
Redaktör:
Jens Ljunggren
TEM om hållbar köttkonsumtion
2013-01-24

Det är mycket snack om köttkonsumtionen den här veckan. Jordbruksverket publicerade rapporten Hållbar köttkonsumtion, Vad är det? Hur når vi dit?, där ett förlag är avgifter i konsumtionsledet, vilket efterföljdes av ett ramaskri från stek-älskare och skepsis från många andra, bland annat under hashtaggen #köttskatt.
Svenskarna tillhör världens mest köttätande folk – 85 kilo konsumtion (ja, i slaktvikt) och 46 kilo faktiskt intag (det vi till slut äter) står den genomsnittlige svensken för varje år enligt jordbruksverkets rapport. Klart som korvspad är (återigen) att nötkött är den värsta boven – produktionen står för stora utsläpp av växthusgaser och utsläpp som hotar den biologiska mångfalden.
Någon köttskatt verkar det dock inte bli tal om på ett tag. Politikerna vill hellre förfina koldioxidskatten. Blev därför väldans glad när jag hittade en ny pärla från SLU’s – den nya sidan Köttguiden. Tidigare har medvetna konsumenter haft WWF’s Fiskguide, såväl i fickformat som i lång version till hjälp i fiskdisken och nu kommer alltså en liknande lathund för kött. En bonus är att alternativ till kött, som ost och baljväxter, finns med i listan, som listar olika typer av nötkött, lammkött, griskött, kyckling och ägg och produkternas påverkan på klimat, biologisk mångfald, djurskydd och bete och användning av kemiska bekämpningsmedel. Visst är det så att verktyget är trubbigt, men visst är det också bättre än ingenting, något som författarna också är tydliga med.
Hoppas på att ser mer av Köttguiden, och mina efterfrågningar antyder att en app kan vara på gång! Tills dess ska jag tipsa min affär om det här, den saken är biff.
Skrivet av Erika Olsson på bloggen TEM-funderingar.
OBS: Bilden föreställer några grisar i nordöstra Skåne och har ingenting med biff att göra. Dessa små godingar (läs sötnosar) är en blandning av vildsvin och tamsvin. Inga konstigheter.
Köttguiden: www.kottguiden.se/
Svenskarna tillhör världens mest köttätande folk – 85 kilo konsumtion (ja, i slaktvikt) och 46 kilo faktiskt intag (det vi till slut äter) står den genomsnittlige svensken för varje år enligt jordbruksverkets rapport. Klart som korvspad är (återigen) att nötkött är den värsta boven – produktionen står för stora utsläpp av växthusgaser och utsläpp som hotar den biologiska mångfalden.
Någon köttskatt verkar det dock inte bli tal om på ett tag. Politikerna vill hellre förfina koldioxidskatten. Blev därför väldans glad när jag hittade en ny pärla från SLU’s – den nya sidan Köttguiden. Tidigare har medvetna konsumenter haft WWF’s Fiskguide, såväl i fickformat som i lång version till hjälp i fiskdisken och nu kommer alltså en liknande lathund för kött. En bonus är att alternativ till kött, som ost och baljväxter, finns med i listan, som listar olika typer av nötkött, lammkött, griskött, kyckling och ägg och produkternas påverkan på klimat, biologisk mångfald, djurskydd och bete och användning av kemiska bekämpningsmedel. Visst är det så att verktyget är trubbigt, men visst är det också bättre än ingenting, något som författarna också är tydliga med.
Hoppas på att ser mer av Köttguiden, och mina efterfrågningar antyder att en app kan vara på gång! Tills dess ska jag tipsa min affär om det här, den saken är biff.
Skrivet av Erika Olsson på bloggen TEM-funderingar.
OBS: Bilden föreställer några grisar i nordöstra Skåne och har ingenting med biff att göra. Dessa små godingar (läs sötnosar) är en blandning av vildsvin och tamsvin. Inga konstigheter.
Köttguiden: www.kottguiden.se/
Källa: Stiftelsen TEM blogg
Senaste nyheter
-
2023-10-30
Spowdi vinner utmärkelse för klimatsmart jordbruksinnovationWorld Economic Forum har utsett Spowdi till Top Innovator i dess Smarter Climate Farmers Challenge.… -
2023-09-20
En av Sveriges största solcellsparker planeras i HallandStatkraft lämnade förra veckan in anmälan om samråd, enligt 12 kapitlet 6§ miljöbalken, för att… -
2023-09-18
Ny avfallstjänst hjälper företag minska koldioxidutsläppStena Recycling lanserar en ny digital tjänst som ska ge företag mer kunskap om hur deras… -
2023-09-13
Göteborg först med batteri-swap för elmopederTvå innovationsprojekt har banat väg för en ny satsning inom mikromobilitet och logistik i… -
2023-09-11
Åtta av tio vill ha mer grönska i svenska städerBevarandet av den biologiska mångfalden och ekosystemen har inte bara ett egenvärde, utan är… -
2023-09-08
Ekologisk höstmarknad i Järna 9 septNu på lördag den 9 september kl. 10-16 kommer vi vara med på Skillebyholms höstmarknad! Vi… -
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-09-01
Stor outnyttjad potential i cirkulär ekonomi i NordenEn förhållandevis liten andel av den nordiska industrin är i dag cirkulär och det finns stora… -
2023-08-30
Var med och rösta fram Sveriges bästa klimat startupNär ansökningstiden nu löpt ut för årets upplaga av Startup 4 Climate, en av Europas största… -
2023-08-28
Världens största flytandegörningsenhet för biogas i SödertörnBiokraft passerade i torsdags en viktig milstolpe när den nybyggda anläggningen för flytandegörning…