Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Unik grön satsning i Örebro

https://www.klimatsmart.se/images/news/orebro-hasselbyskogen250x188.jpg

Örebro kommun har tagit ett unikt beslut om skydd av 14 värdefulla natur- och kulturområden i en grön krans runt staden. Beslutet togs i kommunfullmäktige i maj. Förslaget om utvidgning av Ekeby hage togs inte av kommunfullmäktige, något som felaktigt kommit med i annonsen Örebro kommun informerar i juli. Vi beklagar detta. I annonsen saknas också kulturreservaten Karlslund och Sommarro. – Örebro satsar på att bli Sveriges attraktivaste gröna stad. Målet är att alla ska ha nära till naturen. Vi tror att beslutet har avgörande betydelse för folkhälsa, attraktionskraft och biologisk mångfald, säger Fredrik Persson (MP), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor. Vi i Örebro kommun tar vårt lokala ansvar för de nationella miljömålen som handlar om "Levande skogar", "Ett rikt växt- och djurliv" och "God bebyggd miljö" samt de globala målen för bevarande av biologisk mångfald. Alla ska ha nära till naturen: Innan beslutet bodde 7 procent av alla örebroare inom 1 km från ett reservat. Efter beslutet bor över 60 procent av kommunens invånare inom 1 kmfrån ett naturområde som är långsiktigt skyddat. – Vi vill vara ett föredöme för andra kommuner när det gäller kommunal naturvård och visa vad en kommun faktiskt kan åstadkomma, säger Mats Rosenberg och Malin Björk, biologer i Örebro kommun som båda har varit drivande i arbetet med de nya reservaten. Totalt 19 kommunala reservat: Genom beslutet att bilda 14 nya natur- och kulturreservat så har vi skyddat cirka 1 000 hektar nya naturområden. Det innebär att Örebro nu har totalt 19 kommunala reservat som tillsammans omfattar nästan 2 000 hektar . Länets första kommunala kulturreservat: Förutom nya naturreservat innebär beslutet att Örebro har bildat länets två första kommunala kulturreservat: Sommarro och Karlslund. I Karlslund är kulturmiljöerna sedan tidigare skyddade men det nya beslutet innebär att även naturen i Karlslund omfattas av skyddet. Sociala, kulturella och biologiska värden: Vi har medvetet valt att skydda tätortsnära områden för att bevara och utveckla de sociala värdena. Människan står i fokus och vi vill bjuda in alla att ta del av dessa vackra gröna skatter. Beslutet står på tre ben: sociala, kulturella och biologiska värden. Grönområdena har många positiva värden för folkhälsa och pedagogik, som klimatutjämnare, för att rena luften, för den biologiska mångfalden och för upplevelsen av vår kulturella identitet. Naturreservaten som omfattas av beslutet är: Nasta marmorbrott, Hässelbyskogen, Gladarberget, Vinteråsen, Kränglan, Öknaskogen, Boglundsängen, Reträtten, Markaskogen, Blänkabacken, Ekeby dreve, Derbol samt Oset-Rynningeviken (utvidgning).

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Unik grön satsning i Örebro

2010-07-07
Hässelbyskogens naturreservat
Örebro kommun har tagit ett unikt beslut om skydd av 14 värdefulla natur- och kulturområden i en grön krans runt staden. Beslutet togs i kommunfullmäktige i maj. Förslaget om utvidgning av Ekeby hage togs inte av kommunfullmäktige, något som felaktigt kommit med i annonsen Örebro kommun informerar i juli. Vi beklagar detta. I annonsen saknas också kulturreservaten Karlslund och Sommarro.

– Örebro satsar på att bli Sveriges attraktivaste gröna stad. Målet är att alla ska ha nära till naturen. Vi tror att beslutet har avgörande betydelse för folkhälsa, attraktionskraft och biologisk mångfald, säger Fredrik Persson (MP), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor.

Vi i Örebro kommun tar vårt lokala ansvar för de nationella miljömålen som handlar om "Levande skogar", "Ett rikt växt- och djurliv" och "God bebyggd miljö" samt de globala målen för bevarande av biologisk mångfald.

Alla ska ha nära till naturen:
Innan beslutet bodde 7 procent av alla örebroare inom 1 km från ett reservat. Efter beslutet bor över 60 procent av kommunens invånare inom 1 kmfrån ett naturområde som är långsiktigt skyddat.

– Vi vill vara ett föredöme för andra kommuner när det gäller kommunal naturvård och visa vad en kommun faktiskt kan åstadkomma, säger Mats Rosenberg och Malin Björk, biologer i Örebro kommun som båda har varit drivande i arbetet med de nya reservaten.

Totalt 19 kommunala reservat:
Genom beslutet att bilda 14 nya natur- och kulturreservat så har vi skyddat cirka 1 000 hektar nya naturområden. Det innebär att Örebro nu har totalt 19 kommunala reservat som tillsammans omfattar nästan 2 000 hektar .

Länets första kommunala kulturreservat:
Förutom nya naturreservat innebär beslutet att Örebro har bildat länets två första kommunala kulturreservat: Sommarro och Karlslund. I Karlslund är kulturmiljöerna sedan tidigare skyddade men det nya beslutet innebär att även naturen i Karlslund omfattas av skyddet.

Sociala, kulturella och biologiska värden:
Vi har medvetet valt att skydda tätortsnära områden för att bevara och utveckla de sociala värdena. Människan står i fokus och vi vill bjuda in alla att ta del av dessa vackra gröna skatter. Beslutet står på tre ben: sociala, kulturella och biologiska värden. Grönområdena har många positiva värden för folkhälsa och pedagogik, som klimatutjämnare, för att rena luften, för den biologiska mångfalden och för upplevelsen av vår kulturella identitet.

Naturreservaten som omfattas av beslutet är:
Nasta marmorbrott, Hässelbyskogen, Gladarberget, Vinteråsen, Kränglan, Öknaskogen, Boglundsängen, Reträtten, Markaskogen, Blänkabacken, Ekeby dreve, Derbol samt Oset-Rynningeviken (utvidgning).

Här kan du läsa mer om kommunens natur- och kulturreservat: www.orebro.se/5923.html.
Foto: Örebro kommun, Torbjörn Arvidson

Senaste nyheter