Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Umeå Energi satsar på solpaneler

https://www.klimatsmart.se/images/news/umeaenergi217x49a.jpg

Nu tar Umeå Energi ännu ett steg mot att bli helt klimatneutralt år 2018. Under vintern ska 157 kvadratmeter solpanel ta plats på Umeå Energis huvudkontor i centrala Umeå. – Solenergi är en ren energikälla och det ligger helt i linje med vår strävan efter hållbara förhållanden, säger Göran Ernstson, vd på Umeå Energi. Umeå Energi söker ständigt nya möjligheter att skapa hållbara energilösningar. Det syns inte minst på koncernens satsningar på vindkraft, solceller i projektet Hållbara Ålidhem och det biobränsleeldade kraftvärmeverket Dåva. I vinter bygger dessutom Umeå Energi solceller på huvudkontoret i centrala Umeå (under förutsättning att bygglov beviljas). – Vi vill lära oss ännu mer om tekniken och tar med oss de erfarenheter vi har från projektet Hållbara Ålidhem, där vi bygger en av Sveriges största solcellsparker, säger Göran Ernstson. Den 157 kvadratmeter stora solpanelen ska generera cirka 20 000 kilowattimmar el per år, vilket är en energimängd som motsvarar uppvärmningen av en normalstor villa. Först och främst kommer elen att täcka Umeå Energis kontors elförbrukning, men under långa soliga dagar under sommarhalvåret när många har semester, kommer överskottet att växlas ut på det vanliga elnätet. – Vi ser just nu en fantastisk utveckling inom solenergiområdet, säger Göran Ernstson. Sedan vi började räkna på det här projektet i våras har priserna på solpaneler sjunkit med runt 30 procent! Det visar att det är fler än vi som är övertygade om att solen hjälper oss att vrida energisatsningarna åt ett mer hållbart håll. Umeå Energi har inlett ett samarbete med föreningen Svensk Solenergi för att få råd och stöd och för att ytterligare stärka bolaget i frågan om sol som framtidens energikälla. Även om man inte kan tro det är norra Sverige faktiskt ett bra utvecklingsområde för solenergi – solinstrålningen kan jämföras med den i Tyskland där man är långt fram i utvecklingen i dag. – Det här är startskottet för ett försök att på allvar utveckla solenergin i Umeåregionen, och jag vågar lova att vi ska ligga längst fram i utvecklingen och göra Umeåborna stolta över sitt eget energibolag, säger Göran Ernstson. För mer information, kontakta: Göran Ernstson, vd Umeå Energi 070-650 13 97 Gun Blomquist Bergman, 070-642 46 33, gun.blomquist-bergman@umeaenergi.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Umeå Energi satsar på solpaneler

2011-11-02
Nu tar Umeå Energi ännu ett steg mot att bli helt klimatneutralt år 2018. Under vintern ska 157 kvadratmeter solpanel ta plats på Umeå Energis huvudkontor i centrala Umeå.

– Solenergi är en ren energikälla och det ligger helt i linje med vår strävan efter hållbara förhållanden, säger Göran Ernstson, vd på Umeå Energi.

Umeå Energi söker ständigt nya möjligheter att skapa hållbara energilösningar. Det syns inte minst på koncernens satsningar på vindkraft, solceller i projektet Hållbara Ålidhem och det biobränsleeldade kraftvärmeverket Dåva. I vinter bygger dessutom Umeå Energi solceller på huvudkontoret i centrala Umeå (under förutsättning att bygglov beviljas).

– Vi vill lära oss ännu mer om tekniken och tar med oss de erfarenheter vi har från projektet Hållbara Ålidhem, där vi bygger en av Sveriges största solcellsparker, säger Göran Ernstson.

Den 157 kvadratmeter stora solpanelen ska generera cirka 20 000 kilowattimmar el per år, vilket är en energimängd som motsvarar uppvärmningen av en normalstor villa. Först och främst kommer elen att täcka Umeå Energis kontors elförbrukning, men under långa soliga dagar under sommarhalvåret när många har semester, kommer överskottet att växlas ut på det vanliga elnätet.

– Vi ser just nu en fantastisk utveckling inom solenergiområdet, säger Göran Ernstson. Sedan vi började räkna på det här projektet i våras har priserna på solpaneler sjunkit med runt 30 procent! Det visar att det är fler än vi som är övertygade om att solen hjälper oss att vrida energisatsningarna åt ett mer hållbart håll.

Umeå Energi har inlett ett samarbete med föreningen Svensk Solenergi för att få råd och stöd och för att ytterligare stärka bolaget i frågan om sol som framtidens energikälla. Även om man inte kan tro det är norra Sverige faktiskt ett bra utvecklingsområde för solenergi – solinstrålningen kan jämföras med den i Tyskland där man är långt fram i utvecklingen i dag.

– Det här är startskottet för ett försök att på allvar utveckla solenergin i Umeåregionen, och jag vågar lova att vi ska ligga längst fram i utvecklingen och göra Umeåborna stolta över sitt eget energibolag, säger Göran Ernstson.

För mer information, kontakta:
Göran Ernstson, vd Umeå Energi 070-650 13 97
Gun Blomquist Bergman, 070-642 46 33, gun.blomquist-bergman@umeaenergi.se.
Källa: Umeå Energi

Senaste nyheter