Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Transporteffektivisering i Göteborg

https://www.klimatsmart.se/images/news/akeritransporteffektivitet250x188.jpg

Sverige har idag en ledande position inom transporteffektivitet. För att förstärka den positionen kommer ett nationellt centrum för hållbara transporter att byggas upp på Lindholmen i Göteborg. Centret kallas Closer, och blir en ny svensk arena där industrins och akademins aktiva deltagande blir avgörande för framgången. VINNOVA har beslutat stödja satsningen med fyra miljoner kronor under det första året. Därutöver finns redan nu ett aktivt stöd från Trafikverket, Västra Götalandsregionen samt industri och akademi. – Closer kommer att samla forskare, näringsliv och myndigheter för att initiera större samarbetsprojekt. Det ska bli en nationell nod för att driva projekt inom till exempel Gröna korridorer och för att utveckla hållbara gods- och persontransporter, säger Jerker Sjögren, programansvarig för Closer hos Lindholmen Science Park. Vi har redan partners som Schenker, Volvo och Scania. Från akademin har Chalmers varit pådrivande från start och under 2012 kommer andra ledande universitet i Sverige att bjudas in till samarbete. Utmaningen för Closer blir att forma en organisation för forskning, utveckling och innovation på högsta internationella nivå. Därför ska olika aktörer samverka för att stärka hela innovationskedjan, från problemidentifiering, forskning, utveckling, demonstration och fram till implementering. – Under sex månader har idéerna konkretiserats avseende de utmaningar transportsystemet står inför inom miljö- och energiområdet, liksom näringslivets behov av ett effektivt och konkurrenskraftigt transportsystem. Vi ser en stor potential i att stödja den här nationella satsningen. Samtidigt ställer vi krav på att näringslivet, högskolor och institut medverkar på olika sätt tillsammans med berörda myndigheter, säger Eva Schelin, enhetschef och ansvarig handläggare på VINNOVA. På så vis kan problemägare och utförare tillsammans lösa problemen på ett mycket effektivare sätt som också garanterar att resultaten snabbt kommer till praktisk användning. Lindholmen Science Park erbjuder näringsliv, akademi och samhällsaktörer en internationell utvecklingsmiljö och nätverk, vilket resulterar i framgångsrika samarbeten och innovationer. De projekt och uppdrag som drivs inom Lindholmen Science Park kännetecknas av gränsöverskridande samarbeten, både gällande kompetens, organisation och mellan olika länder.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Transporteffektivisering i Göteborg

2012-01-13
Sverige har idag en ledande position inom transporteffektivitet. För att förstärka den positionen kommer ett nationellt centrum för hållbara transporter att byggas upp på Lindholmen i Göteborg.

Centret kallas Closer, och blir en ny svensk arena där industrins och akademins aktiva deltagande blir avgörande för framgången. VINNOVA har beslutat stödja satsningen med fyra miljoner kronor under det första året. Därutöver finns redan nu ett aktivt stöd från Trafikverket, Västra Götalandsregionen samt industri och akademi.

– Closer kommer att samla forskare, näringsliv och myndigheter för att initiera större samarbetsprojekt. Det ska bli en nationell nod för att driva projekt inom till exempel Gröna korridorer och för att utveckla hållbara gods- och persontransporter, säger Jerker Sjögren, programansvarig för Closer hos Lindholmen Science Park. Vi har redan partners som Schenker, Volvo och Scania. Från akademin har Chalmers varit pådrivande från start och under 2012 kommer andra ledande universitet i Sverige att bjudas in till samarbete.

Utmaningen för Closer blir att forma en organisation för forskning, utveckling och innovation på högsta internationella nivå. Därför ska olika aktörer samverka för att stärka hela innovationskedjan, från problemidentifiering, forskning, utveckling, demonstration och fram till implementering.

– Under sex månader har idéerna konkretiserats avseende de utmaningar transportsystemet står inför inom miljö- och energiområdet, liksom näringslivets behov av ett effektivt och konkurrenskraftigt transportsystem. Vi ser en stor potential i att stödja den här nationella satsningen. Samtidigt ställer vi krav på att näringslivet, högskolor och institut medverkar på olika sätt tillsammans med berörda myndigheter, säger Eva Schelin, enhetschef och ansvarig handläggare på VINNOVA. På så vis kan problemägare och utförare tillsammans lösa problemen på ett mycket effektivare sätt som också garanterar att resultaten snabbt kommer till praktisk användning.

Lindholmen Science Park erbjuder näringsliv, akademi och samhällsaktörer en internationell utvecklingsmiljö och nätverk, vilket resulterar i framgångsrika samarbeten och innovationer. De projekt och uppdrag som drivs inom Lindholmen Science Park kännetecknas av gränsöverskridande samarbeten, både gällande kompetens, organisation och mellan olika länder.

Senaste nyheter