Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Umeå Energis vindkraftstekniker

https://www.klimatsmart.se/images/news/umeaenergi226x51c.jpg

Umeå Energi vill utveckla vindkraften i Umeåregionen. Till sin hjälp har man två egna vindkraftstekniker, som bidrar med kompetens till både privatpersoner och företag. – Vi servar våra egna snurror och andras. Dessutom hjälper vi aktörer som vill bygga vindkraft med både underhåll och administration. Vi hoppas kunna bidra till en mer förnybar energiproduktion, säger Lars C Johansson på affärsområde Sol, Vind & Vatten. Umeå Energis egna vindkraftstekniker Daniel Eliasson och Anders S Persson är stationerade i Holmsund. Deras arbetsuppgifter är bland annat att övervaka och serva Umeå Energis egna vindkraftverk och 13 snurror som tillhör Bostaden, Kvarkenvinden och HSB. Målsättningen är att underlätta etableringen av fler vindkraftverk i regionen, vare sig de byggs av Umeå Energi eller av andra aktörer. – Vi strävar efter en hållbar framtid för vår region. Då vill vi göra det så lätt som möjligt att satsa på vindkraft, som är en helt ren energikälla, säger Lars C Johansson, operativ chef på affärsområde Sol, Vind & Vatten. Vindkraftteknikerna är utbildade på både Enercons och Vestas vindkraftverk, vilket gör deras kompetens åtråvärd. Deras arbete lockar också en mängd praktikanter från utbildningar till vindkraftstekniker. Till Umeå Energi kommer ungefär fem vindkraftstudenter varje år. – Det är viktigt att hjälpa unga, duktiga studenter med praktik. Hos våra vindkraftstekniker får de se hur arbetet går till. Men de får inte vara höjdrädda, säger Lars C Johansson och skrattar. Umeå Energi äger tolv vindsnurror: en i Holmsund, fem stycken i Håcksta utanför Hudiksvall, fem stycken i Hörnefors samt ett vindkraftverk på Granberget i Robertsfors. Umeå Energi förbereder just nu för etapp två i Robertsfors, där det sannolikt kommer att byggas tre vindkraftverk. Där hoppas koncernen att kunderna vill vara med och äga stora delar av snurrorna. Alla befintliga företagskunder kommer att kontaktas i frågan. Under årets första månader har det blåst bra i vindkraftsparkerna och elproduktionen har mellan januari och mars överstigit budget med 12 procent. För mer information, kontakta: Lars C Johansson, operativ chef på affärsområde Sol, Vind & Vatten UmeNet Umeå Energi, 070-517 39 61 Gun Blomquist Bergman, Umeå Energi 070-642 46 33.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Umeå Energis vindkraftstekniker

2012-04-25
Umeå Energi vill utveckla vindkraften i Umeåregionen. Till sin hjälp har man två egna vindkraftstekniker, som bidrar med kompetens till både privatpersoner och företag.

– Vi servar våra egna snurror och andras. Dessutom hjälper vi aktörer som vill bygga vindkraft med både underhåll och administration. Vi hoppas kunna bidra till en mer förnybar energiproduktion, säger Lars C Johansson på affärsområde Sol, Vind & Vatten.

Umeå Energis egna vindkraftstekniker Daniel Eliasson och Anders S Persson är stationerade i Holmsund. Deras arbetsuppgifter är bland annat att övervaka och serva Umeå Energis egna vindkraftverk och 13 snurror som tillhör Bostaden, Kvarkenvinden och HSB.

Målsättningen är att underlätta etableringen av fler vindkraftverk i regionen, vare sig de byggs av Umeå Energi eller av andra aktörer.

– Vi strävar efter en hållbar framtid för vår region. Då vill vi göra det så lätt som möjligt att satsa på vindkraft, som är en helt ren energikälla, säger Lars C Johansson, operativ chef på affärsområde Sol, Vind & Vatten.

Vindkraftteknikerna är utbildade på både Enercons och Vestas vindkraftverk, vilket gör deras kompetens åtråvärd. Deras arbete lockar också en mängd praktikanter från utbildningar till vindkraftstekniker. Till Umeå Energi kommer ungefär fem vindkraftstudenter varje år.

– Det är viktigt att hjälpa unga, duktiga studenter med praktik. Hos våra vindkraftstekniker får de se hur arbetet går till. Men de får inte vara höjdrädda, säger Lars C Johansson och skrattar.

Umeå Energi äger tolv vindsnurror: en i Holmsund, fem stycken i Håcksta utanför Hudiksvall, fem stycken i Hörnefors samt ett vindkraftverk på Granberget i Robertsfors. Umeå Energi förbereder just nu för etapp två i Robertsfors, där det sannolikt kommer att byggas tre vindkraftverk. Där hoppas koncernen att kunderna vill vara med och äga stora delar av snurrorna. Alla befintliga företagskunder kommer att kontaktas i frågan.

Under årets första månader har det blåst bra i vindkraftsparkerna och elproduktionen har mellan januari och mars överstigit budget med 12 procent.

För mer information, kontakta:
Lars C Johansson, operativ chef på affärsområde Sol, Vind & Vatten UmeNet Umeå Energi, 070-517 39 61
Gun Blomquist Bergman, Umeå Energi 070-642 46 33.
Källa: Umeå Energi

Senaste nyheter