Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Utbredd klimatångest - Grön IT en del av lösningen

https://www.klimatsmart.se/images/news/man250x155.jpg

Enligt en undersökning som gjorts på uppdrag av WWF lider 80% av Sveriges ungdomar av klimatångest. Nästan hälften av de tillfrågade har till och med förändrat sitt beteende för att minska den egna klimatpåverkan. Med Grön IT kan ytterligare ett viktigt steg tas för minskade klimatförändringar och en hållbar framtid. Många upplever att hållbarhetsarbetet har saktat ned, så att vi riskerar att missa chansen att motverka allvarliga klimatförändringar. Åsikten är att politikerna inte gör tillräckligt och att det bland företagen enbart fokuseras på ekonomisk framgång, istället för långsiktigt tänkande och klimatsmarta lösningar. Finansmarknadsminister Peter Norman lyfte i sitt anförande på Sustainability day 2013 vikten av att integrera hållbarhet i de svenska företagens verksamhetsplan, för att på så sätt utforma unika hållbarhetsmål som är direkt kopplade till verksamheten. Både offentlig och privat sektor. Användningen av IT-produkter har stora möjligheter att reducera energiutnyttjande och utsläpp av växthusgaser, tillsammans med direkta kostnadsbesparingar. Webbkonferenser, reducerat resande, optimering av system är bara några exempel på hur Grön IT kan användas för att både minska klimatpåverkan och reducera kostnader. Lika viktigt är att de IT-produkter vi använder är framtagna för att möta hållbarhetsaspekter under hela livscykeln. IT-produkter som har certifierats enligt TCO Certified möter krav på att tillverkning, användning och återvinning sker utifrån högt ställda hållbarhetsaspekter. Certifierade produkter måste ha en hög energieffektivitet, lång hållbarhet och vara väl förberedda för återvinning. Dessutom måste produkterna innehålla inga eller låga halter av miljöfarliga ämnen. TCO Certified ställer även krav på att tillverkaren måste ha ett miljöledningssystem implementerat i verksamheten för att aktivt arbeta med att reducera sin totala miljöpåverkan. Såväl privat som offentlig sektor kan använda sig av TCO Certified för flera produktgrupper. Den privata sektorn kan ställa krav på att IT-produkterna de köper in är certifierade enligt TCO Certified, offentlig sektor kan vägledas av kraven som ingår i TCO Certified i samband med upphandlingar. Det första steget är att sätta övergripande och mätbara hållbarhetsmål. Dessa måste sedan implementeras i verksamheten och tydligt kommuniceras i hela organisationen. Det är viktigt att det skapas en förståelse för den roll som varje enskild medarbetare spelar i hållbarhetsarbetet. Sedan upprättar man en dialog med sin leverantör av IT-produkter, där man kommunicerar sina hållbarhetsmål och de krav man ställer på de produkter man planerar att köpa in. Kontakta gärna mig för att få råd och stöd vid gröna och hållbara IT-inköp Maria Sjölund, Market Developer, TCO Development, 08-782 92 97, maria.sjolund@tcodevelopment.com.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Utbredd klimatångest - Grön IT en del av lösningen

2013-06-19
Enligt en undersökning som gjorts på uppdrag av WWF lider 80% av Sveriges ungdomar av klimatångest. Nästan hälften av de tillfrågade har till och med förändrat sitt beteende för att minska den egna klimatpåverkan. Med Grön IT kan ytterligare ett viktigt steg tas för minskade klimatförändringar och en hållbar framtid.

Många upplever att hållbarhetsarbetet har saktat ned, så att vi riskerar att missa chansen att motverka allvarliga klimatförändringar. Åsikten är att politikerna inte gör tillräckligt och att det bland företagen enbart fokuseras på ekonomisk framgång, istället för långsiktigt tänkande och klimatsmarta lösningar.

Finansmarknadsminister Peter Norman lyfte i sitt anförande på Sustainability day 2013 vikten av att integrera hållbarhet i de svenska företagens verksamhetsplan, för att på så sätt utforma unika hållbarhetsmål som är direkt kopplade till verksamheten. Både offentlig och privat sektor.

Användningen av IT-produkter har stora möjligheter att reducera energiutnyttjande och utsläpp av växthusgaser, tillsammans med direkta kostnadsbesparingar. Webbkonferenser, reducerat resande, optimering av system är bara några exempel på hur Grön IT kan användas för att både minska klimatpåverkan och reducera kostnader.

Lika viktigt är att de IT-produkter vi använder är framtagna för att möta hållbarhetsaspekter under hela livscykeln. IT-produkter som har certifierats enligt TCO Certified möter krav på att tillverkning, användning och återvinning sker utifrån högt ställda hållbarhetsaspekter.

Certifierade produkter måste ha en hög energieffektivitet, lång hållbarhet och vara väl förberedda för återvinning. Dessutom måste produkterna innehålla inga eller låga halter av miljöfarliga ämnen. TCO Certified ställer även krav på att tillverkaren måste ha ett miljöledningssystem implementerat i verksamheten för att aktivt arbeta med att reducera sin totala miljöpåverkan.

Såväl privat som offentlig sektor kan använda sig av TCO Certified för flera produktgrupper. Den privata sektorn kan ställa krav på att IT-produkterna de köper in är certifierade enligt TCO Certified, offentlig sektor kan vägledas av kraven som ingår i TCO Certified i samband med upphandlingar.

Det första steget är att sätta övergripande och mätbara hållbarhetsmål. Dessa måste sedan implementeras i verksamheten och tydligt kommuniceras i hela organisationen. Det är viktigt att det skapas en förståelse för den roll som varje enskild medarbetare spelar i hållbarhetsarbetet.

Sedan upprättar man en dialog med sin leverantör av IT-produkter, där man kommunicerar sina hållbarhetsmål och de krav man ställer på de produkter man planerar att köpa in.

Kontakta gärna mig för att få råd och stöd vid gröna och hållbara IT-inköp

Maria Sjölund, Market Developer, TCO Development, 08-782 92 97, maria.sjolund@tcodevelopment.com.

Senaste nyheter