Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Utställning globala miljöproblem 28 jan

https://www.klimatsmart.se/images/news/sopor250x167.jpg

På lördag den 28 januari inviger vi två nya utställningar på Bohusläns museum. Lyda, leka, lära som är en tidsresa i Sverige under 150 år av barnomsorg och Waste Collection - Att leva på Kairos sopor som handlar om ett globalt miljöproblem med växande sopberg i världens storstäder, men visar också hur sopor kan få nya användningsområden. Som ett tillägg till Waste Collection visas Manuel Alvarez Diestros poetiska och känsloladdade fotografier från den egyptiska våren. Waste Collection – Att leva på Kairos sopor, 28 januari till 4 mars. Möt Kairos informella sophämtare, Zabbaleen, som varje dag samlar in ca 7 000 ton sopor i staden med 20 miljoner invånare. I stadsdelen Manshiyet Nasr finns många mikroföretag som återvinner det mesta av soporna och som sysselsätter nästan 50 000 personer. Utställningen handlar om ett globalt miljöproblem med växande sopberg i världens storstäder, men visar också hur sopor kan tas tillvara och få nya användningsområden. I utställningen visas dokumentärt foto, film och material återvunnet av Zabbaleen, samtida design gjort av skräp samt ett konstverk av den svenske konstnären Johan Svensson som varit i Kairo och gjort en poetisk stop-motion film utifrån Kairos alltid närvarande skräp på gatorna. Som tillägg till Waste Collection visas foton av Manuel Alvarez Diestro från den egyptiska revolutionen våren 2011. Här finns bilder på firande folkmassor på Tahirirtorget, ett firande som snart förbyttes i våld. Protesterna mot Mubarak samlade människor ur alla samhällsklasser, muslimer som kristna, men efter revolutionen ökade spänningarna mellan kristna och muslimer. Manuel Alvarez Diestro är född i Santander, Spanien 1972. Manuel har ställt ut på bland annat Arte Lisboa 2010 och är publicerad i flertalet tidskrifter som Mark, Blueprint, Log och Dezzen. Utställningen initierad av Olof Löf, och är en del av hans masterutbildning på Konstfacks Curatorlinje. Olof erhöll ett Minor Field Study stipendie av SIDA och var under hösten 2009 två månader i Kariro och gjorde research om Zabbaleen och informell återvinning. Utställningen är producerad av Medelhavsmuseet. Medverkande: Petter Kraft, Manuel Alvarez Diestro, Alvaro Sau, Johan Svensson, Akokalyps Labotek, Beata Bäck och Lena Fye. Pressvisning: Waste Collection, fredag 27 januari, kl. 10.30, curator och initiativtagare Olof Löf finns på plats och visar utställningen. För mer information, kontakta: Marika Russberg, utställningsantikvarie, Bohusläns museum, 0522 - 65 65 14, 0702 - 38 99 80, marika.russberg@vgregion.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Utställning globala miljöproblem 28 jan

2012-01-24
På lördag den 28 januari inviger vi två nya utställningar på Bohusläns museum. Lyda, leka, lära som är en tidsresa i Sverige under 150 år av barnomsorg och Waste Collection - Att leva på Kairos sopor som handlar om ett globalt miljöproblem med växande sopberg i världens storstäder, men visar också hur sopor kan få nya användningsområden. Som ett tillägg till Waste Collection visas Manuel Alvarez Diestros poetiska och känsloladdade fotografier från den egyptiska våren.

Waste Collection – Att leva på Kairos sopor, 28 januari till 4 mars.

Möt Kairos informella sophämtare, Zabbaleen, som varje dag samlar in ca 7 000 ton sopor i staden med 20 miljoner invånare. I stadsdelen Manshiyet Nasr finns många mikroföretag som återvinner det mesta av soporna och som sysselsätter nästan 50 000 personer.

Utställningen handlar om ett globalt miljöproblem med växande sopberg i världens storstäder, men visar också hur sopor kan tas tillvara och få nya användningsområden. I utställningen visas dokumentärt foto, film och material återvunnet av Zabbaleen, samtida design gjort av skräp samt ett konstverk av den svenske konstnären Johan Svensson som varit i Kairo och gjort en poetisk stop-motion film utifrån Kairos alltid närvarande skräp på gatorna.

Som tillägg till Waste Collection visas foton av Manuel Alvarez Diestro från den egyptiska revolutionen våren 2011. Här finns bilder på firande folkmassor på Tahirirtorget, ett firande som snart förbyttes i våld. Protesterna mot Mubarak samlade människor ur alla samhällsklasser, muslimer som kristna, men efter revolutionen ökade spänningarna mellan kristna och muslimer. Manuel Alvarez Diestro är född i Santander, Spanien 1972. Manuel har ställt ut på bland annat Arte Lisboa 2010 och är publicerad i flertalet tidskrifter som Mark, Blueprint, Log och Dezzen.

Utställningen initierad av Olof Löf, och är en del av hans masterutbildning på Konstfacks Curatorlinje. Olof erhöll ett Minor Field Study stipendie av SIDA och var under hösten 2009 två månader i Kariro och gjorde research om Zabbaleen och informell återvinning. Utställningen är producerad av Medelhavsmuseet.

Medverkande: Petter Kraft, Manuel Alvarez Diestro, Alvaro Sau, Johan Svensson, Akokalyps Labotek, Beata Bäck och Lena Fye.

Pressvisning: Waste Collection, fredag 27 januari, kl. 10.30, curator och initiativtagare Olof Löf finns på plats och visar utställningen.

För mer information, kontakta:
Marika Russberg, utställningsantikvarie, Bohusläns museum, 0522 - 65 65 14, 0702 - 38 99 80, marika.russberg@vgregion.se.
Källa: Västarvet

Senaste nyheter