Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Umeås miljösamarbete vidareutvecklas

https://www.klimatsmart.se/images/news/samlingsbildxian250x188.jpg

Umeå kommun har sedan 2005 ett vänortssamarbete med staden Xi’an. Ett parnerskapsavtal har idag upprättats mellan Midgårdsskolan och No 1 Middle School of Xi’an med målet att elever ska utbyta erfarenheter inom miljöteknik, språk och kultur. UMEVA kommer delvis att delta i samarbetet för att öka kunskapen inom vatten- och avfallshantering. Midgårdsskolans rektor Ellinor Häreskog och Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens ordförande Hans Lindberg har knutit kontakt med en gymnasieskola i Xi’an. Efter en heldags studiebesök har de fått en detaljerad bild av skolans verksamhet. ”Vi är imponerade av det positiva arbetsklimatet och skolans utvecklingsambitioner”, säger Ellinor Häreskog. ”Vi tror att ett samarbete kommer att ge mycket ny kunskap för såväl våra svenska elever och lärare som de kinesiska.” Samarbetsavtalet innefattar tre delar: -Erfarenhetsutbyte skolorna emellan. -Projekt inom miljöteknik med tonvikt på avfalls- och vattenfrågor. -Elevutbyte med fokus på språk och kultur. Med på besöket var också Simone Andersson, informatör på UMEVA, som deltar i ett arbete med att utveckla skolinformation för ökad kunskap inom vatten- och avfallshantering i Xi’an. Ett projekt för miljöteknik mellan städerna är inne på sitt första år och skolsatsningen är en del i detta. ”Skolor i Kina behöver en formell överenskommelse med en annan skola för att kunna delta i utbytesprojekt. Därför är vi mycket glada över dagens lyckade möte mellan Midgård och Xi’an s No 1 Middle School där vårt projekt kan inrymmas i en del av överenskommelsen”, säger Simone Andersson. När gruppen återvänder hem till Umeå blir nästa steg att se över vilka möjligheter det finns för finansiering av elevutbyten. Övriga delar kan utvecklas inom ramen för skolans dagliga arbete och UMEVAs delprojekt är redan finansierat av SIDA. För mer information, kontakta: Ellinor Häreskog, Midgårdsskolan, ellinor.hareskog@umea.se, 070-659 29 18 Simone Andersson, UMEVA, simone.andersson@umeva.se, 0730-22 88 50.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Umeås miljösamarbete vidareutvecklas

2011-10-17
Umeå kommun har sedan 2005 ett vänortssamarbete med staden Xi’an. Ett parnerskapsavtal har idag upprättats mellan Midgårdsskolan och No 1 Middle School of Xi’an med målet att elever ska utbyta erfarenheter inom miljöteknik, språk och kultur. UMEVA kommer delvis att delta i samarbetet för att öka kunskapen inom vatten- och avfallshantering.

Midgårdsskolans rektor Ellinor Häreskog och Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens ordförande Hans Lindberg har knutit kontakt med en gymnasieskola i Xi’an. Efter en heldags studiebesök har de fått en detaljerad bild av skolans verksamhet.

”Vi är imponerade av det positiva arbetsklimatet och skolans utvecklingsambitioner”, säger Ellinor Häreskog. ”Vi tror att ett samarbete kommer att ge mycket ny kunskap för såväl våra svenska elever och lärare som de kinesiska.”

Samarbetsavtalet innefattar tre delar:
-Erfarenhetsutbyte skolorna emellan.
-Projekt inom miljöteknik med tonvikt på avfalls- och vattenfrågor.
-Elevutbyte med fokus på språk och kultur.

Med på besöket var också Simone Andersson, informatör på UMEVA, som deltar i ett arbete med att utveckla skolinformation för ökad kunskap inom vatten- och avfallshantering i Xi’an. Ett projekt för miljöteknik mellan städerna är inne på sitt första år och skolsatsningen är en del i detta.

”Skolor i Kina behöver en formell överenskommelse med en annan skola för att kunna delta i utbytesprojekt. Därför är vi mycket glada över dagens lyckade möte mellan Midgård och Xi’an s No 1 Middle School där vårt projekt kan inrymmas i en del av överenskommelsen”, säger Simone Andersson.

När gruppen återvänder hem till Umeå blir nästa steg att se över vilka möjligheter det finns för finansiering av elevutbyten. Övriga delar kan utvecklas inom ramen för skolans dagliga arbete och UMEVAs delprojekt är redan finansierat av SIDA.

För mer information, kontakta:
Ellinor Häreskog, Midgårdsskolan, ellinor.hareskog@umea.se, 070-659 29 18
Simone Andersson, UMEVA, simone.andersson@umeva.se, 0730-22 88 50.
Källa: UMEVA

Senaste nyheter