Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Sweco renoverar Nationalmuseum

https://www.klimatsmart.se/images/news/muse222x160.jpg

I februari 2013 stängde Nationalmuseum för en kommande helrenovering och ombyggnad. Sweco är involverat med flera discipliner i arbetet med att modernisera detta kulturarv och anpassa det till framtidens behov. I nära 150 år har Nationalmuseum stått öppet för allmänheten och i takt med att åren gått och samlingarna har vuxit har byggnaden slitits och renoverats i etapper. Museet ska nu genomgå en omfattande renovering som ska skapa förutsättningar för en modern och flexibel museiverksamhet, samtidigt som man vill uppfylla internationella krav på inomhusklimat för att kunna låna viss typ av konst. Statens fastighetsverk, som förvaltar och utvecklar de svenska nationalbyggnaderna och vårt gemensamma kulturarv, fick i februari 2012 regeringens uppdrag att starta projekteringsarbetet inför renoveringen och ombyggnaden av Nationalmuseum. Sweco är med som projekteringsledare i Statens fastighetsverks organisation och som projekterande konstruktörer. Även Swecos geotekniker har varit involverade i projektet. – Att vara en del av arbetet med att tillvarata och utveckla en fastighet av ett sådant antikvariskt värde, är en utmaning och ett enormt ansvar. Ett modernt museum kräver nya tekniska lösningar och byggnaden har sina begränsningar. Men det är utmaningarna som gör projektet roligt och vi ska göra vårt bästa för att göra det svåra enkelt, säger Åsa Demander, projekterings- och uppdragsledare på Sweco. – Vi ska anpassa hela den här fantastiska byggnaden till moderna krav på en museibyggnad. Det är väldigt många aspekter att ta hänsyn till – logistiska, klimatmässiga och verksamhetsmässiga – som påverkar byggnadens stomme och som konstruktörer är det vår uppgift är att hjälpa till att lösa det rent byggtekniska. Det är både ett komplext och spännande projekt, säger Ewa Karawajczyk, uppdragskonstruktör på Sweco. Enligt planeringen kommer Nationalmuseum öppna igen 2017. Framtidens besökare kommer att möta ett ljusare museum med större utställningsytor och en avancerad klimatanläggning. Dessutom kommer många av de igensatta fönstren att kunna öppnas igen, utan att konsten riskeras, tack vare dagens teknik. Under perioden då Nationalmuseibyggnaden är stängd för renovering åker konsten i samlingarna på turné. Samarbeten, turnerande utställningar och tillfälliga utställningsplatser blir grunden för fortsatta möten med publiken - både i Sverige och utomlands.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Sweco renoverar Nationalmuseum

2013-03-22
I februari 2013 stängde Nationalmuseum för en kommande helrenovering och ombyggnad. Sweco är involverat med flera discipliner i arbetet med att modernisera detta kulturarv och anpassa det till framtidens behov.

I nära 150 år har Nationalmuseum stått öppet för allmänheten och i takt med att åren gått och samlingarna har vuxit har byggnaden slitits och renoverats i etapper. Museet ska nu genomgå en omfattande renovering som ska skapa förutsättningar för en modern och flexibel museiverksamhet, samtidigt som man vill uppfylla internationella krav på inomhusklimat för att kunna låna viss typ av konst. Statens fastighetsverk, som förvaltar och utvecklar de svenska nationalbyggnaderna och vårt gemensamma kulturarv, fick i februari 2012 regeringens uppdrag att starta projekteringsarbetet inför renoveringen och ombyggnaden av Nationalmuseum.

Sweco är med som projekteringsledare i Statens fastighetsverks organisation och som projekterande konstruktörer. Även Swecos geotekniker har varit involverade i projektet.

– Att vara en del av arbetet med att tillvarata och utveckla en fastighet av ett sådant antikvariskt värde, är en utmaning och ett enormt ansvar. Ett modernt museum kräver nya tekniska lösningar och byggnaden har sina begränsningar. Men det är utmaningarna som gör projektet roligt och vi ska göra vårt bästa för att göra det svåra enkelt, säger Åsa Demander, projekterings- och uppdragsledare på Sweco.

– Vi ska anpassa hela den här fantastiska byggnaden till moderna krav på en museibyggnad. Det är väldigt många aspekter att ta hänsyn till – logistiska, klimatmässiga och verksamhetsmässiga – som påverkar byggnadens stomme och som konstruktörer är det vår uppgift är att hjälpa till att lösa det rent byggtekniska. Det är både ett komplext och spännande projekt, säger Ewa Karawajczyk, uppdragskonstruktör på Sweco.

Enligt planeringen kommer Nationalmuseum öppna igen 2017. Framtidens besökare kommer att möta ett ljusare museum med större utställningsytor och en avancerad klimatanläggning. Dessutom kommer många av de igensatta fönstren att kunna öppnas igen, utan att konsten riskeras, tack vare dagens teknik.

Under perioden då Nationalmuseibyggnaden är stängd för renovering åker konsten i samlingarna på turné. Samarbeten, turnerande utställningar och tillfälliga utställningsplatser blir grunden för fortsatta möten med publiken - både i Sverige och utomlands.
Källa: Sweco

Senaste nyheter