Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

TEM ger sina medlemmar en gratis introduktionskurs till CSR

https://www.klimatsmart.se/images/news/temomjulen150x144.jpg

Snart är det jul, granar är pyntade, ljusstakar lyser i fönstren, folk springer runt med önskelistor eller bara fantasi och shoppar. Det är ingen hemlighet att jul handlar om konsumtion, inte bara traditioner och umgänge. Det ska köpas presenter, kläder till julafton (man kan inte ha samma klänning två år i rad!), mat till julbord, något fint och fräscht att ha på granen. Och det vore ju trevligt att vara så medveten och ansvarsfull konsument som möjligt, just runt julen när hundratusentals meter av presentpapper rullas ut att kastas om en vecka och elmätare räknar kilowatt från ljusstakar tända dygnet runt. Jakten efter julklappar börjar tidigt, det gäller att vara ute i god tid. Det känns bra att idag finns det alternativ till det klassiska med stora fysiska paket och färgglada band, nämligen presentkort för välgörenhetsinitiativ. Alla är säkert inte redo att ta emot ett sådant presentkort istället för samtliga julklappar, men det fungerar som en väldigt fin komplettering till paket och kuvert under granen. Medlemmar i TEMs nätverk kommer också att få en hållbar julklapp – gratis introduktionskurs till CSR. De som jobbar med hållbarhetskommunikation och hållbarhetsredovisning har säkert blivit glada för den julklapp som har kommit från svenska staten som nu stöder EU:s lagförslag på obligatorisk hållbarhetsredovisning. Det gläder mig; det behövs och det är gott. Det måste finnas ett sätt att kontrollera företagens ansvarstagande, även om kontrollen inte omfattas av en lag utan är mer baserat på ett intresse från samhället. Man ska jobba med hållbarhetsfrågor om man ska redovisa sitt hållbarhetsarbete. Sedan kan man upptäcka att ett effektivt hållbarhetsarbete och bra hållbarhetsredovisning är en konkurrensfördel. Men tyvärr är det så att vi behöver en spark att börja agera. Jag tjuvtittade i en enkät som medlemmar i våra nätverk fick i höstas: 72,7% av de företagen som upphandlas av staten anser att hållbarhetskrav som ställs inte är tillräckliga. 54,5% tycker att uppföljningen på dessa krav kan vara hårdare, och 36,4% menar på att det inte sker någon uppföljning alls! Ja, statens krav på hållbarhetsredovisning blir en riktigt bra julklapp. Men bara en vecka kvar innan julafton blir det riktigt stressigt för dem som inte har tänkt igenom årets shopping. Jag är en sådan som är sent ute, men en julklapp har jag redan bestämt mig för: det blir en djurklapp till svärföräldrarna.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

TEM ger sina medlemmar en gratis introduktionskurs till CSR

2013-12-17
Snart är det jul, granar är pyntade, ljusstakar lyser i fönstren, folk springer runt med önskelistor eller bara fantasi och shoppar. Det är ingen hemlighet att jul handlar om konsumtion, inte bara traditioner och umgänge. Det ska köpas presenter, kläder till julafton (man kan inte ha samma klänning två år i rad!), mat till julbord, något fint och fräscht att ha på granen. Och det vore ju trevligt att vara så medveten och ansvarsfull konsument som möjligt, just runt julen när hundratusentals meter av presentpapper rullas ut att kastas om en vecka och elmätare räknar kilowatt från ljusstakar tända dygnet runt.

Jakten efter julklappar börjar tidigt, det gäller att vara ute i god tid. Det känns bra att idag finns det alternativ till det klassiska med stora fysiska paket och färgglada band, nämligen presentkort för välgörenhetsinitiativ. Alla är säkert inte redo att ta emot ett sådant presentkort istället för samtliga julklappar, men det fungerar som en väldigt fin komplettering till paket och kuvert under granen.

Medlemmar i TEMs nätverk kommer också att få en hållbar julklapp – gratis introduktionskurs till CSR.

De som jobbar med hållbarhetskommunikation och hållbarhetsredovisning har säkert blivit glada för den julklapp som har kommit från svenska staten som nu stöder EU:s lagförslag på obligatorisk hållbarhetsredovisning. Det gläder mig; det behövs och det är gott. Det måste finnas ett sätt att kontrollera företagens ansvarstagande, även om kontrollen inte omfattas av en lag utan är mer baserat på ett intresse från samhället. Man ska jobba med hållbarhetsfrågor om man ska redovisa sitt hållbarhetsarbete. Sedan kan man upptäcka att ett effektivt hållbarhetsarbete och bra hållbarhetsredovisning är en konkurrensfördel. Men tyvärr är det så att vi behöver en spark att börja agera. Jag tjuvtittade i en enkät som medlemmar i våra nätverk fick i höstas: 72,7% av de företagen som upphandlas av staten anser att hållbarhetskrav som ställs inte är tillräckliga. 54,5% tycker att uppföljningen på dessa krav kan vara hårdare, och 36,4% menar på att det inte sker någon uppföljning alls! Ja, statens krav på hållbarhetsredovisning blir en riktigt bra julklapp.

Men bara en vecka kvar innan julafton blir det riktigt stressigt för dem som inte har tänkt igenom årets shopping. Jag är en sådan som är sent ute, men en julklapp har jag redan bestämt mig för: det blir en djurklapp till svärföräldrarna.
Foto: Stiftelsen TEM

Senaste nyheter