Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Vad gör lyckliga städer för hållbarheten?

https://www.klimatsmart.se/images/news/sweco-annelie-helmersdotter-eriksson.jpg

Vi talar om hållbara städer, smarta städer – och lyckliga städer. Man kan undra vad lycka och hållbarhet har med varandra att göra? Det visar sig att det finns kopplingar. Förra veckan anordnade mina kollegor ett event på temat Den lyckliga staden med bl a Charlotta Mellander, docent i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Jönköping, som talare. Det visade sig att idag talar faktiskt forskare inom hållbar stadsutveckling en del om välmående och ”lycka” och vilken påverkan detta har för innovation och ekonomisk tillväxt. Och hållbarhet. I de stora globala mätningar som görs framkommer det att miljö är en mycket viktig faktor för livskvalitet. Även faktorer som utbildningsmöjligheter, kultur, affärer och variation har stor betydelse – sånt som en stad ofta har. När det kommer till lycka kokar det, enligt forskningen, ner till tre faktorer: vad vi jobbar med, vem vi lever med och var vi bor. Och det som avgör vart vi är lockade att flytta beror på om vi ser att orten har bl a detta: Variation av varor och tjänster, Estetisk och vacker omgivning, Hastighet, Densitet och Öppenhet, tolerans. Dvs också sånt som brukar kunna finnas i städer. Som bekant förväntas urbaniseringen öka de närmaste årtiondena och vi vet att urbanisering driver tillväxt och att därtill arbeten till stor del följer kreativa människor. Med den insikten och vetskapen om vad som ger människor livskvalitet och lycka blir det viktigt att stärka den sociala och miljömässiga hållbarheten för att göra det attraktivt för dessa människor att bo. För det är de kreativa människorna som tänker ut de smarta och hållbara lösningarna för våra städer. / Annelie Helmersdotter Eriksson, Sweco Sustainability Blog

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Vad gör lyckliga städer för hållbarheten?

2014-05-19
Annelie Eriksson, Sweco
Vi talar om hållbara städer, smarta städer – och lyckliga städer. Man kan undra vad lycka och hållbarhet har med varandra att göra? Det visar sig att det finns kopplingar.

Förra veckan anordnade mina kollegor ett event på temat Den lyckliga staden med bl a Charlotta Mellander, docent i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Jönköping, som talare. Det visade sig att idag talar faktiskt forskare inom hållbar stadsutveckling en del om välmående och ”lycka” och vilken påverkan detta har för innovation och ekonomisk tillväxt. Och hållbarhet.

I de stora globala mätningar som görs framkommer det att miljö är en mycket viktig faktor för livskvalitet. Även faktorer som utbildningsmöjligheter, kultur, affärer och variation har stor betydelse – sånt som en stad ofta har. När det kommer till lycka kokar det, enligt forskningen, ner till tre faktorer: vad vi jobbar med, vem vi lever med och var vi bor. Och det som avgör vart vi är lockade att flytta beror på om vi ser att orten har bl a detta: Variation av varor och tjänster, Estetisk och vacker omgivning, Hastighet, Densitet och Öppenhet, tolerans. Dvs också sånt som brukar kunna finnas i städer.

Som bekant förväntas urbaniseringen öka de närmaste årtiondena och vi vet att urbanisering driver tillväxt och att därtill arbeten till stor del följer kreativa människor.

Med den insikten och vetskapen om vad som ger människor livskvalitet och lycka blir det viktigt att stärka den sociala och miljömässiga hållbarheten för att göra det attraktivt för dessa människor att bo. För det är de kreativa människorna som tänker ut de smarta och hållbara lösningarna för våra städer.

/ Annelie Helmersdotter Eriksson, Sweco Sustainability Blog

Senaste nyheter