Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Swecos inspirationsdag om smarta städer

https://www.klimatsmart.se/images/news/Swecologo.gif

Smarta städer och hur städer fungerar stod i fokus på Swecos inspirationsdag som gick av stapeln i Stockholm den 22 januari 2014. Swecos Hugopris delades också ut i kategorierna Årets Innovatör, Årets inspiratör och Årets student. Moderator var programledaren och författaren Lotta Lundgren. Sweco Sveriges vd Åsa Bergman delade ut Swecos Hugopris som gick till stolta pristagare i tre olika kategorier. IKEA fick priset som Årets innovatör för att de under en längre tid jobbat målmedvetet med solenergi och energieffektiv belysning i sina varuhus. – Det är kul att vi blir uppmärksammade för vårt arbete med energieffektivisering, solpaneler och förnyelsebar energi då detta är ett av fokusområdena i vår hållbarhetsstrategi, säger Håkan Nordqvist Sustainability Innovation manager, IKEA Dennis Pamlin fick priset som Årets inspiratör för sin förmåga att inspirera människor, företag och städer att jobba för en hållbar utveckling. Jonas Halili och Oscar Kurtti från Högskolan i Halmstad fick priset som Årets studenter för sitt examensarbete om fjärrstyrning av elapparater över internet med hjälp av en grenkontakt, och där användare även kan läsa av hur mycket el som används. – Det är väldigt kul att få den här uppmärksamheten och vi känner oss stärkta i att jobba vidare med produkten, säger Jonas Halili. Dagens huvudtalare – Colin Harrison huvudarkitekten bakom IBMs koncept smarta städer berättade om att vi står inför stora förändringsmöjligheter. Colin gav en kort resumé över hur informationsteknologin utvecklats sedan de första datorerna för kommersiellt bruk introducerades 1954 fram till 2004 då man börjar prata om molntjänster. Han betonade hur vi bara är i början av att förstå vad vi kan göra med all information som vi nu har tillgång till ifrån våra städer. – Informationsteknologin kommer att förändra hur vi lever tillsammans och hur städerna fungerar, sa Colin. Dagens andra talare - Dennis Pamlin, FN-rådigivare i klimatfrågor, talade om den empatiska staden och hur vi borde ha det positiva som drivkraft istället för att ha noll som vision. Sammanfattningsvis var det en inspirerande eftermiddag med filosofiska och framtidsblickande inslag. Det resonerades om vad vi som människor egentligen blir lyckliga av och Lotta Lundgren och Swecos hållbarhetschef Andreas Gyllenhammar spelade upp en vardagsscen som skulle kunna tänkas utspela sig i en framtida smart stad.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Swecos inspirationsdag om smarta städer

2014-02-11
Smarta städer och hur städer fungerar stod i fokus på Swecos inspirationsdag som gick av stapeln i Stockholm den 22 januari 2014. Swecos Hugopris delades också ut i kategorierna Årets Innovatör, Årets inspiratör och Årets student.

Moderator var programledaren och författaren Lotta Lundgren. Sweco Sveriges vd Åsa Bergman delade ut Swecos Hugopris som gick till stolta pristagare i tre olika kategorier.

IKEA fick priset som Årets innovatör för att de under en längre tid jobbat målmedvetet med solenergi och energieffektiv belysning i sina varuhus.

– Det är kul att vi blir uppmärksammade för vårt arbete med energieffektivisering, solpaneler och förnyelsebar energi då detta är ett av fokusområdena i vår hållbarhetsstrategi, säger Håkan Nordqvist Sustainability Innovation manager, IKEA

Dennis Pamlin fick priset som Årets inspiratör för sin förmåga att inspirera människor, företag och städer att jobba för en hållbar utveckling.

Jonas Halili och Oscar Kurtti från Högskolan i Halmstad fick priset som Årets studenter för sitt examensarbete om fjärrstyrning av elapparater över internet med hjälp av en grenkontakt, och där användare även kan läsa av hur mycket el som används.

– Det är väldigt kul att få den här uppmärksamheten och vi känner oss stärkta i att jobba vidare med produkten, säger Jonas Halili.

Dagens huvudtalare – Colin Harrison huvudarkitekten bakom IBMs koncept smarta städer berättade om att vi står inför stora förändringsmöjligheter. Colin gav en kort resumé över hur informationsteknologin utvecklats sedan de första datorerna för kommersiellt bruk introducerades 1954 fram till 2004 då man börjar prata om molntjänster.

Han betonade hur vi bara är i början av att förstå vad vi kan göra med all information som vi nu har tillgång till ifrån våra städer.

– Informationsteknologin kommer att förändra hur vi lever tillsammans och hur städerna fungerar, sa Colin.

Dagens andra talare - Dennis Pamlin, FN-rådigivare i klimatfrågor, talade om den empatiska staden och hur vi borde ha det positiva som drivkraft istället för att ha noll som vision.

Sammanfattningsvis var det en inspirerande eftermiddag med filosofiska och framtidsblickande inslag. Det resonerades om vad vi som människor egentligen blir lyckliga av och Lotta Lundgren och Swecos hållbarhetschef Andreas Gyllenhammar spelade upp en vardagsscen som skulle kunna tänkas utspela sig i en framtida smart stad.
Källa: Sweco

Senaste nyheter