Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Umeå Energi satsar på solstark hemmaplan

https://www.klimatsmart.se/images/news/umeaenergi250x91pa.png

Ända sedan 1990, då SVT:s Rapport började presentera solligan, har Umeå legat i Sverigetopp. De gynnsamma solförhållandena ska nu Umeå Energi allt mer ta tillvara. – Umeå Energi har kommit längre än de flesta av sina konkurrenter på solområdet och särskilt intressant blir det att följa bolagets planer på att utveckla småskaliga solelslösningar i närområdet, säger Andrew Machirant, vice ordförande för Svensk Solenergi. Som ett led i arbetet med att ställa om sin energiproduktion, och för att komma närmare målet att bli klimatneutralt 2018, tittar Umeå Energi allt mer på de möjligheter som solen ger i Umeåregionen. Nyligen reste delar av koncernledningen ned till Stockholm för att mer ingående prata med Svensk Solenergi, en branschförening där Umeå Energi numer ingår. – Det är spännande att se det som växer fram på Ålidhem och det känns lovande att Umeå Energi har långtgångna planer på att satsa än mer på solenergi. Mitt råd är att satsa småskaligt: på villor och andra mindre fastigheter. Då blir det som mest energi- och kostnadseffektivt, förklarar Andrew Machirant, Svensk Solenergi. – Lokalproducerad förnybar el, där konsumenterna är mer involverade än i dag, ser jag som en självklar väg framåt för Umeå Energi. Tänk att ha en solelsanläggning på taket och själv ha kontroll över både produktion och förbrukning. Vi ska titta närmare på vad vi kan göra för att det ska bli verklighet, säger Göran Ernstson, vd och koncernchef, Umeå Energi. Rapport räknar fram sin solliga genom att mäta antalet soltimmar på ett visst antal orter under semesterperioden (midsommar fram till och med början av augusti). Som bäst har Umeå kommit på plats 2 (2002, 2003 och 2008). Om denna sommar, 2011, blir ett snitt av de 21 år som mätningarna pågått kan Umeåborna förvänta sig 372 soltimmar och en 6:e plats i landets solliga. För mer information, kontakta: Andrew Machirant, vice ordförande Svensk Solenergi, 073-391 11 10 Göran Ernstson, vd och koncernchef Umeå Energi, 070-650 13 97 Gun Blomquist Bergman, Umeå Energi 070-642 46 33

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Umeå Energi satsar på solstark hemmaplan

2011-08-29
Ända sedan 1990, då SVT:s Rapport började presentera solligan, har Umeå legat i Sverigetopp. De gynnsamma solförhållandena ska nu Umeå Energi allt mer ta tillvara.

– Umeå Energi har kommit längre än de flesta av sina konkurrenter på solområdet och särskilt intressant blir det att följa bolagets planer på att utveckla småskaliga solelslösningar i närområdet, säger Andrew Machirant, vice ordförande för Svensk Solenergi.

Som ett led i arbetet med att ställa om sin energiproduktion, och för att komma närmare målet att bli klimatneutralt 2018, tittar Umeå Energi allt mer på de möjligheter som solen ger i Umeåregionen. Nyligen reste delar av koncernledningen ned till Stockholm för att mer ingående prata med Svensk Solenergi, en branschförening där Umeå Energi numer ingår.

– Det är spännande att se det som växer fram på Ålidhem och det känns lovande att Umeå Energi har långtgångna planer på att satsa än mer på solenergi. Mitt råd är att satsa småskaligt: på villor och andra mindre fastigheter. Då blir det som mest energi- och kostnadseffektivt, förklarar Andrew Machirant, Svensk Solenergi.

– Lokalproducerad förnybar el, där konsumenterna är mer involverade än i dag, ser jag som en självklar väg framåt för Umeå Energi. Tänk att ha en solelsanläggning på taket och själv ha kontroll över både produktion och förbrukning. Vi ska titta närmare på vad vi kan göra för att det ska bli verklighet, säger Göran Ernstson, vd och koncernchef, Umeå Energi.

Rapport räknar fram sin solliga genom att mäta antalet soltimmar på ett visst antal orter under semesterperioden (midsommar fram till och med början av augusti). Som bäst har Umeå kommit på plats 2 (2002, 2003 och 2008). Om denna sommar, 2011, blir ett snitt av de 21 år som mätningarna pågått kan Umeåborna förvänta sig 372 soltimmar och en 6:e plats i landets solliga.

För mer information, kontakta:
Andrew Machirant, vice ordförande Svensk Solenergi, 073-391 11 10
Göran Ernstson, vd och koncernchef Umeå Energi, 070-650 13 97
Gun Blomquist Bergman, Umeå Energi 070-642 46 33

Klicka på följande länk för att se Rapports solliga: svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp
Källa: Umeå Energi

Senaste nyheter