Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Tusentals svenskar kräver fossilfria AP-fonder

https://www.klimatsmart.se/images/news/greenpeace-perbolund250x204.jpg

På alla hjärtans dag, fredag den 14 februari, lämnade Greenpeace över en namninsamling till Finansmarknadsminister Per Bolund där 34268 personer kräver att AP-fonderna som idag investerar miljarder i kol, olja och gas flyttar dessa investeringar till hållbart innehav. Med på överlämningen var också Föräldravrålet och PUSH Sverige som också kräver fossilfria AP-fonder. En klar majoritet av riksdagspartierna och en majoritet av svenska folket vill ha fossilfria AP-fonder som lever upp till Parisavtalet. Denna namninsamling gör det extra tydligt. Nära 35 000 personer har engagerat sig och skrivit under. Det finns alltså både stöd och vilja för att få fossilfria pensioner och det hoppas vi att AP-fonderna inser. Pengarna måste flyttas om vi ska klara våra klimatmål och det är rimligt att det sker under denna mandatperiod, säger Frode Pleym, chef för Greenpeace i Sverige. AP-fonderna är våra statliga fonder som förvaltar våra gemensamma besparingar. I dag våra pengar delvis investerade i klimatskadlinga verksamheter som förstör våra barns framtid. Nu är det dags göra handling av orden och göra sig av med alla fossila investeringar för att värna Generationsmålet och våra barn, säger Johan Falk på Föräldravrålet. Per Bolund är den minister som är ansvarig för AP-fonderna och Greenpeace lämnar under veckan också in samma namninsamling till Första-Fjärde AP-fonderna. Från första januari gäller nya regler för AP-fonderna där ett ökat fokus på hållbarhet märks. Med de nya reglerna och Januariavtalets fokus på klimatet blir det mycket tydligt: Statliga investeringar ska inte gå till sånt som förstör planeten. Vi utgår ifrån att AP-fonderna inser detta och flyttar pengarna från kol, olja och gas. Vi kommer följa upp det och det förväntar vi oss att regeringen också ska göra, det uttrycks tydligt i Januariavtalet, säger Frode Pleym. Det är bra att Bolund tog emot oss idag och att han tar frågan på allvar. Nu utgår vi från att AP-fonderna också kommer att göra det och se till att göra sig av med sitt fossila innehav så att riksdagen inte behöver skärpa reglerna ytterligare, säger Robin Holmberg från PUSH Sverige. Namninsamlingen lämnades över i form av ett hjärta där jorden träder fram med texten: Värm våra hjärtan, inte vår planet - flytta pengarna. Finansmarknadsminister Per Bolund fick också en hjärtformad ballong och en påse godis.

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Tusentals svenskar kräver fossilfria AP-fonder

2019-02-18
Per Bolund tar emot namninsamling
På alla hjärtans dag, fredag den 14 februari, lämnade Greenpeace över en namninsamling till Finansmarknadsminister Per Bolund där 34268 personer kräver att AP-fonderna som idag investerar miljarder i kol, olja och gas flyttar dessa investeringar till hållbart innehav.

Med på överlämningen var också Föräldravrålet och PUSH Sverige som också kräver fossilfria AP-fonder. En klar majoritet av riksdagspartierna och en majoritet av svenska folket vill ha fossilfria AP-fonder som lever upp till Parisavtalet.

Denna namninsamling gör det extra tydligt. Nära 35 000 personer har engagerat sig och skrivit under. Det finns alltså både stöd och vilja för att få fossilfria pensioner och det hoppas vi att AP-fonderna inser. Pengarna måste flyttas om vi ska klara våra klimatmål och det är rimligt att det sker under denna mandatperiod, säger Frode Pleym, chef för Greenpeace i Sverige.

AP-fonderna är våra statliga fonder som förvaltar våra gemensamma besparingar. I dag våra pengar delvis investerade i klimatskadlinga verksamheter som förstör våra barns framtid. Nu är det dags göra handling av orden och göra sig av med alla fossila investeringar för att värna Generationsmålet och våra barn, säger Johan Falk på Föräldravrålet. Per Bolund är den minister som är ansvarig för AP-fonderna och Greenpeace lämnar under veckan också in samma namninsamling till Första-Fjärde AP-fonderna. Från första januari gäller nya regler för AP-fonderna där ett ökat fokus på hållbarhet märks.

Med de nya reglerna och Januariavtalets fokus på klimatet blir det mycket tydligt: Statliga investeringar ska inte gå till sånt som förstör planeten. Vi utgår ifrån att AP-fonderna inser detta och flyttar pengarna från kol, olja och gas. Vi kommer följa upp det och det förväntar vi oss att regeringen också ska göra, det uttrycks tydligt i Januariavtalet, säger Frode Pleym.

Det är bra att Bolund tog emot oss idag och att han tar frågan på allvar. Nu utgår vi från att AP-fonderna också kommer att göra det och se till att göra sig av med sitt fossila innehav så att riksdagen inte behöver skärpa reglerna ytterligare, säger Robin Holmberg från PUSH Sverige. Namninsamlingen lämnades över i form av ett hjärta där jorden träder fram med texten: Värm våra hjärtan, inte vår planet - flytta pengarna. Finansmarknadsminister Per Bolund fick också en hjärtformad ballong och en påse godis.
Källa: Greenpeace

Senaste nyheter