Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Temaveckan "Handla hållbart" (v.40)

https://www.klimatsmart.se/images/news/Namnl_st-1.jpg

Nästa vecka (v. 40) hamnar mat, miljö och resor i strålkastarljuset i Huddinge. - Det är mycket som påverkar hur hållbart samhället är, allt från vad vi stoppar i munnen till solsemestrar, säger Patrick Lundström projektledare. Det gäller att veta hur man handlar hållbart. Huddinge Kommun satsar tillsammans med ABF i Huddinge och Studiefrämjandet på en hel temavecka med namnet Handla Hållbart. Den är avsedd för att öka viljan att agera hos invånarna. Men veckan ska inte bara fokusera på miljöproblemen utan perspektivet är hela tidenframåtblickande och försöker se lösningar. - Budskapet är att vi kan vända utvecklingen - om vi alla hjälps åt, säger Patrick Lundström. På skoltid bjuds elever i årskurs 8 in att delta och därefter kan alla som är intresserade ta del av en rad olika program på temat miljö. Årets version av Handla Hållbart består av flera aktiviteter som är öppna för allmänheten - allt från elektroniskt avfall till köttindustrins bidrag till ökningen av växthusgaser. Föreställningen Frossa med Teater Barbara, eget skapande, föreläsningar och workshops är några inslag. De elever som deltar i projektet kommer att kunna ta del av föredrag, workshops, skapande aktiviteter och filmvisning. Eleverna erbjuds också möjligheten att göra ett guidat besök vid våtmarksanläggningen i Flemingsberg. Kommunens naturguide står för guidningen som fokuserar på vikten av biologisk mångfald. Här är ytterligare några exempel på aktiviteter under temaveckan: Måndag 28 september 18.30 - 20 berättar journalisten och matskribenten Mats-Eric Nilsson om sitt arbete, som skakat om matkonsumenter och livsmedelsindustrin genom att avslöja ingrediensfusk i vår mat. Onsdag 30 september 18.30 - 20, berättar författaren Jennie Dielemans om det mänskliga zoo och slavarbeten som vi gärna blundar för när vi åker på solsemester. Torsdag 1 oktober 18 - 19.30 föreläser Alexander Chamberland om köttkonsumtionens effekter på klimatet, regnskogen, vattenbristen och svältproblemet. Biffen kan vara en värre miljöbov än bilen. Den del av Handla Hållbart som riktar sig till elever i årskurs 8 avslutas med en liten miljöfestival på Huset under fredagskvällen den 2 oktober. Till festivalen är alla ungdomar välkomna att delta. För mer information, kontakta: Patrick Lundström, projektledare för Handla Hållbart Kultur- och fritidsförvaltningen, 08-535 317 25, 0708-789 832

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Temaveckan "Handla hållbart" (v.40)

2009-09-28
Nästa vecka (v. 40) hamnar mat, miljö och resor i strålkastarljuset i Huddinge.
- Det är mycket som påverkar hur hållbart samhället är, allt från vad vi stoppar i munnen till solsemestrar, säger Patrick Lundström projektledare. Det gäller att veta hur man handlar hållbart.

Huddinge Kommun satsar tillsammans med ABF i Huddinge och Studiefrämjandet på en hel temavecka med namnet Handla Hållbart. Den är avsedd för att öka viljan att agera hos invånarna. Men veckan ska inte bara fokusera på miljöproblemen utan perspektivet är hela tidenframåtblickande och försöker se lösningar.
- Budskapet är att vi kan vända utvecklingen - om vi alla hjälps åt, säger Patrick Lundström.

På skoltid bjuds elever i årskurs 8 in att delta och därefter kan alla som är intresserade ta del av en rad olika program på temat miljö. Årets version av Handla Hållbart består av flera aktiviteter som är öppna för allmänheten - allt från elektroniskt avfall till köttindustrins bidrag till ökningen av växthusgaser. Föreställningen Frossa med Teater Barbara, eget skapande, föreläsningar och workshops är några inslag.

De elever som deltar i projektet kommer att kunna ta del av föredrag, workshops, skapande aktiviteter och filmvisning. Eleverna erbjuds också möjligheten att göra ett guidat besök vid våtmarksanläggningen i Flemingsberg. Kommunens naturguide står för guidningen som fokuserar på vikten av biologisk mångfald.

Här är ytterligare några exempel på aktiviteter under temaveckan:
Måndag 28 september 18.30 - 20 berättar journalisten och matskribenten Mats-Eric Nilsson om sitt arbete, som skakat om matkonsumenter och livsmedelsindustrin genom att avslöja ingrediensfusk i vår mat.

Onsdag 30 september 18.30 - 20, berättar författaren Jennie Dielemans om det mänskliga zoo och slavarbeten som vi gärna blundar för när vi åker på solsemester.

Torsdag 1 oktober 18 - 19.30 föreläser Alexander Chamberland om köttkonsumtionens effekter på klimatet, regnskogen, vattenbristen och svältproblemet. Biffen kan vara en värre miljöbov än bilen.

Den del av Handla Hållbart som riktar sig till elever i årskurs 8 avslutas med en liten miljöfestival på Huset under fredagskvällen den 2 oktober. Till festivalen är alla ungdomar välkomna att delta.

För mer information, kontakta:
Patrick Lundström, projektledare för Handla Hållbart
Kultur- och fritidsförvaltningen, 08-535 317 25, 0708-789 832

Läs mer om temaveckan på
www.huddinge.se/handlahallbart
www.huddinge.se/evenemang

Senaste nyheter