera. Länsstyrelsens beslut är publicerat på www.ftiab.se. - Idag samlar Pressretur in ca 350 000 ton returpapper varje år som blir till nytt papper, det motsvarar drygt 90 procent av alla tidningar och trycksaker. Det säger sig självt att ett system där enskilda kommuner och företag samlar in papper på egen hand inte är lika effektivt. Vi kan erbjuda en ÅtervinningsGaranti där hela kretsloppet är med, säger Göran Nilsson. För mer information, kontakta: Göran Nilsson, vd, 070-548 47 06, goran.nilsson@sca.com.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

VafabMiljö måste sluta samla in papper

2012-03-12
Länsstyrelsen i Västmanland slår i ett beslut den 5 mars, fast att det kommunala avfallsbolaget VafabMiljö bedriver olaglig insamling av returpapper. Nu har VafabMiljö två månader på sig att upphöra med insamlingen.

- Detta är ett principiellt mycket viktigt beslut. Länsstyrelsen i Västmanland värnar det sammanhållna och väl fungerande systemet för insamling av returpapper som vi har i hela Sverige. I beslutet slår Länsstyrelsen fast att vem som helst inte kan börja samla in papper eftersom det äventyrar återvinningen, säger Göran Nilsson, vd för Pressretur AB.

Pressretur, som bedriver insamling i hela Sverige på uppdrag av returpappersproducenterna, överklagade ett tidigare beslut från Miljö- och konsumentnämnden i Västerås att inte ingripa mot VafabMiljö:s verksamhet. Avfallsbolaget VafabMiljö, som ägs av kommunerna i Väst­manland samt Heby och Enköpings kommun hävdade att de var att räkna som en returpap­pers­producent i lagens mening och därför hade rätt att samla in returpapper. Länsstyrelsen går dock på Pressreturs linje och konstaterar att VafabMiljö inte kan anses vara returpap­pers­producent när dess huvudsakliga verksamhet är att bedriva avfallshantering.

Returpappersproducenternas ensamrätt bygger på att riksdagen har beslutat att de som tillverkar eller importerar tidningspapper och trycker eller importerar trycksaker är ansvariga för insamling och återvinning av returpapper. Förordningen (SFS 1994:1205) trädde i kraft den 1 oktober 1994, ändrades 2005 och har målet att 75 procent av allt papper ska samlas in.

En konsekvens av detta åläggande är – som Länsstyrelsen konstaterar – att den eventuella ekonomiska förmån som kan uppstå genom att returpapperet får ett ekonomiskt värde vid återvinningen och försäljningen, tillfaller returpappersproducenterna. I annat fall skulle det svenska systemet inte fungera. Länsstyrelsens beslut är publicerat på www.ftiab.se.

- Idag samlar Pressretur in ca 350 000 ton returpapper varje år som blir till nytt papper, det motsvarar drygt 90 procent av alla tidningar och trycksaker. Det säger sig självt att ett system där enskilda kommuner och företag samlar in papper på egen hand inte är lika effektivt. Vi kan erbjuda en ÅtervinningsGaranti där hela kretsloppet är med, säger Göran Nilsson.

För mer information, kontakta:
Göran Nilsson, vd, 070-548 47 06, goran.nilsson@sca.com.

Senaste nyheter