Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Umeå Energis algbassänger ännu större

https://www.klimatsmart.se/images/news/henrikbristav190x283.jpg

Nu blir Sveriges största odling av alger ännu större. 
På Dåvaområdet utanför Umeå byggs just nu fyra nya algbassänger. – Vi bygger en algpilot som blir unik i sitt slag. Målsättningen är att optimera anläggningen för att i slutändan kunna producera biodiesel, säger Henrik Bristav, miljöchef på Umeå Energi. Världens nordligaste algodling ligger i Umeå och delfinansieras av Umeå Energi. Odlingen har pågått uppe på taket till Dåva 1 i fyra år, men nu flyttas projektet ned på marken. Fyra nya algbassänger har börjat byggas söder om kraftvärmeverket Dåva 1. Bassängerna rymmer vardera 6–10 kubikmeter spillvatten samt en laboratorieenhet med utrustning. Bassängerna kan täckas under de mörka och kalla månaderna och vara öppna under soliga och varma månader – allt för att främja algtillväxten. Fyra bassänger gör att olika alger och olika vatten kan testas samtidigt. – Syftet med försöken är att optimera odlingen för maximal algtillväxt, säger Henrik Bristav. I slutet av maj ska byggnationerna vara färdiga och driftstart beräknas till i början av juni. Forskningen leds av doktor Francesco Gentili vid Institutionen för Vilt, Fisk och Miljö vid SLU i Umeå och går ut på massproduktion av alger. Algerna ger biomassa, alltså en råvara till biobränsle, som sedan kan användas för att framställa bland annat biodiesel. Algerna lever på näring från avloppsvatten från Öns reningsverk, koldioxid från rökgaser från kraftvärmeverket Dåva 1 – och solljus. – Algerna omvandlar oönskade ämnen till nyttigheter, berättar Francesco Gentili. Det innebär att algodlingen minskar Umeå Energis utsläpp av koldioxid och renar avloppsvatten. Men vi hoppas också kunna producera exempelvis biodiesel av den energirika algmassan. Miljöchef Henrik Bristav tillägger: – Algpiloten är unik i Sverige och projektet ligger helt i linje med Umeå Energis strävan att vara helt klimatneutrala år 2018. Genom att minska koldioxidutsläppen i våra anläggningar och samtidigt medverka till att forska fram nya biodrivmedel bidrar vi till att hushålla med jordens resurser. SLU är drivande part i algprojektet och Umeå Energi, Umeva och Ragn-Sells utgör aktiva industriella partners. Delfinansiärer är bland annat Energimyndigheten och Processum. För mer information, kontakta: Francesco Gentili, forskare, Institutionen för vilt, fisk och miljö, SLU, 073-802 66 60 Henrik Bristav, miljöchef Umeå Energi, 070-622 71 83 Gun Blomquist Bergman, Umeå Energi, 070-642 46 33.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Umeå Energis algbassänger ännu större

2012-05-11
Henrik Bristav,
miljöchef på Umeå Energi
Nu blir Sveriges största odling av alger ännu större. 
På Dåvaområdet utanför Umeå byggs just nu fyra nya algbassänger.
– Vi bygger en algpilot som blir unik i sitt slag. Målsättningen är att optimera anläggningen för att i slutändan kunna producera biodiesel, säger Henrik Bristav, miljöchef på Umeå Energi.

Världens nordligaste algodling ligger i Umeå och delfinansieras av Umeå Energi. Odlingen har pågått uppe på taket till Dåva 1 i fyra år, men nu flyttas projektet ned på marken. Fyra nya algbassänger har börjat byggas söder om kraftvärmeverket Dåva 1. Bassängerna rymmer vardera 6–10 kubikmeter spillvatten samt en laboratorieenhet med utrustning. Bassängerna kan täckas under de mörka och kalla månaderna och vara öppna under soliga och varma månader – allt för att främja algtillväxten. Fyra bassänger gör att olika alger och olika vatten kan testas samtidigt.

– Syftet med försöken är att optimera odlingen för maximal algtillväxt, säger Henrik Bristav. I slutet av maj ska byggnationerna vara färdiga och driftstart beräknas till i början av juni.

Forskningen leds av doktor Francesco Gentili vid Institutionen för Vilt, Fisk och Miljö vid SLU i Umeå och går ut på massproduktion av alger. Algerna ger biomassa, alltså en råvara till biobränsle, som sedan kan användas för att framställa bland annat biodiesel. Algerna lever på näring från avloppsvatten från Öns reningsverk, koldioxid från rökgaser från kraftvärmeverket Dåva 1 – och solljus.

– Algerna omvandlar oönskade ämnen till nyttigheter, berättar Francesco Gentili. Det innebär att algodlingen minskar Umeå Energis utsläpp av koldioxid och renar avloppsvatten. Men vi hoppas också kunna producera exempelvis biodiesel av den energirika algmassan.

Miljöchef Henrik Bristav tillägger:
– Algpiloten är unik i Sverige och projektet ligger helt i linje med Umeå Energis strävan att vara helt klimatneutrala år 2018. Genom att minska koldioxidutsläppen i våra anläggningar och samtidigt medverka till att forska fram nya biodrivmedel bidrar vi till att hushålla med jordens resurser.

SLU är drivande part i algprojektet och Umeå Energi, Umeva och Ragn-Sells utgör aktiva industriella partners. Delfinansiärer är bland annat Energimyndigheten och Processum.

För mer information, kontakta:
Francesco Gentili, forskare, Institutionen för vilt, fisk och miljö, SLU, 073-802 66 60
Henrik Bristav, miljöchef Umeå Energi, 070-622 71 83
Gun Blomquist Bergman, Umeå Energi, 070-642 46 33.
Källa: Umeå Energi

Senaste nyheter