Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Swecos önskelista för ökat hållbarhetsengagemang

https://www.klimatsmart.se/images/news/sweco-sustainability250x113.jpg

Ett nytt år har precis inletts och min förhoppning är att fler och fler industrier ska börja förstå potentialen i att arbeta med hållbarhetsfrågor. Ett första steg är att strukturera och sätta mål för sitt hållbarhetsarbete. Sweco har tagit fram konceptet Sustainable Industry som konkretiserar och ger struktur till arbetet med hållbarhet inom industrin (läs mer här). Oftast börjar man med de lågt hängande frukterna: energieffektivisering, processoptimering, val av råvaror och minskad förbrukning av vatten och kemikalier. Men det finns mer att göra och som tar arbetet med hållbarhet till en högre nivå. Under 2014 så har jag tre önskemål för en mer hållbar industri: 1. Hållbarhetsaspekter vid inköp av utrustning och nybyggnationer Ofta fokuseras hållbarhetsarbetet på det som förbrukas i den industriella processen (råvaror, vatten, energi mm). En förhoppning är att hållbarhet även blir en viktig faktor när själva fabriken byggs eller när nya maskiner införskaffas. Till exempel så bör man överväga • hur maskinen tillverkats - har man tagit hänsyn till CSR-aspekter? • av vilket material är maskinen byggd? • hur hanteras flexibilitet och möjlighet till ändrad produktion? • hur ser energianvändningen ut under maskinens livstid? • är maskinen underhållsvänlig? 2. Mer hänsyn till övergripande hållbara lösningar Hållbarhet innebär bland annat att olika system kan kombineras för att på så sätt utnyttja resurser bättre. Ett önskemål är att industrin blir bättre på att tillvarata resurser som redan finns tillgängliga eller som kan frigöras genom att förändra produktionsprocessen något. Kan ånga från en näraliggande process även tas tillvara när en ny linje byggs? Går det att använda värme som alstras i processen till att upphetta lokalerna? Kanske är det till och med möjligt att de biprodukter som uppstår kan tas tillvara av en annan industri i närheten? 3. Ansvar för hela kedjan Fler och fler industrier börjar uppmärksamma att de råvaror som används i produkterna har tagits fram på ett hållbart sätt. Ett tredje önskemål är dock att mer ansvar tas för produkterna när de lämnar industrin. Det kan till exempel vara aspekter som: • hur mycket energi eller andra resurser förbrukar produkten hos kunden? Går det att tillverka en produkt som förbrukar mindre energi/vatten mm? • ger produkten ifrån sig skadliga ämnen under sin livstid? • hur kan produktens livslängd ökas? • hur hanteras produkten när den är kasserad? Är det lätt att ta isär och återanvända den? • kan produkten tas tillbaka när den är kasserad för att uppgraderas/göras om och sedan återigen säljas? Dessa åtgärder är lönsamma för industrin. Det ger mindre förbrukning av energi, vatten, råvaror och andra resurser, det kan skapa nya affärsmöjligheter, öka attraktiviteten på marknaden, ge en bättre hållbarhetsprofil och locka till sig kompetenta medarbetare. / Monika Bubholz, Sweco

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Swecos önskelista för ökat hållbarhetsengagemang

2014-01-07
Ett nytt år har precis inletts och min förhoppning är att fler och fler industrier ska börja förstå potentialen i att arbeta med hållbarhetsfrågor.

Ett första steg är att strukturera och sätta mål för sitt hållbarhetsarbete. Sweco har tagit fram konceptet Sustainable Industry som konkretiserar och ger struktur till arbetet med hållbarhet inom industrin (läs mer här). Oftast börjar man med de lågt hängande frukterna: energieffektivisering, processoptimering, val av råvaror och minskad förbrukning av vatten och kemikalier. Men det finns mer att göra och som tar arbetet med hållbarhet till en högre nivå.

Under 2014 så har jag tre önskemål för en mer hållbar industri:

1. Hållbarhetsaspekter vid inköp av utrustning och nybyggnationer

Ofta fokuseras hållbarhetsarbetet på det som förbrukas i den industriella processen (råvaror, vatten, energi mm). En förhoppning är att hållbarhet även blir en viktig faktor när själva fabriken byggs eller när nya maskiner införskaffas.

Till exempel så bör man överväga

• hur maskinen tillverkats - har man tagit hänsyn till CSR-aspekter?
• av vilket material är maskinen byggd?
• hur hanteras flexibilitet och möjlighet till ändrad produktion?
• hur ser energianvändningen ut under maskinens livstid?
• är maskinen underhållsvänlig?

2. Mer hänsyn till övergripande hållbara lösningar

Hållbarhet innebär bland annat att olika system kan kombineras för att på så sätt utnyttja resurser bättre.

Ett önskemål är att industrin blir bättre på att tillvarata resurser som redan finns tillgängliga eller som kan frigöras genom att förändra produktionsprocessen något. Kan ånga från en näraliggande process även tas tillvara när en ny linje byggs? Går det att använda värme som alstras i processen till att upphetta lokalerna? Kanske är det till och med möjligt att de biprodukter som uppstår kan tas tillvara av en annan industri i närheten?

3. Ansvar för hela kedjan

Fler och fler industrier börjar uppmärksamma att de råvaror som används i produkterna har tagits fram på ett hållbart sätt. Ett tredje önskemål är dock att mer ansvar tas för produkterna när de lämnar industrin. Det kan till exempel vara aspekter som:

• hur mycket energi eller andra resurser förbrukar produkten hos kunden? Går det att tillverka en produkt som förbrukar mindre energi/vatten mm?
• ger produkten ifrån sig skadliga ämnen under sin livstid?
• hur kan produktens livslängd ökas?
• hur hanteras produkten när den är kasserad? Är det lätt att ta isär och återanvända den?
• kan produkten tas tillbaka när den är kasserad för att uppgraderas/göras om och sedan återigen säljas?

Dessa åtgärder är lönsamma för industrin. Det ger mindre förbrukning av energi, vatten, råvaror och andra resurser, det kan skapa nya affärsmöjligheter, öka attraktiviteten på marknaden, ge en bättre hållbarhetsprofil och locka till sig kompetenta medarbetare.

/ Monika Bubholz, Sweco

Senaste nyheter