Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Tre av tio väljer vegetariska måltider

https://www.klimatsmart.se/images/news/coop-vegoindex250x323.jpg

Fler än tre av tio svenskar valde en lakto-ovo vegetarisk måltid i maj, visar ett nytt vego-index, som bygger på data från fler än 400 000 måltider från Coops Matometer. Det är kvinnor samt yngre personer som oftast väljer vegetariska måltider. Matometerns vego-index visar också att de som väljer vegetariska måltider har ökat med två procentenheter sen maj 2017. - Det är tydligt att vi är inne i ett skifte där den växtbaserade maten tar allt större plats på tallrikarna. Det är positivt både för den personliga hälsan och för planetens välbefinnande. Samtidigt är det många som vill äta ännu mer vegetariskt och där har vi på Coop en viktig roll att fylla genom att lyfta fram frukt, grönsaker och vegetariska livsmedel ännu tydligare och på mer inspirerande sätt i våra butiker, säger Anneli Bylund tf Hållbarhetschef på Coop. Allt fler svenskar väljer vegetariska alternativ till lunch och middag. En färsk undersökning från Demoskop på uppdrag av Coops Matometer visar att de främsta orsakerna som anges till att välja vegetariskt är att det anses vara bättre för miljön och att det är hälsosamt. Undersökningen visar även att många vill äta mer vegetariskt än vad de gör idag. Det är främst kvinnor, yngre personer samt barnfamiljer som vill öka antalet vegetariska måltider. Att fler svenskar äter mer vegetariskt än tidigare bekräftas även av Matometerns vego-index som visar att svenskar som valt vegetariska måltider i maj 2018 (31,2 %) har ökat med två procentenheter jämfört med maj 2017. Indexet visar även att det oftast är kvinnor som väljer vegetariska alternativ till lunch och/eller middag då de har ett indextal på 36 procent. Personer i åldern 16-24 (33,9%) samt boende i Uppsala (35,7%) och Stockholms län (35,3%) väljer även de i större utsträckning vegetariskt till lunch och/eller middag. Män väljer däremot vegetariska måltider i mindre utsträckning och ligger under Matometerns vego-index, med ett index på 25,2 procent. Med Matometerns vego-index kan man följa och få en fördjupad inblick i det skifte som nu sker i Sverige. Månad för månad kommer man att kunna följa hur svenskarna konsumerar vegetarisk kost till lunch eller middag. Indexet visar inte bara vilka som väljer vegetarisk kost och hur ofta, utan också hur de skattar sin hälsa, var i Sverige de bor, familjeförhållanden samt flera andra variabler. Varje månadsindex bygger på en analys av 24 000 måltider och 12 000 intervjuer från en riksrepresentativ grupp och sammanställs av Demoskop.

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Tre av tio väljer vegetariska måltider

2018-08-27
Allt fler väljer vegetarisk mat
Fler än tre av tio svenskar valde en lakto-ovo vegetarisk måltid i maj, visar ett nytt vego-index, som bygger på data från fler än 400 000 måltider från Coops Matometer. Det är kvinnor samt yngre personer som oftast väljer vegetariska måltider. Matometerns vego-index visar också att de som väljer vegetariska måltider har ökat med två procentenheter sen maj 2017.

- Det är tydligt att vi är inne i ett skifte där den växtbaserade maten tar allt större plats på tallrikarna. Det är positivt både för den personliga hälsan och för planetens välbefinnande. Samtidigt är det många som vill äta ännu mer vegetariskt och där har vi på Coop en viktig roll att fylla genom att lyfta fram frukt, grönsaker och vegetariska livsmedel ännu tydligare och på mer inspirerande sätt i våra butiker, säger Anneli Bylund tf Hållbarhetschef på Coop.

Allt fler svenskar väljer vegetariska alternativ till lunch och middag. En färsk undersökning från Demoskop på uppdrag av Coops Matometer visar att de främsta orsakerna som anges till att välja vegetariskt är att det anses vara bättre för miljön och att det är hälsosamt. Undersökningen visar även att många vill äta mer vegetariskt än vad de gör idag. Det är främst kvinnor, yngre personer samt barnfamiljer som vill öka antalet vegetariska måltider.

Att fler svenskar äter mer vegetariskt än tidigare bekräftas även av Matometerns vego-index som visar att svenskar som valt vegetariska måltider i maj 2018 (31,2 %) har ökat med två procentenheter jämfört med maj 2017. Indexet visar även att det oftast är kvinnor som väljer vegetariska alternativ till lunch och/eller middag då de har ett indextal på 36 procent. Personer i åldern 16-24 (33,9%) samt boende i Uppsala (35,7%) och Stockholms län (35,3%) väljer även de i större utsträckning vegetariskt till lunch och/eller middag.

Män väljer däremot vegetariska måltider i mindre utsträckning och ligger under Matometerns vego-index, med ett index på 25,2 procent.

Med Matometerns vego-index kan man följa och få en fördjupad inblick i det skifte som nu sker i Sverige. Månad för månad kommer man att kunna följa hur svenskarna konsumerar vegetarisk kost till lunch eller middag. Indexet visar inte bara vilka som väljer vegetarisk kost och hur ofta, utan också hur de skattar sin hälsa, var i Sverige de bor, familjeförhållanden samt flera andra variabler. Varje månadsindex bygger på en analys av 24 000 måltider och 12 000 intervjuer från en riksrepresentativ grupp och sammanställs av Demoskop.
Källa: Coop

Senaste nyheter