Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Unga ekokockar lagar mat för framtiden 24 april

https://www.klimatsmart.se/images/news/unga-eko-kockar124x90.jpg

Unga Ekokockar är en lagtävling som årligen arrangeras för andraårselever i svenska restaurangskolor. Den 24 april är det dags för semifinal i Göteborg. I samband med tävlingen arrangeras en branschdag för både privata och offentliga restauranger med föredrag, mingel och paneldiskussioner på programmet. - Det är brist på kockar inom branschen och genom att arrangera en kocktävling så lyfter vi fram unga förmågor och vad de kan. Det finns många duktiga blivande kockar, det gäller bara att puffa dem i rätt riktning, säger Erik Måneld, som är kock och en av arrangörerna för Unga Ekokockar. Det har pågått deltävlingar runt om i hela landet. Respektive lag tävlar genom att skicka in recept baserade på en varukorg, därefter har juryn utsett vilka lag som går vidare till semifinal. Moderator under eftermiddagens branschföreläsningar om matglädje, kvalité och ekonomi är Tomas Tengby. Tävlingsjuryn består av bland andra Ulrika Brydling, Luqaz Ottosson och Håkan Thörnström. Receptet för dagen: 14.00 Tomas Tengby hälsar välkommen. 14.10 ”Sprid koskit och fågelkvitter” med KRAV: Staffan Carlberg från KRAV berättar om vad ekologisk produktion innebär och skillnaden mellan EU-ekologiskt och KRAV-märkt. Som restaurang kan du KRAV-certifiera dig, Staffan berättar hur. 14.30 Det går att öka eko: Johan Fogler, avdelningschef i stadsdelen Lundby, har med sin personal gjort resan till att servera mer ekologiskt. Idag serverar de 50 procent ekologiska måltider till äldreboende, skolor och förskolor. Det är möjligt att laga bra mat från grunden, det tar bara lite längre tid. 14.50 Grönt och ekologiskt som dragplåster: Emma Kolback från restaurang Folk pratar om drivkrafterna bakom att driva en helvegetarisk restaurang med eko-inriktning. Medvetenheten har ökat både bland gäster och kockar, men det finns fortfarande flera utmaningar att driva en hållbar restaurang. 15.10 Goda grönsaker från havet: Linnéa Sjögren och Jonas Pettersson på Catxalot berättar om tång och alger som är fulla med näring och protein. Havsgrönsaker är en hållbar resurs och är snygga, goda och ger en fyllig smak av umami. 15.30 Stort internationellt intresse för matstaden Göteborg: Annika Källvik och Ulla Lundgren berättar om Göteborgs Stads deltagande i projektet Sustainable Food in Urban Communities, som involverade tio europeiska städer. 16.30 Mingel: Sammanfatta dagens intryck i sällskap med några av Sveriges idag mest intressanta kockar, goda smakbitar av ung gastronomi samt dryck. 16.10 Prisutdelning Unga Ekokockar: Vem vinner och går till final i årets upplaga av Unga Ekokockar? 15.50 Panelsamtal: Ulrika Brydling, stjärnkock, Ulf Kamne, kommunalråd (mp), Staffan Carlberg, KRAV och Johan Fogler, avdelningschef i Lundby stadsdel om hur vi alla kan dra vårt strå till stacken i en hållbar framtid för matfrågorna. Tid: 24 april klockan: 14:00-17:00. Plats: Ester Mosessons gymnasium, Lindholmen, Göteborg.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Unga ekokockar lagar mat för framtiden 24 april

2015-04-28
Unga Ekokockar är en lagtävling som årligen arrangeras för andraårselever i svenska restaurangskolor.

Den 24 april är det dags för semifinal i Göteborg. I samband med tävlingen arrangeras en branschdag för både privata och offentliga restauranger med föredrag, mingel och paneldiskussioner på programmet.

- Det är brist på kockar inom branschen och genom att arrangera en kocktävling så lyfter vi fram unga förmågor och vad de kan.

Det finns många duktiga blivande kockar, det gäller bara att puffa dem i rätt riktning, säger Erik Måneld, som är kock och en av arrangörerna för Unga Ekokockar.

Det har pågått deltävlingar runt om i hela landet. Respektive lag tävlar genom att skicka in recept baserade på en varukorg, därefter har juryn utsett vilka lag som går vidare till semifinal.

Moderator under eftermiddagens branschföreläsningar om matglädje, kvalité och ekonomi är Tomas Tengby. Tävlingsjuryn består av bland andra Ulrika Brydling, Luqaz Ottosson och Håkan Thörnström.

Receptet för dagen:

14.00 Tomas Tengby hälsar välkommen.

14.10 ”Sprid koskit och fågelkvitter” med KRAV:
Staffan Carlberg från KRAV berättar om vad ekologisk produktion innebär och skillnaden mellan EU-ekologiskt och KRAV-märkt. Som restaurang kan du KRAV-certifiera dig, Staffan berättar hur.

14.30 Det går att öka eko:
Johan Fogler, avdelningschef i stadsdelen Lundby, har med sin personal gjort resan till att servera mer ekologiskt. Idag serverar de 50 procent ekologiska måltider till äldreboende, skolor och förskolor. Det är möjligt att laga bra mat från grunden, det tar bara lite längre tid.

14.50 Grönt och ekologiskt som dragplåster:
Emma Kolback från restaurang Folk pratar om drivkrafterna bakom att driva en helvegetarisk restaurang med eko-inriktning. Medvetenheten har ökat både bland gäster och kockar, men det finns fortfarande flera utmaningar att driva en hållbar restaurang.

15.10 Goda grönsaker från havet:
Linnéa Sjögren och Jonas Pettersson på Catxalot berättar om tång och alger som är fulla med näring och protein. Havsgrönsaker är en hållbar resurs och är snygga, goda och ger en fyllig smak av umami.

15.30 Stort internationellt intresse för matstaden Göteborg:
Annika Källvik och Ulla Lundgren berättar om Göteborgs Stads deltagande i projektet Sustainable Food in Urban Communities, som involverade tio europeiska städer.

16.30 Mingel:
Sammanfatta dagens intryck i sällskap med några av Sveriges idag mest intressanta kockar, goda smakbitar av ung gastronomi samt dryck.

16.10 Prisutdelning Unga Ekokockar:
Vem vinner och går till final i årets upplaga av Unga Ekokockar?

15.50 Panelsamtal:
Ulrika Brydling, stjärnkock, Ulf Kamne, kommunalråd (mp), Staffan Carlberg, KRAV och Johan Fogler, avdelningschef i Lundby stadsdel om hur vi alla kan dra vårt strå till stacken i en hållbar framtid för matfrågorna.

Tid: 24 april klockan: 14:00-17:00.
Plats: Ester Mosessons gymnasium, Lindholmen, Göteborg.

Senaste nyheter