Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Umeå kan bli hållbart centrum

https://www.klimatsmart.se/images/news/umea-kommun250x53.gif

Hållbara Ålidhem och Umeås kollektivtrafiksystem är bara något av det som kan bli demonstrationsmiljöer för världen. Tillsammans med andra aktörer ansöker kommunen hos Vinnova om att bilda en innovationsplattform för hållbara städer. Enligt ett tidigare beslut ska Umeå kommun ansöka om medel för de insatser som är mest konkurrenskraftiga utifrån Vinnovas urvalskriterier. Förslaget är att utgå från Umeås pågående arbete som den nordliga kraften för hållbar stadsutveckling, där ”Be Green Umeå” och ”Nätverket för hållbart byggande och förvaltande” är två av flera etablerade plattformar för samverkan. De allt tydligare EU-direktiven om ”öppna offentliga data” ses som en stor möjlighet för Umeå kommuns konkurrenskraft. Få svenska kommuner matchar Umeås tillgång på offentliga data kopplade till hållbar och attraktiv stadsutveckling. Genom att tillgängliggöra dessa data för forskning och innovation stärks Umeås attraktivitet som en nationell och internationell innovationsplattform för hållbara, attraktiva städer. Tänkbara fördjupade demonstrationsmiljöer i Umeå är till exempel stadsdelarna Ålidhem och Sandåkern, kollektivtrafiksystemet, ringleden, samt ett flertal projekt kopplade till Umeås översiktsplanefördjupningar. Umeå universitet avser att medfinansiera projektet med både egen arbetstid samt lokalkostnader för en etablering av en kompletterande kreativ miljö vid Konstnärligt campus. Kommunstyrelsens arbetsutskott har mot denna bakgrund beslutat att ställa sig bakom Umeås gemensamma ansökan till Vinnovas utlysning ”Innovationsplattformar för hållbara, attraktiva städer”. Inbjudna till det lokala partnerskapet i övrigt är berörda företag inom Umeå kommunkoncern samt bland andra också Region Västerbotten, Boverket, Energimyndigheten och Trafikverket. För mer information, kontakta: Lennart Holmlund (S), ordförande kommunstyrelsen Umeå kommun, 090-16 12 01, 070-550 47 85, lennart.holmlund@umea.se Anders Ågren (M), 1:e vice ordförande kommunstyrelsen Umeå kommun, 090-16 23 17, 070-341 67 64, anders.agren@umea.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Umeå kan bli hållbart centrum

2013-01-29
Hållbara Ålidhem och Umeås kollektivtrafiksystem är bara något av det som kan bli demonstrationsmiljöer för världen. Tillsammans med andra aktörer ansöker kommunen hos Vinnova om att bilda en innovationsplattform för hållbara städer.

Enligt ett tidigare beslut ska Umeå kommun ansöka om medel för de insatser som är mest konkurrenskraftiga utifrån Vinnovas urvalskriterier. Förslaget är att utgå från Umeås pågående arbete som den nordliga kraften för hållbar stadsutveckling, där ”Be Green Umeå” och ”Nätverket för hållbart byggande och förvaltande” är två av flera etablerade plattformar för samverkan.

De allt tydligare EU-direktiven om ”öppna offentliga data” ses som en stor möjlighet för Umeå kommuns konkurrenskraft. Få svenska kommuner matchar Umeås tillgång på offentliga data kopplade till hållbar och attraktiv stadsutveckling. Genom att tillgängliggöra dessa data för forskning och innovation stärks Umeås attraktivitet som en nationell och internationell innovationsplattform för hållbara, attraktiva städer.

Tänkbara fördjupade demonstrationsmiljöer i Umeå är till exempel stadsdelarna Ålidhem och Sandåkern, kollektivtrafiksystemet, ringleden, samt ett flertal projekt kopplade till Umeås översiktsplanefördjupningar. Umeå universitet avser att medfinansiera projektet med både egen arbetstid samt lokalkostnader för en etablering av en kompletterande kreativ miljö vid Konstnärligt campus.

Kommunstyrelsens arbetsutskott har mot denna bakgrund beslutat att ställa sig bakom Umeås gemensamma ansökan till Vinnovas utlysning ”Innovationsplattformar för hållbara, attraktiva städer”. Inbjudna till det lokala partnerskapet i övrigt är berörda företag inom Umeå kommunkoncern samt bland andra också Region Västerbotten, Boverket, Energimyndigheten och Trafikverket.

För mer information, kontakta:
Lennart Holmlund (S), ordförande kommunstyrelsen Umeå kommun, 090-16 12 01, 070-550 47 85, lennart.holmlund@umea.se
Anders Ågren (M), 1:e vice ordförande kommunstyrelsen Umeå kommun, 090-16 23 17, 070-341 67 64, anders.agren@umea.se.
Källa: Umeå kommun

Senaste nyheter