Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Toppnyheter från klimatkompensationsvärlden

https://www.klimatsmart.se/images/news/zeromission-carl-lindesvard250x351.jpg

En viktig del i ZeroMissions arbete är att hålla koll på omvärlden och bevaka hur klimatkompensation utvecklas, både i Sverige och globalt. Nyligen har vi granskat flera rapporter från bl.a Världsbanken och från organisationen Ecosystem Marketplace, som tagit tempen på de företag, individer, organisationer och nationer som frivilligt klimatkompenserar. Den frivilliga marknaden för klimatkompensation är ursprungligen för de företag eller individer som faller utanför utsläppsrättssystemen (t.ex. EU ETS i Europa), som på eget bevåg vill ta ansvar för sina utsläpp och i många fall ser en affärsmässig uppsida (eller statusmässig för privatpersoner?). Vi på ZeroMission har plockat ut de viktigaste nyheterna och trenderna på klimatkompensationsmarknaden. 3 saker att känna till om klimatet och klimatkompensation: 1) 84 miljoner ton koldioxid har kompenserats under 2015, till ett värde av 2,5 miljarder SEK. Klimatmässigt motsvarar det ca 17,6 miljoner bilars drift under ett år. 2) Globalt släpps ca 36 miljarder ton växthusgaser (CO2e) ut årligen, varav 4,6 regleras av utsläppshandel (12%) och en försvinnande liten del kompenseras (0,2%). 3) 99% av alla projekt som levererar koldioxidkrediter är idag certifierade enligt en oberoende standard (t.ex. Plan Vivo eller Gold Standard) Topp 5 i klimatkompensationsvärlden just nu: 1) Trädplantering och skogsprojekt, specifikt certifierade Plan Vivo projekt, har en dubblerad efterfrågan från företag globalt 2) OS i Rio och stora evenemang som fotbolls-VM kompenserades under 2015&14. Detta innebär att “Event” nu är den sektor som kompenserar mest i världen. 3) Parisavtalet slöts och ratificerades på rekordtid. Mekanismen “ITMO” i Article 6 i avtalet öppnar upp för eventuell handel av koldioxidkrediter i form av REDD+ trädprojekt. 4) CDM cancellerar nära hälften av alla krediter som ej lyckats sälja, och av de ca 8000 projekt som finns återstår nu 4000 på en marknad som kollapsat sedan 2008. 5) Ökat fokus på mervärden i projekten, så som fattigdomsbekämpning, bevarande av biologisk mångfald, ökad tillgång på jobb och bättre hälsa gör att trädprojekt är mest eftertraktade. Vi på ZeroMission är stolta att länge ha förespråkat trädprojekt som drivs med syfte att bekämpa fattigdom och öka jämställdhet i samhällen där de gör största möjliga nytta. Plan Vivo, som vi är nationell representant för, har klättrat från att vara en relativt litet och okänd standard till att nu vara jämförbara med CDM på den frivilliga marknaden. /Carl Lindesvärd, ZeroMission

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Toppnyheter från klimatkompensationsvärlden

2016-11-30
Carl Lindesvärd, ZeroMission
En viktig del i ZeroMissions arbete är att hålla koll på omvärlden och bevaka hur klimatkompensation utvecklas, både i Sverige och globalt. Nyligen har vi granskat flera rapporter från bl.a Världsbanken och från organisationen Ecosystem Marketplace, som tagit tempen på de företag, individer, organisationer och nationer som frivilligt klimatkompenserar.

Den frivilliga marknaden för klimatkompensation är ursprungligen för de företag eller individer som faller utanför utsläppsrättssystemen (t.ex. EU ETS i Europa), som på eget bevåg vill ta ansvar för sina utsläpp och i många fall ser en affärsmässig uppsida (eller statusmässig för privatpersoner?). Vi på ZeroMission har plockat ut de viktigaste nyheterna och trenderna på klimatkompensationsmarknaden.

3 saker att känna till om klimatet och klimatkompensation:

1) 84 miljoner ton koldioxid har kompenserats under 2015, till ett värde av 2,5 miljarder SEK. Klimatmässigt motsvarar det ca 17,6 miljoner bilars drift under ett år.

2) Globalt släpps ca 36 miljarder ton växthusgaser (CO2e) ut årligen, varav 4,6 regleras av utsläppshandel (12%) och en försvinnande liten del kompenseras (0,2%).

3) 99% av alla projekt som levererar koldioxidkrediter är idag certifierade enligt en oberoende standard (t.ex. Plan Vivo eller Gold Standard)

Topp 5 i klimatkompensationsvärlden just nu:

1) Trädplantering och skogsprojekt, specifikt certifierade Plan Vivo projekt, har en dubblerad efterfrågan från företag globalt

2) OS i Rio och stora evenemang som fotbolls-VM kompenserades under 2015&14. Detta innebär att “Event” nu är den sektor som kompenserar mest i världen.

3) Parisavtalet slöts och ratificerades på rekordtid. Mekanismen “ITMO” i Article 6 i avtalet öppnar upp för eventuell handel av koldioxidkrediter i form av REDD+ trädprojekt.

4) CDM cancellerar nära hälften av alla krediter som ej lyckats sälja, och av de ca 8000 projekt som finns återstår nu 4000 på en marknad som kollapsat sedan 2008.

5) Ökat fokus på mervärden i projekten, så som fattigdomsbekämpning, bevarande av biologisk mångfald, ökad tillgång på jobb och bättre hälsa gör att trädprojekt är mest eftertraktade.

Vi på ZeroMission är stolta att länge ha förespråkat trädprojekt som drivs med syfte att bekämpa fattigdom och öka jämställdhet i samhällen där de gör största möjliga nytta. Plan Vivo, som vi är nationell representant för, har klättrat från att vara en relativt litet och okänd standard till att nu vara jämförbara med CDM på den frivilliga marknaden.

/Carl Lindesvärd, ZeroMission
Källa: ZeroMission

Senaste nyheter