Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Sweco omvandlar koldioxid till biogas

https://www.klimatsmart.se/images/news/sweco139x42.gif

En av de största utmaningarna i produktionen av alternativa drivmedel är den begränsade mängden råvara. På uppdrag av Kungliga Tekniska Högskolan arbetar Farzad Mohseni, energikonsult på Sweco med att utveckla och optimera en så kallade ”Power to gas”-anläggning som han tidigare designat och projektlett uppförandet av. I en sådan anläggning omvandlas koldioxid till biogas med hjälp av el. Tekniken spås en lovande framtid och är väl motiverad i elnät där en hög andel förnybar energi finns att tillgå och fungerar utmärkt för reglering av överskottsproduktion av el som ofta inträffar inom vind- och solkraftskraftsproduktion. Enligt Farzad Mohseni kan, om allt faller väl ut, produktion av biogas öka med upp till 80 procent i dagens anläggningar utan att mer råvara behöver tillföras. Farzad har testat tekniken i laboratoriemiljö under sin tid som doktorand, men nu är det första gången tekniken testas och optimeras ute i fält. En av skillnaderna nu är att i laboratoriemiljö är alla gaser rena, men ute i fält är de ofta smutsiga och behöver renas först innan koldioxiden kan omvandlas till syntetisk biogas. Under omvandlingsprocessen bildas dessutom värme som kan användas för uppvärmning internt i själva processen eller säljas till fjärrvärmenät. Power to gas-projektet har fått stor uppmärksamhet och diskussioner förs med möjliga köpare av anläggningen, så som energibolag, teknikleverantörer, biogasproducenter, kommuner/myndigheter och industrier med stora koldioxidutsläpp. Fakta om syntetisk biogas: • Syntetisk biogas erhålls genom att vätgas (H2) får reagera med koldioxid (CO2) till metan (CH4). Reaktionen kallas för Sabatierreaktionen. Vätgasen framställs genom elektrolys av vatten och sker lämpligtvis med hjälp av förnybara energikällor och under ”off-peak” perioder när elen är billig, för att erhålla vätgasen till så lågt pris som möjligt. • Syntetisk biogas utgörs av metan vilket gör den kompatibel med befintliga applikationer där biogas och naturgas tillämpas, exempelvis gasfordon. • Kan bidra till upp till 80% ökad produktion i en biogasanläggning utan att mer råvara behöver tillsättas. Skrivet av Emma Eriksson på Sweco's sustainability blog.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Sweco omvandlar koldioxid till biogas

2013-12-18
En av de största utmaningarna i produktionen av alternativa drivmedel är den begränsade mängden råvara. På uppdrag av Kungliga Tekniska Högskolan arbetar Farzad Mohseni, energikonsult på Sweco med att utveckla och optimera en så kallade ”Power to gas”-anläggning som han tidigare designat och projektlett uppförandet av. I en sådan anläggning omvandlas koldioxid till biogas med hjälp av el.

Tekniken spås en lovande framtid och är väl motiverad i elnät där en hög andel förnybar energi finns att tillgå och fungerar utmärkt för reglering av överskottsproduktion av el som ofta inträffar inom vind- och solkraftskraftsproduktion. Enligt Farzad Mohseni kan, om allt faller väl ut, produktion av biogas öka med upp till 80 procent i dagens anläggningar utan att mer råvara behöver tillföras.

Farzad har testat tekniken i laboratoriemiljö under sin tid som doktorand, men nu är det första gången tekniken testas och optimeras ute i fält. En av skillnaderna nu är att i laboratoriemiljö är alla gaser rena, men ute i fält är de ofta smutsiga och behöver renas först innan koldioxiden kan omvandlas till syntetisk biogas. Under omvandlingsprocessen bildas dessutom värme som kan användas för uppvärmning internt i själva processen eller säljas till fjärrvärmenät.

Power to gas-projektet har fått stor uppmärksamhet och diskussioner förs med möjliga köpare av anläggningen, så som energibolag, teknikleverantörer, biogasproducenter, kommuner/myndigheter och industrier med stora koldioxidutsläpp.

Fakta om syntetisk biogas:
• Syntetisk biogas erhålls genom att vätgas (H2) får reagera med koldioxid (CO2) till metan (CH4). Reaktionen kallas för Sabatierreaktionen. Vätgasen framställs genom elektrolys av vatten och sker lämpligtvis med hjälp av förnybara energikällor och under ”off-peak” perioder när elen är billig, för att erhålla vätgasen till så lågt pris som möjligt.
• Syntetisk biogas utgörs av metan vilket gör den kompatibel med befintliga applikationer där biogas och naturgas tillämpas, exempelvis gasfordon.
• Kan bidra till upp till 80% ökad produktion i en biogasanläggning utan att mer råvara behöver tillsättas.

Skrivet av Emma Eriksson på Sweco's sustainability blog.

Senaste nyheter