Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Klimatstrejk mot svensk skogsindustri 24 sept

https://www.klimatsmart.se/images/news/fridaysforfuture-klimatstrejk250x141.jpg

Ungdomar över hela landet organiserar fredag den 24:e september protester för ett nytt hållbart skogsbruk. Samma dag arrangerar Fridays For Future-grupper stora klimatdemonstrationer världen över. Protesterna utgör den första av höstens två globala skolstrejker för klimatet och sker under parollen #UprootTheSystem för att belysa kopplingen mellan klimatkrisen och sociala kriser. I Sverige uppmärksammas kopplingen mellan samiska rättigheter och klimatkrisen genom protester mot skövlingen av hänglavsskogar och annan naturskog i Sápmi samt mot plantering av den främmande trädarten contortatall. - Kraven på ett nytt hållbart skogsbruk handlar om ett urfolks överlevnad. Vi har funnits här i tusentals år och vår generation ska inte vara den sista. En gång i tiden var det vi som förvaltade marken, nu är det andra aktörer som förbrukar skogen och vi ser nu hur vår framtid sakta håller på att försvinna. Omvandlingen av naturskog till trädplantage måste upphöra, säger Sara-Elvira Kuhmunen, förbundsordförande Sáminuorra. - Tiden är inne för er att lyssna på oss. Nu står hela planetens mänsklighet vid en brytpunkt. Världen över besitter vi urfolk mångtusenårig kunskap om vad markerna tål. Vi vill påminna samhället om hur man brukar naturen utan att förbruka henne. Kalhyggeskvoten i Sápmi är nådd, vill ni lyssna?, säger Sofia Jannok, artist och renägare i Luokta-Mávas sameby. - Vi går samman för att synliggöra den klimat-och människorättsskandal som den svenska storskaliga skogsindustrin innebär. Genom att sätta urfolks rättigheter i första rummet kan verkligt hållbar förändring bli möjlig, säger Alde Fermskog från Fridays For Future Gävle. - Det är paradoxalt att tro att vi ska kunna kalavverka den sista naturskog vi har kvar och samtidigt nå våra redan otillräckliga klimatmål. Contortatalls-plantager är inte skog och inte heller någon klimatlösning, utan de är i stället direkt skadliga för såväl klimat som biologisk mångfald. Att påstå att den svenska skogsindustrin är hållbar är att ljuga, säger Leonora Herrmann från Fridays For Future Sjöbo. I Sverige kommer fysiska manifestationer anordnas i många städer runt om i landet - från demonstrationståg i Borås till cirkusframträdande i Sundsvall och en fest mot skogsskövling i Gävle. I Stockholm skrivs “#UprootTheSystem” med kottar utanför riksdagen. Aktionerna syftar till att skapa medvetande bland den stora massan och utgör en uppladdning inför den stora globala klimatstrejken fredag den 22 oktober. Manifestationer, med hänsyn till gällande pandemirestriktioner, görs bland annat här: Borås, Falun, Gävle, Göteborg, Helsingborg, Jönköping, Karlskrona, Knivsta, Kiruna, Kävlinge, Linköping, Lidköping, Luleå, Lund, Malmö, Norrköping, Stockholm, Sjöbo, Sundsvall, Södertälje, Umeå, Uppsala, Varberg, Växjö, Örebro.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Klimatstrejk mot svensk skogsindustri 24 sept

2021-09-22
Ungdomar över hela landet organiserar fredag den 24:e september protester för ett nytt hållbart skogsbruk. Samma dag arrangerar Fridays For Future-grupper stora klimatdemonstrationer världen över. Protesterna utgör den första av höstens två globala skolstrejker för klimatet och sker under parollen #UprootTheSystem för att belysa kopplingen mellan klimatkrisen och sociala kriser.

I Sverige uppmärksammas kopplingen mellan samiska rättigheter och klimatkrisen genom protester mot skövlingen av hänglavsskogar och annan naturskog i Sápmi samt mot plantering av den främmande trädarten contortatall.

- Kraven på ett nytt hållbart skogsbruk handlar om ett urfolks överlevnad. Vi har funnits här i tusentals år och vår generation ska inte vara den sista. En gång i tiden var det vi som förvaltade marken, nu är det andra aktörer som förbrukar skogen och vi ser nu hur vår framtid sakta håller på att försvinna. Omvandlingen av naturskog till trädplantage måste upphöra, säger Sara-Elvira Kuhmunen, förbundsordförande Sáminuorra.

- Tiden är inne för er att lyssna på oss. Nu står hela planetens mänsklighet vid en brytpunkt. Världen över besitter vi urfolk mångtusenårig kunskap om vad markerna tål. Vi vill påminna samhället om hur man brukar naturen utan att förbruka henne. Kalhyggeskvoten i Sápmi är nådd, vill ni lyssna?, säger Sofia Jannok, artist och renägare i Luokta-Mávas sameby.

- Vi går samman för att synliggöra den klimat-och människorättsskandal som den svenska storskaliga skogsindustrin innebär. Genom att sätta urfolks rättigheter i första rummet kan verkligt hållbar förändring bli möjlig, säger Alde Fermskog från Fridays For Future Gävle.

- Det är paradoxalt att tro att vi ska kunna kalavverka den sista naturskog vi har kvar och samtidigt nå våra redan otillräckliga klimatmål. Contortatalls-plantager är inte skog och inte heller någon klimatlösning, utan de är i stället direkt skadliga för såväl klimat som biologisk mångfald. Att påstå att den svenska skogsindustrin är hållbar är att ljuga, säger Leonora Herrmann från Fridays For Future Sjöbo.

I Sverige kommer fysiska manifestationer anordnas i många städer runt om i landet - från demonstrationståg i Borås till cirkusframträdande i Sundsvall och en fest mot skogsskövling i Gävle. I Stockholm skrivs “#UprootTheSystem” med kottar utanför riksdagen.

Aktionerna syftar till att skapa medvetande bland den stora massan och utgör en uppladdning inför den stora globala klimatstrejken fredag den 22 oktober.

Manifestationer, med hänsyn till gällande pandemirestriktioner, görs bland annat här: Borås, Falun, Gävle, Göteborg, Helsingborg, Jönköping, Karlskrona, Knivsta, Kiruna, Kävlinge, Linköping, Lidköping, Luleå, Lund, Malmö, Norrköping, Stockholm, Sjöbo, Sundsvall, Södertälje, Umeå, Uppsala, Varberg, Växjö, Örebro.

Senaste nyheter