Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Torkade plommon från Saltå Kvarn

https://www.klimatsmart.se/images/news/saltakvarnplommon242x250.jpg

Två misslyckade franska guldgrävare i USA på 1800-talet. Där någonstans börjar historien om de söta, energi- och näringsrika, ekologiska torkade plommon som Saltå Kvarn nu lanserar. Plommonen är av sorten La Petite d´Agen och har franskt ursprung. Det är en sort med särskilt hög sockerhalt, tunt skal och mycket fruktkött, vilket gör att de lämpar sig mycket bra för torkning. Den höga sockerhalten gör att plommonen kan mogna extra länge (utan mögelangrepp) och få fyllig smak före torkningen. Saltå Kvarns torkade plommon är nyttiga på flera sätt. Bara några få plommon ger kroppen ett stort tillskott av energi och näringsämnen. Trots den höga sockerhalten har plommonen lågt GI-värde, vilket innebär att de ger mycket energi som också räcker länge. Plommonen är även rika på fibrer och vitaminer (A, B, C och E, varav de två sistnämnda är antioxidanter) samt mineraler som kalium, magnesium och järn. Plommonen är främst tänkta att ätas som de är. De passar också bra att använda i bakverk, desserter, kompotter, müsli, gröt och i matlagning, exempelvis plommonspäckad fågel eller griskött. Den söta plommonsorten La Petite d´Agen kom till USA under guldrushen på 1800-talet, genom två franska bröder från distriktet Agen i sydvästra Frankrike. Guldgrävandet gick inte bra för bröderna så en av dem åkte hem till Frankrike och hämtade plommonsorten som de sedan ympade in på amerikanska vildplommonträd och började odla i USA. Saltå Kvarns torkade plommon odlas och produceras i Kalifornien som idag är världens största producent av torkade plommon. Liksom alla Saltå Kvarns transporter är även transporterna av plommonen klimatkompenserade och går med båt till Europa och sedan med tåg till Sverige. Saltå Kvarns torkade plommon är Kravmärkta och kostar cirka 43 kronor för 200 gram. För mer information, kontakta: Lena Ekman, 073-443 41 99, lena.ekman@saltakvarn.se Saltå Kvarn har sedan starten 1964 malt mjöl och bakat bröd av biodynamiskt odlat spannmål. Saltå Kvarn har de senaste åren också tagit fram ett hundratal nya ekologiska matprodukter såsom linser, bönor, torkade frukter, nötter, snacks, pasta, pastasåser, quinoa, ris samt biodynamiska juicer och viner. Samtliga Saltå Kvarns produkter kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Det ger ett högt näringsvärde, men viktigast av allt är att konsumenten känner smaken av vad naturen ger, och inget annat. Läs mer på www.saltakvarn.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Torkade plommon från Saltå Kvarn

2010-11-17
Två misslyckade franska guldgrävare i USA på 1800-talet. Där någonstans börjar historien om de söta, energi- och näringsrika, ekologiska torkade plommon som Saltå Kvarn nu lanserar.

Plommonen är av sorten La Petite d´Agen och har franskt ursprung. Det är en sort med särskilt hög sockerhalt, tunt skal och mycket fruktkött, vilket gör att de lämpar sig mycket bra för torkning. Den höga sockerhalten gör att plommonen kan mogna extra länge (utan mögelangrepp) och få fyllig smak före torkningen.

Saltå Kvarns torkade plommon är nyttiga på flera sätt. Bara några få plommon ger kroppen ett stort tillskott av energi och näringsämnen. Trots den höga sockerhalten har plommonen lågt GI-värde, vilket innebär att de ger mycket energi som också räcker länge. Plommonen är även rika på fibrer och vitaminer (A, B, C och E, varav de två sistnämnda är antioxidanter) samt mineraler som kalium, magnesium och järn.

Plommonen är främst tänkta att ätas som de är. De passar också bra att använda i bakverk, desserter, kompotter, müsli, gröt och i matlagning, exempelvis plommonspäckad fågel eller griskött.

Den söta plommonsorten La Petite d´Agen kom till USA under guldrushen på 1800-talet, genom två franska bröder från distriktet Agen i sydvästra Frankrike. Guldgrävandet gick inte bra för bröderna så en av dem åkte hem till Frankrike och hämtade plommonsorten som de sedan ympade in på amerikanska vildplommonträd och började odla i USA.

Saltå Kvarns torkade plommon odlas och produceras i Kalifornien som idag är världens största producent av torkade plommon. Liksom alla Saltå Kvarns transporter är även transporterna av plommonen klimatkompenserade och går med båt till Europa och sedan med tåg till Sverige.

Saltå Kvarns torkade plommon är Kravmärkta och kostar cirka 43 kronor för 200 gram.

För mer information, kontakta:
Lena Ekman, 073-443 41 99, lena.ekman@saltakvarn.se

Saltå Kvarn har sedan starten 1964 malt mjöl och bakat bröd av biodynamiskt odlat spannmål. Saltå Kvarn har de senaste åren också tagit fram ett hundratal nya ekologiska matprodukter såsom linser, bönor, torkade frukter, nötter, snacks, pasta, pastasåser, quinoa, ris samt biodynamiska juicer och viner. Samtliga Saltå Kvarns produkter kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Det ger ett högt näringsvärde, men viktigast av allt är att konsumenten känner smaken av vad naturen ger, och inget annat. Läs mer på www.saltakvarn.se.
Källa: Saltå Kvarn

Senaste nyheter