Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Sveriges första ekokocksutbildning

https://www.klimatsmart.se/images/news/krav131x90q.gif

Nu har 18 engagerade studenter samlats i Norrköping för att utbilda sig på Sveriges första ekokocksutbildning. – Jag hoppas att utbildningen leder till att fler kök på dagis, skolor, sjukhus och äldreboende ställer om, att andelen ekologiskt fortsätter öka inom offentlig sektor, säger Inger Källander från Ekologiskt Forum som är ansvarig för kursplanen och utbildningens huvudlärare. Under två terminer ska de blivande ekokockarna lära sig vad ekologisk mat är, varför den är bra och hur man tillagar den på bästa sätt. Varje termin hålls ett två veckors kökspass där bland annat initiativtagaren, ekokocken Carola Magnusson, står för undervisningen. På vårterminenen ingår åtta veckors praktik i kök. Även gästspel från bagaren Jan Hedh och ekokocken Carina Brydling står på schemat. De blivande ekokockarna är mellan 18 och 46 år och kommer främst från Sverige, men flera har utländskt ursprung från Frankrike, Filippinerna och Italien. – Det går inte att dra studenterna över en kam, de har verkligen olika erfarenheter. Men det gemensamma är det stora engagemanget för ekologisk mat, säger Inger Källander. Folkuniversitetet ansvarar för utbildningen, som är en ettårig eftergymnasial specialistutbildning. Hittills har de beviljats medel för att driva den i två år, men Inger Källander hoppas på fler: – Så länge det finns behov att utbilda hoppas jag att den får finnas kvar. Redan nästa år planeras för en ekokocksutbildning på halvfart så att alla som jobbar med matlagning inom offentlig sektor ska ha möjlighet till vidareutbildning.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Sveriges första ekokocksutbildning

2011-08-30
Nu har 18 engagerade studenter samlats i Norrköping för att utbilda sig på Sveriges första ekokocksutbildning.

– Jag hoppas att utbildningen leder till att fler kök på dagis, skolor, sjukhus och äldreboende ställer om, att andelen ekologiskt fortsätter öka inom offentlig sektor, säger Inger Källander från Ekologiskt Forum som är ansvarig för kursplanen och utbildningens huvudlärare.

Under två terminer ska de blivande ekokockarna lära sig vad ekologisk mat är, varför den är bra och hur man tillagar den på bästa sätt. Varje termin hålls ett två veckors kökspass där bland annat initiativtagaren, ekokocken Carola Magnusson, står för undervisningen.

På vårterminenen ingår åtta veckors praktik i kök. Även gästspel från bagaren Jan Hedh och ekokocken Carina Brydling står på schemat. De blivande ekokockarna är mellan 18 och 46 år och kommer främst från Sverige, men flera har utländskt ursprung från Frankrike, Filippinerna och Italien.

– Det går inte att dra studenterna över en kam, de har verkligen olika erfarenheter. Men det gemensamma är det stora engagemanget för ekologisk mat, säger Inger Källander.

Folkuniversitetet ansvarar för utbildningen, som är en ettårig eftergymnasial specialistutbildning. Hittills har de beviljats medel för att driva den i två år, men Inger Källander hoppas på fler:

– Så länge det finns behov att utbilda hoppas jag att den får finnas kvar.

Redan nästa år planeras för en ekokocksutbildning på halvfart så att alla som jobbar med matlagning inom offentlig sektor ska ha möjlighet till vidareutbildning.
Källa: KRAV

Senaste nyheter