Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Utbildar vindkraftsmontörer i EcoDriving

https://www.klimatsmart.se/images/news/vindk250x159.PNG

Piteå trafikskola har fått förtroendet att utbilda blivande vindkraftstmontörer i EcoDriving, som ett led i deras miljöcertifiering. I dagsläget har ett trettiotal genomfört EcoDriving utbildningen. Utbildningen till vindkraftsmontör leder till deras kommande yrkesroll som vindkraftsinstallatör/montör. Det innebär att de kommer att arbeta med montage, installation och montage av betong och stålkonstruktioner. Det är ett arbete som till största delen sker i Sverige men även utlandstjänster förekommer inom utveckling av vindkraft. Utsikterna att få arbete är mycket goda, på grund av de omfattande vindkraftsprojekt som planeras inom Piteå kommun. Projektet ”Markbygden” är utan motstycke det största vindkraftsprojekt som planeras i Sverige med etablering för 1101 vindkraftverk. När det är förverkligat kan tillskottet av förnybar el komma att uppgå till en årlig produktion av upp till 12 Twh, motsvarande två reaktorer vid ett kärnkraftverk eller vad två miljoner villahushåll använder till hushållsel i Sverige årligen. Läs mer om projektet på www.svevind.se. Som ett led i utbildningen till vindkraftsmontör ordnade Christer Bergström på Piteå trafikskola att eleverna fick möjlighet att blicka in i framtiden och se vad som kommer att hända på fordonsfronten. Pite Energi ställde välvilligt upp med sin el-bil för en provkörning, en Mitsubishi i-MiEV. Det är en ren el-bil som laddas via ett vanligt eluttag. Här fick de möjlighet att se vad den förnyelsebara elenergin kan användas till i framtiden. Alla var mycket imponerade av provkörningen. ”Vad tyst den gick!” ”Bara däckljudet hördes!” ”Lättkörd som en vanlig bil, inga konstigheter.” ”Det här kan man anse som den optimala EcoDrivingen”, säger Christer Bergström. ”Framställningen av helt förnyelsebar energi och en totalt utsläppsfri användning av energin för transportändamål, det kan inte bli bättre. Många av deltagarna fick en så kallad ”aha-upplevelse”, till vad deras utbildning leder till.”

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Utbildar vindkraftsmontörer i EcoDriving

2012-11-13
Piteå trafikskola har fått förtroendet att utbilda blivande vindkraftstmontörer i EcoDriving, som ett led i deras miljöcertifiering. I dagsläget har ett trettiotal genomfört EcoDriving utbildningen.

Utbildningen till vindkraftsmontör leder till deras kommande yrkesroll som vindkraftsinstallatör/montör. Det innebär att de kommer att arbeta med montage, installation och montage av betong och stålkonstruktioner. Det är ett arbete som till största delen sker i Sverige men även utlandstjänster förekommer inom utveckling av vindkraft. Utsikterna att få arbete är mycket goda, på grund av de omfattande vindkraftsprojekt som planeras inom Piteå kommun.

Projektet ”Markbygden” är utan motstycke det största vindkraftsprojekt som planeras i Sverige med etablering för 1101 vindkraftverk. När det är förverkligat kan tillskottet av förnybar el komma att uppgå till en årlig produktion av upp till 12 Twh, motsvarande två reaktorer vid ett kärnkraftverk eller vad två miljoner villahushåll använder till hushållsel i Sverige årligen. Läs mer om projektet på www.svevind.se.

Som ett led i utbildningen till vindkraftsmontör ordnade Christer Bergström på Piteå trafikskola att eleverna fick möjlighet att blicka in i framtiden och se vad som kommer att hända på fordonsfronten. Pite Energi ställde välvilligt upp med sin el-bil för en provkörning, en Mitsubishi i-MiEV. Det är en ren el-bil som laddas via ett vanligt eluttag. Här fick de möjlighet att se vad den förnyelsebara elenergin kan användas till i framtiden.

Alla var mycket imponerade av provkörningen.
”Vad tyst den gick!”
”Bara däckljudet hördes!”
”Lättkörd som en vanlig bil, inga konstigheter.”

”Det här kan man anse som den optimala EcoDrivingen”, säger Christer Bergström. ”Framställningen av helt förnyelsebar energi och en totalt utsläppsfri användning av energin för transportändamål, det kan inte bli bättre. Många av deltagarna fick en så kallad ”aha-upplevelse”, till vad deras utbildning leder till.”
Källa: STR

Senaste nyheter