Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Global klimatstrejk fredag den 19 mars

https://www.klimatsmart.se/images/news/fff-global-klimatstrejk250x158.jpg

Den 19:e mars 2021 utlyser skolstrejkrörelsen Fridays For Future en global klimatstrejk under parollen #NoMoreEmptyPromises. Över hela världen kommer det att ske demonstrationer och manifestationer av olika slag, anpassat efter hur situationen gällande Covid-19 skiljer sig mellan olika länder. Även i Sverige går barn och unga samman för att kräva ambitiös klimatpolitik i linje med Parisavtalet och den förenade vetenskapen. Då demonstrationståg och fysiska protester inte är möjliga i den rådande pandemin har skolstrejkarna behövt tänka nytt. Elever som har fysisk skola uppmanas att stanna hemma och de som har distansundervisning att inte gå på lektionerna. Dessutom skickas vykort med klimathälsningar till politiker och makthavare runt om i landet. - Vi gör inte det här för att vi gillar att missa undervisning eller för att det är roligt att spendera dussintals timmar i veckan på att läsa forskningsrapporter, organisera och mobilisera, säger Alde Fermskog, 17 år från Gävle. Vi gör det för att vi måste. För att vår egen framtid och så många andra människors nutid står på spel. De förväntade utsläppen om Sverige följer sitt klimatpolitiska ramverk innebär i praktiken en koldioxidbudget som är åtminstone två gånger större än vad som skulle behövas för att Sverige ska göra sin del av åtagandena för att begränsa uppvärmningen till Parisavtalets 1,5-2 grader. Det visar en internationell studie från bland annat Uppsala Universitet. IPCC, FN:s klimatforskningsorgan, visar tydligt att en uppvärmning på över två grader, eller till och med 1,5 grader, skulle få förödande konsekvenser på allt ifrån mänskliga rättigheter till ekonomi och livsnödvändiga ekosystem. För att stoppa klimatkrisen krävs en samhällsomställning utan historiskt motstycke. - Våra makthavare fortsätter att förmedla otydliga och tomma löften om framtida bättringar istället för att agera här och nu. Vi behöver inte meningslösa nettonollmål fulla med kryphål, utan konkret, omedelbar handling som är i linje med vetenskapen, säger Klara Stenfors, 15 år från Malmö. - Klimatkrisen orsakar redan idag död och förstörelse och läget kommer att förvärras ju mer tid som tillåts gå innan vi agerar. För att vi ska kunna undvika de värsta scenarierna krävs det årliga, juridiskt bindande mål som tar hänsyn till rättvisa och jämlikhet, säger Isabelle Axelsson, 20 år från Stockholm. Protesterna kommer att ta olika form i olika delar av landet. I Stockholm arrangerar en grupp strejkare en utställning gjord av banderoller och plakat med budskapet att politiker ska lyssna till och agera i enlighet med den förenade klimatvetenskapen. Utställningen går att se på Sergels Torg mellan kl 07:00 och 14:00 fredag den 19 mars.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Global klimatstrejk fredag den 19 mars

2021-03-17
Global klimatstrejk 19 mars 2021
Den 19:e mars 2021 utlyser skolstrejkrörelsen Fridays For Future en global klimatstrejk under parollen #NoMoreEmptyPromises.

Över hela världen kommer det att ske demonstrationer och manifestationer av olika slag, anpassat efter hur situationen gällande Covid-19 skiljer sig mellan olika länder. Även i Sverige går barn och unga samman för att kräva ambitiös klimatpolitik i linje med Parisavtalet och den förenade vetenskapen.

Då demonstrationståg och fysiska protester inte är möjliga i den rådande pandemin har skolstrejkarna behövt tänka nytt. Elever som har fysisk skola uppmanas att stanna hemma och de som har distansundervisning att inte gå på lektionerna. Dessutom skickas vykort med klimathälsningar till politiker och makthavare runt om i landet.

- Vi gör inte det här för att vi gillar att missa undervisning eller för att det är roligt att spendera dussintals timmar i veckan på att läsa forskningsrapporter, organisera och mobilisera, säger Alde Fermskog, 17 år från Gävle. Vi gör det för att vi måste. För att vår egen framtid och så många andra människors nutid står på spel.

De förväntade utsläppen om Sverige följer sitt klimatpolitiska ramverk innebär i praktiken en koldioxidbudget som är åtminstone två gånger större än vad som skulle behövas för att Sverige ska göra sin del av åtagandena för att begränsa uppvärmningen till Parisavtalets 1,5-2 grader. Det visar en internationell studie från bland annat Uppsala Universitet.

IPCC, FN:s klimatforskningsorgan, visar tydligt att en uppvärmning på över två grader, eller till och med 1,5 grader, skulle få förödande konsekvenser på allt ifrån mänskliga rättigheter till ekonomi och livsnödvändiga ekosystem. För att stoppa klimatkrisen krävs en samhällsomställning utan historiskt motstycke.

- Våra makthavare fortsätter att förmedla otydliga och tomma löften om framtida bättringar istället för att agera här och nu. Vi behöver inte meningslösa nettonollmål fulla med kryphål, utan konkret, omedelbar handling som är i linje med vetenskapen, säger Klara Stenfors, 15 år från Malmö.

- Klimatkrisen orsakar redan idag död och förstörelse och läget kommer att förvärras ju mer tid som tillåts gå innan vi agerar. För att vi ska kunna undvika de värsta scenarierna krävs det årliga, juridiskt bindande mål som tar hänsyn till rättvisa och jämlikhet, säger Isabelle Axelsson, 20 år från Stockholm.

Protesterna kommer att ta olika form i olika delar av landet. I Stockholm arrangerar en grupp strejkare en utställning gjord av banderoller och plakat med budskapet att politiker ska lyssna till och agera i enlighet med den förenade klimatvetenskapen. Utställningen går att se på Sergels Torg mellan kl 07:00 och 14:00 fredag den 19 mars.

Senaste nyheter