Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Tysklands kärnkraftsstopp ger gröna jobb

https://www.klimatsmart.se/images/news/triventusmansholst203x250.jpg

Tysklands kärnkraftavveckling, en unik situation som leder till minskat beroende av kärnkraft samtidigt som det genererar nya gröna jobb! Först meddelade Schweiz att de inleder sin avveckling av kärnkraftsproduktion och nu i veckan kom beskedet att också Tyskland tagit beslut om att ha avvecklat kärnkraften till 2022. Att en så stor industrination som Tyskland väljer att ompröva sin kärnkraftspolitik kommer få genomslag i hela Europa. Det öppnar upp för många nya gröna jobb inom förnybar energi, framför allt i Tyskland men på sikt även inom hela det europeiska energisystemets länder. Sverige ligger långt framme inom förnybar energi vilket ger stora möjligheter för svensk industri. Svenskt näringsliv har här en möjlighet att öka sin konkurrenskraft genom att lyfta fram kompetenser och produkter. Fokus kommer ligga på att utveckla produkter både inom förnybar energi och effektivisering. Tillgång till energi är av grundläggande betydelse för samhället. Åsikterna och behoven kring energisystemets funktion och utformning skiftar dock. Kärnkraften är starkt subventionerad i form av samhällsansvaret vid olyckor och slutförvaring av farligt avfall. I SOU (Statens offentliga utredningar) 2009:88 kan läsa följande ”Utredningen finner att övervägande skäl talar för att införa ett obegränsat skadeståndsansvar för kärnkraftsindustrin även om det obegränsade ansvaret inte utgör någon garanti för att skadelidande alltid kan få full täckning för sina skador. Det finns ett etiskt och symboliskt värde i att så långt som möjligt fullfölja den miljörättsliga principen att förorenaren betalar”. Den svenska regeringen talar i stora ordalag om att man har infört ett långtgående ansvar för de som vill driva kärnkraftanläggningarna (verksamhetsutövarna) men det faktiska ekonomiska ansvaret enligt samma utredning som sedermera ledde fram till lagtexten, är begränsad till 1200 milj EUR eller ca 10 miljarder svenska kronor. Om man ser effekterna av den kärnkraftsolycka som hänt i Japan så inser man snabbt att dessa till synes höga belopp motsvarar mindre än 1 % av den faktiska kostnaden (Tjernobylkatastrofen beräknas ha kostat tusen miljarder kronor i sanering). Resten kommer staten att få stå för, dvs vi skattebetalare. Detta är inget annat än en kraftig och förtäckt subvention av kärnkraften. Se Tysklands avveckling av kärnkraften som en unik möjlighet att utveckla Sverige och svensk industri till marknadsledande av energieffektiva produkter. Utnyttja också Sveriges stora potential för att producera och exportera el från förnyelsebara källor såsom vind, vatten, sol, biogas och biomassa till övriga Europa. En stor möjlighet för Sverige bara våra politiker bestämmer sig för att utnyttja den. Skrivet av Måns Holst, koncern-vd, Triventus.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Tysklands kärnkraftsstopp ger gröna jobb

2011-06-07
Måns Holst, koncern-vd Triventus
Tysklands kärnkraftavveckling, en unik situation som leder till minskat beroende av kärnkraft samtidigt som det genererar nya gröna jobb! Först meddelade Schweiz att de inleder sin avveckling av kärnkraftsproduktion och nu i veckan kom beskedet att också Tyskland tagit beslut om att ha avvecklat kärnkraften till 2022.

Att en så stor industrination som Tyskland väljer att ompröva sin kärnkraftspolitik kommer få genomslag i hela Europa. Det öppnar upp för många nya gröna jobb inom förnybar energi, framför allt i Tyskland men på sikt även inom hela det europeiska energisystemets länder. Sverige ligger långt framme inom förnybar energi vilket ger stora möjligheter för svensk industri. Svenskt näringsliv har här en möjlighet att öka sin konkurrenskraft genom att lyfta fram kompetenser och produkter. Fokus kommer ligga på att utveckla produkter både inom förnybar energi och effektivisering.

Tillgång till energi är av grundläggande betydelse för samhället. Åsikterna och behoven kring energisystemets funktion och utformning skiftar dock. Kärnkraften är starkt subventionerad i form av samhällsansvaret vid olyckor och slutförvaring av farligt avfall. I SOU (Statens offentliga utredningar) 2009:88 kan läsa följande ”Utredningen finner att övervägande skäl talar för att införa ett obegränsat skadeståndsansvar för kärnkraftsindustrin även om det obegränsade ansvaret inte utgör någon garanti för att skadelidande alltid kan få full täckning för sina skador. Det finns ett etiskt och symboliskt värde i att så långt som möjligt fullfölja den miljörättsliga principen att förorenaren betalar”.

Den svenska regeringen talar i stora ordalag om att man har infört ett långtgående ansvar för de som vill driva kärnkraftanläggningarna (verksamhetsutövarna) men det faktiska ekonomiska ansvaret enligt samma utredning som sedermera ledde fram till lagtexten, är begränsad till 1200 milj EUR eller ca 10 miljarder svenska kronor. Om man ser effekterna av den kärnkraftsolycka som hänt i Japan så inser man snabbt att dessa till synes höga belopp motsvarar mindre än 1 % av den faktiska kostnaden (Tjernobylkatastrofen beräknas ha kostat tusen miljarder kronor i sanering). Resten kommer staten att få stå för, dvs vi skattebetalare. Detta är inget annat än en kraftig och förtäckt subvention av kärnkraften.

Se Tysklands avveckling av kärnkraften som en unik möjlighet att utveckla Sverige och svensk industri till marknadsledande av energieffektiva produkter. Utnyttja också Sveriges stora potential för att producera och exportera el från förnyelsebara källor såsom vind, vatten, sol, biogas och biomassa till övriga Europa. En stor möjlighet för Sverige bara våra politiker bestämmer sig för att utnyttja den.

Skrivet av Måns Holst, koncern-vd, Triventus.
Källa: Triventus

Senaste nyheter