Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Telge Energi tipsar om elsäkert sportlov med solpotential

https://www.klimatsmart.se/images/news/telgeenergi250x70.jpg

Nu är det sportlovstider och många åker till fjällen för friluftsaktiviteter och kanske för att få lite sol. Hur står det egentligen till med solenergin under sportlovsveckorna i Sverige? Vi har spanat in soltimmarna. Och eftersom det är lätt att glömma bort att kika på elsäkerheten i den tillfälliga stugan eller lägenheten bjuder vi på några tips. - Om du har små barn, ta med dig ett portabelt kontaktskydd så att inte barnen kommer åt vägguttagen. En egen brandvarnare som man vet fungerar är också alltid bra att ha med sig på resan, säger Petra Hallebrant, kundchef på Telge Energi. Och tvärtemot vad många kanske tror så finns det en hel del solkraft även den här tiden på året. Potentialen för att nyttja solkraften mer i Sverige är stor, men än så länge står den bara för en liten del, drygt 0,03% av den totala elkonsumtionen i Sverige, jämfört med Tyskland där solkraften står för runt 6%. - Vi har bra solförhållanden och samma förutsättningar att producera lika mycket solenergi som Tyskland där solkraften motsvarar 5 kärnkraftverk. Ändå ligger Sveriges produktion bara på en nivå som motsvarar cirka 5 vindkraftverk, säger Petra Hallebrant. Ladda med sol: Passa på att skaffa en solcellsladdare för att ladda t.ex din mobiltelefon med solenergi. Och vill du utnyttja solens kraft ännu mer, spana in våra solcellspaket och sälj din överskottsel till oss. Våra fem bästa elsäkerhetstips i fjällstugan: 1. Kontaktskydd . Se över eluttagen och använd kontaktskydd så att inte barnen kommer åt vägguttagen. 2. Brandvarnare. Se till att även ditt tillfälliga boende har brandvarnare. 3. Bilvärmare. Tänk på att inte placera kupévärmaren nära brännbart material. Och var noga med att inget kan falla ned på den så att den täcks över. När värmaren inte används ska kontakten dras ur även från vägguttaget. Kontrollera att sladden för motor- och kupévärmaren är av godkänd typ. En kupévärmare är bara för bilar och inte för inomhusbruk. 4. Torka inte kläder i bastun . Efter en lång dag i skidbacken är det vanligt att blöta kläder hängs in i bastun för att torkas. Häng inte kläder på tork i bastun om den värms upp av el. Flera bränder har startat av att kläder fallit ned på bastuaggregatet. 5. Värmefilt. Det kan vara mysigt att värma upp sängen med en värmefilt efter en kall dag. Var noga med att slå av den innan du lägger dig. Värmefilten ska inte vara på när du sover.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Telge Energi tipsar om elsäkert sportlov med solpotential

2015-02-25
Nu är det sportlovstider och många åker till fjällen för friluftsaktiviteter och kanske för att få lite sol. Hur står det egentligen till med solenergin under sportlovsveckorna i Sverige? Vi har spanat in soltimmarna. Och eftersom det är lätt att glömma bort att kika på elsäkerheten i den tillfälliga stugan eller lägenheten bjuder vi på några tips.

- Om du har små barn, ta med dig ett portabelt kontaktskydd så att inte barnen kommer åt vägguttagen. En egen brandvarnare som man vet fungerar är också alltid bra att ha med sig på resan, säger Petra Hallebrant, kundchef på Telge Energi.

Och tvärtemot vad många kanske tror så finns det en hel del solkraft även den här tiden på året. Potentialen för att nyttja solkraften mer i Sverige är stor, men än så länge står den bara för en liten del, drygt 0,03% av den totala elkonsumtionen i Sverige, jämfört med Tyskland där solkraften står för runt 6%.

- Vi har bra solförhållanden och samma förutsättningar att producera lika mycket solenergi som Tyskland där solkraften motsvarar 5 kärnkraftverk. Ändå ligger Sveriges produktion bara på en nivå som motsvarar cirka 5 vindkraftverk, säger Petra Hallebrant.

Ladda med sol:
Passa på att skaffa en solcellsladdare för att ladda t.ex din mobiltelefon med solenergi. Och vill du utnyttja solens kraft ännu mer, spana in våra solcellspaket och sälj din överskottsel till oss.

Våra fem bästa elsäkerhetstips i fjällstugan:
1. Kontaktskydd . Se över eluttagen och använd kontaktskydd så att inte barnen kommer åt vägguttagen.

2. Brandvarnare. Se till att även ditt tillfälliga boende har brandvarnare.

3. Bilvärmare. Tänk på att inte placera kupévärmaren nära brännbart material. Och var noga med att inget kan falla ned på den så att den täcks över. När värmaren inte används ska kontakten dras ur även från vägguttaget. Kontrollera att sladden för motor- och kupévärmaren är av godkänd typ. En kupévärmare är bara för bilar och inte för inomhusbruk.

4. Torka inte kläder i bastun . Efter en lång dag i skidbacken är det vanligt att blöta kläder hängs in i bastun för att torkas. Häng inte kläder på tork i bastun om den värms upp av el. Flera bränder har startat av att kläder fallit ned på bastuaggregatet.

5. Värmefilt. Det kan vara mysigt att värma upp sängen med en värmefilt efter en kall dag. Var noga med att slå av den innan du lägger dig. Värmefilten ska inte vara på när du sover.
Källa: Telge Energi

Senaste nyheter