Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Unik möjlighet att diskutera energiutmaningar med Nobelpristagare 9 dec

https://www.klimatsmart.se/images/news/nobelweek250x111.jpg

Den 9 december arrangeras Nobel Week Dialogue 2013 som ger en unik möjlighet att diskutera världens energiutmaningar med bland andra Nobelpristagaren Steven Chu, Rajendra Pachauri från IPCC och Energiminister Anna-Karin Hatt. Idag presenteras hela programmet för eventet som äger rum i Göteborg och sänds live via webben. Det är gratis att delta och registreringen är öppen på www.nobelweekdialogue.org. Nobel Week Dialogue är en del av det officiella programmet under Nobelveckan. Det är ett gratis heldagsevent som samlar en unik skara Nobelpristagare, världsledande forskare och experter, politiker och opinionsledare. I år är temat ”Exploring the Future of Energy” och eventet arrangeras den 9 december på Svenska Mässan i Göteborg. Nobel Week Dialogues bärande idé är att stimulera dialog mellan vetenskapen, näringslivet och samhället. Årets tema utlovar tankeväckande debatter om framtidens olika energiscenarier. Diskussionen kan till exempel handla om utvecklingen för förnybar och fossil energi och vad olika beslut eller innovationer kan betyda för klimatförändringarna. − IPCC:s fjärde rapport visar tydligt att klimatet blir varmare. Rapporten presenterade också flera olika konsekvenser av klimatförändringarna, vilka riskerar att bli allt allvarligare om inte utsläppen av växthusgaserna begränsas. Omställningen av energisystemet mot kolsnåla energikällor är en viktig strategi för att minska utsläppen. Temat för årets Nobel Week Dialogue – Exploring the Future of Energy – kunde därför inte vara mer relevant eller komma mer lägligt, säger Rajendra Pachauri, ordförande i FN:s klimatpanel IPCC. Totalt 26 världsledande experter, varav 6 Nobelpristagare, leder diskussionerna under dagens 15 olika seminarier. Den svenska representationen är stark. Energiminister Anna-Karin Hatt inledningstalar, Johan Rockström, professor och chef för Stockholm Resilience Centre, debatterar framtidens energiförsörjning med bland andra Semida Silveira, professor i energisystemplanering vid KTH, och Elisabeth Rachlew, professor i atom- och molekylfysik, diskuterar framtiden för kärnkraften. Flera namnkunniga representanter för näringslivet finns också med, som Carl-Henric Svanberg, styrelseordförande i BP och Volvo, Leif Johansson, styrelseordförande i Ericsson och AstraZeneca samt Hans Vestberg, Ericssons koncernchef. − Sverige har tydligt visat att det går att kombinera ett starkt ledarskap i klimat- och energifrågan med ekonomisk tillväxt. Samtidigt är dessa frågor globala och det krävs samverkan mellan samhälle, näringsliv och vetenskap för att klara klimat- och energiutmaningarna. Nobel Week Dialogue 2013 är ett viktigt forum för dialog om några av samtidens viktigaste frågor, säger it- och energiminister Anna-Karin Hatt.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Unik möjlighet att diskutera energiutmaningar med Nobelpristagare 9 dec

2013-11-18
Den 9 december arrangeras Nobel Week Dialogue 2013 som ger en unik möjlighet att diskutera världens energiutmaningar med bland andra Nobelpristagaren Steven Chu, Rajendra Pachauri från IPCC och Energiminister Anna-Karin Hatt. Idag presenteras hela programmet för eventet som äger rum i Göteborg och sänds live via webben. Det är gratis att delta och registreringen är öppen på www.nobelweekdialogue.org.

Nobel Week Dialogue är en del av det officiella programmet under Nobelveckan. Det är ett gratis heldagsevent som samlar en unik skara Nobelpristagare, världsledande forskare och experter, politiker och opinionsledare. I år är temat ”Exploring the Future of Energy” och eventet arrangeras den 9 december på Svenska Mässan i Göteborg.

Nobel Week Dialogues bärande idé är att stimulera dialog mellan vetenskapen, näringslivet och samhället. Årets tema utlovar tankeväckande debatter om framtidens olika energiscenarier. Diskussionen kan till exempel handla om utvecklingen för förnybar och fossil energi och vad olika beslut eller innovationer kan betyda för klimatförändringarna.

− IPCC:s fjärde rapport visar tydligt att klimatet blir varmare. Rapporten presenterade också flera olika konsekvenser av klimatförändringarna, vilka riskerar att bli allt allvarligare om inte utsläppen av växthusgaserna begränsas. Omställningen av energisystemet mot kolsnåla energikällor är en viktig strategi för att minska utsläppen. Temat för årets Nobel Week Dialogue – Exploring the Future of Energy – kunde därför inte vara mer relevant eller komma mer lägligt, säger Rajendra Pachauri, ordförande i FN:s klimatpanel IPCC.

Totalt 26 världsledande experter, varav 6 Nobelpristagare, leder diskussionerna under dagens 15 olika seminarier. Den svenska representationen är stark. Energiminister Anna-Karin Hatt inledningstalar, Johan Rockström, professor och chef för Stockholm Resilience Centre, debatterar framtidens energiförsörjning med bland andra Semida Silveira, professor i energisystemplanering vid KTH, och Elisabeth Rachlew, professor i atom- och molekylfysik, diskuterar framtiden för kärnkraften. Flera namnkunniga representanter för näringslivet finns också med, som Carl-Henric Svanberg, styrelseordförande i BP och Volvo, Leif Johansson, styrelseordförande i Ericsson och AstraZeneca samt Hans Vestberg, Ericssons koncernchef.

− Sverige har tydligt visat att det går att kombinera ett starkt ledarskap i klimat- och energifrågan med ekonomisk tillväxt. Samtidigt är dessa frågor globala och det krävs samverkan mellan samhälle, näringsliv och vetenskap för att klara klimat- och energiutmaningarna. Nobel Week Dialogue 2013 är ett viktigt forum för dialog om några av samtidens viktigaste frågor, säger it- och energiminister Anna-Karin Hatt.

För en komplett lista över deltagarna, se www.nobelweekdialogue.org/panellists.

De som inte har möjlighet att delta på plats kan följa Nobel Week Dialogue genom livesänding på webben. För att stimulera dialog finns också möjlighet att via sociala media och webben ställa frågor till deltagarna såväl inför som under eventet.

Senaste nyheter