Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Trä dominerar när energismart kvarter växer i centrala Umeå

https://www.klimatsmart.se/images/news/mar250x123.jpg

Nu är påbyggnaden av kontorslokalerna på Embla 5 i korsningen Skolgatan/Magasinsgatan i Umeå snart helt färdigställd. Tre nya våningsplan med stomme i limträ från Martinsons har monterats på de tre redan befintliga våningarna. Samtidigt har fastighetsägaren Umehem inlett arbetet med etapp 2 – en sju våningar hög utbyggnad i trä som blir Arbetsförmedlingens nya adress. Sommaren 2014 står allt klart. Totalt kommer komplexet att rymma 9 000 kvadratmeter med plats för bland andra Arbetsförmedlingen som flyttar hela sin verksamhet i Umeå dit. Försäkringskassan sitter sedan tidigare i det befintliga huset, och har i dagarna fått mer utrymme då de flyttat in i en av de nya våningarna. På platsen för utbyggnaden pågår just nu schaktning och energiborrning. I höst kommer en betongstomme att göras för källaren och plan 1. Men det är trä som dominerar den sju våningar höga utbyggnaden. – Vi projekterar och levererar material till trästommen. Det handlar framför allt om prefabricerade vägg- och bjälklagselement av korslimmat trä, säger Håkan Risberg, avdelningschef projektledning och konstruktion på Martinsons, som länge samarbetat med Umehem. Trä är avsevärt lättare än andra byggmaterial som stål och betong och är väldigt starkt i förhållande till sin egen vikt. Det är dessutom enklare att göra installationer i. Det i en kombination med en hög prefabriceringsgrad innebär att bygg- och monteringstiden blir kortare. – Vi vill ju förstås kunna hyra ut våra lokaler så fort som möjligt och därför är det viktigt att byggtiden blir kort och att våra befintliga hyresgäster kan jobba i lokalerna som vanligt och relativt ostört, säger Anders Lindgren, huvudägare på Umehem och platschef på AR Bygg som utför byggandet. Men en av de viktigaste faktorerna för Umehems val av byggmaterial är de goda miljövärden trä visar upp. Det är en förnybar resurs och förädlingsprocessen till färdigt byggmaterial kräver förhållandevis lite energi. Dessutom bidrar kollagringseffekter och energiåtervinningsmöjligheter till att träbyggandets klimatpåverkan är positiv eller försumbart negativ. – Vi har ständigt miljön i åtanke och närmar oss Green Building-konceptet med betydligt energieffektivare fastigheter, säger Anders Lindgren och fortsätter: – Bygg- och fastighetssektorn står för en betydande del av Sveriges miljöpåverkan. Fler borde ta ansvar och bygga med naturliga material istället. Jag är stolt över att vi går mot strömmen och jag är helt övertygad om att trä är framtiden. För mer information, kontakta: Håkan Risberg, avdelningschef projektledning och konstruktion Martinsons, 070-343 07 25, hakan.risberg@martinsons.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Trä dominerar när energismart kvarter växer i centrala Umeå

2013-05-24
Nu är påbyggnaden av kontorslokalerna på Embla 5 i korsningen Skolgatan/Magasinsgatan i Umeå snart helt färdigställd. Tre nya våningsplan med stomme i limträ från Martinsons har monterats på de tre redan befintliga våningarna.

Samtidigt har fastighetsägaren Umehem inlett arbetet med etapp 2 – en sju våningar hög utbyggnad i trä som blir Arbetsförmedlingens nya adress.

Sommaren 2014 står allt klart. Totalt kommer komplexet att rymma 9 000 kvadratmeter med plats för bland andra Arbetsförmedlingen som flyttar hela sin verksamhet i Umeå dit. Försäkringskassan sitter sedan tidigare i det befintliga huset, och har i dagarna fått mer utrymme då de flyttat in i en av de nya våningarna.

På platsen för utbyggnaden pågår just nu schaktning och energiborrning. I höst kommer en betongstomme att göras för källaren och plan 1. Men det är trä som dominerar den sju våningar höga utbyggnaden.

– Vi projekterar och levererar material till trästommen. Det handlar framför allt om prefabricerade vägg- och bjälklagselement av korslimmat trä, säger Håkan Risberg, avdelningschef projektledning och konstruktion på Martinsons, som länge samarbetat med Umehem.

Trä är avsevärt lättare än andra byggmaterial som stål och betong och är väldigt starkt i förhållande till sin egen vikt. Det är dessutom enklare att göra installationer i. Det i en kombination med en hög prefabriceringsgrad innebär att bygg- och monteringstiden blir kortare.

– Vi vill ju förstås kunna hyra ut våra lokaler så fort som möjligt och därför är det viktigt att byggtiden blir kort och att våra befintliga hyresgäster kan jobba i lokalerna som vanligt och relativt ostört, säger Anders Lindgren, huvudägare på Umehem och platschef på AR Bygg som utför byggandet.

Men en av de viktigaste faktorerna för Umehems val av byggmaterial är de goda miljövärden trä visar upp. Det är en förnybar resurs och förädlingsprocessen till färdigt byggmaterial kräver förhållandevis lite energi. Dessutom bidrar kollagringseffekter och energiåtervinningsmöjligheter till att träbyggandets klimatpåverkan är positiv eller försumbart negativ.

– Vi har ständigt miljön i åtanke och närmar oss Green Building-konceptet med betydligt energieffektivare fastigheter, säger Anders Lindgren och fortsätter:
– Bygg- och fastighetssektorn står för en betydande del av Sveriges miljöpåverkan. Fler borde ta ansvar och bygga med naturliga material istället. Jag är stolt över att vi går mot strömmen och jag är helt övertygad om att trä är framtiden.

För mer information, kontakta:
Håkan Risberg, avdelningschef projektledning och konstruktion Martinsons, 070-343 07 25, hakan.risberg@martinsons.se.
Källa: Martinsons

Senaste nyheter