Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Test av energisnåla TV-apparater

https://www.klimatsmart.se/images/news/panasonic-PerWestergard-150x99.jpg

Energimyndighetens test av tio LCD-tv visar att den tv som har lägst energiförbrukning också har bäst bildkvalitet. Det skiljer 50% i energiförbrukning mellan tv-apparaterna som alla är 32 tum stora. Sex av tv-apparaterna har ett energisparläge som regleras av hur ljust det är i rummet. Tv-apparaterna i testet har jämförts med en 32 tums bildrörs-tv från Sony. Lägst energiförbrukning och bäst bildkvalitet har Panasonic och högst energiförbrukning har JVC. Energiförbrukningen per år för de testade tv-apparaterna varierar från 182 till 273 kWh och i standby från 0,2 W till 1,7 W. För den som har kabel-tv eller vill kunna se HD-kanaler så ger dock LCD-modellen från Sony totalt sett en lägre energiförbrukning eftersom dess inbyggda digital-tv-box även klarar kabel-tv och MPEG-4, vilket inte Panasonics box gör. Inom kort kommer EU sannolikt att ställa krav på maximal energianvändning i drift och förmodligen kommer även krav på obligatorisk energimärkning av tv-apparater liknande den som redan finns för till exempel kylar och frysar. Redan från och med 7:e januari 2010 börjar EU:s gränsvärden för högsta tillåtna standbyförbrukning att gälla, vilket bland annat omfattar tv-apparater. Det första steget där gränsen för de testade apparaterna är 1 W klarar alla utom JVC och Grundig. Troligen kommer gränsen att skärpas ytterligare i ett senare steg.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Test av energisnåla TV-apparater

2009-04-28
Testvinnaren - Panasonic TX-32 LED8F
Energimyndighetens test av tio LCD-tv visar att den tv som har lägst energiförbrukning också har bäst bildkvalitet.

Det skiljer 50% i energiförbrukning mellan tv-apparaterna som alla är 32 tum stora. Sex av tv-apparaterna har ett energisparläge som regleras av hur ljust det är i rummet. Tv-apparaterna i testet har jämförts med en 32 tums bildrörs-tv från Sony.

Lägst energiförbrukning och bäst bildkvalitet har Panasonic och högst energiförbrukning har JVC. Energiförbrukningen per år för de testade tv-apparaterna varierar från 182 till 273 kWh och i standby från 0,2 W till 1,7 W.

För den som har kabel-tv eller vill kunna se HD-kanaler så ger dock LCD-modellen från Sony totalt sett en lägre energiförbrukning eftersom dess inbyggda digital-tv-box även klarar kabel-tv och MPEG-4, vilket inte Panasonics box gör.

Inom kort kommer EU sannolikt att ställa krav på maximal energianvändning i drift och förmodligen kommer även krav på obligatorisk energimärkning av tv-apparater liknande den som redan finns för till exempel kylar och frysar.

Redan från och med 7:e januari 2010 börjar EU:s gränsvärden för högsta tillåtna standbyförbrukning att gälla, vilket bland annat omfattar tv-apparater. Det första steget där gränsen för de testade apparaterna är 1 W klarar alla utom JVC och Grundig. Troligen kommer gränsen att skärpas ytterligare i ett senare steg.
Källor:
Foto: Per Westergård

Senaste nyheter