Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Sweco bygger stort vattenkraftverk i Albanien

https://www.klimatsmart.se/images/news/sweco-albanien250x247.jpg

Sweco anlitas för design och kontroll av tunnlar och bergrum när ett nytt vattenkraftverk ska byggas i Albanien. Kunden är Devoll Hydropower, som ägs av norska Statkraft. Värdet på uppdraget uppgår till cirka 60 miljoner SEK. – Slutresultatet blir ett vattenkraftverk som kraftigt förstärker Albaniens eltillgång och ökar andelen förnyelsebar energi i landet. För Sweco är det här ett uppdrag där vi visar upp en av våra verkliga paradgrenar. Vi har en svårslagen erfarenhet av att utforma tunnlar och bergrum som ska klara hög belastning och skiftande användningsområden under lång tid, säger Lorenzo Lona, divisionschef för Sweco Norge. Uppdraget innebär att Sweco ska projektera bergförstärkande åtgärder och säkerställa den permanenta stabiliteten i de tunnlar och bergrum som byggs. Vattnet i den nya anläggningen ska ledas från en 150 meter hög damm via en 10 kilometer lång tilloppstunnel ned till en kraftstation inne i berget. Vattnet ska därefter ledas genom en utloppstunnel till floden Devoll River. De två kompletterande bergrummen ska rymma en transformatorstation och kraftverksturbiner. Swecos arbete påbörjas i maj 2014 och pågår i tre år. Det nya kraftverket får en effekt på 177 MW och ska vara klart att tas i bruk i slutet av 2018. För ytterligare information kontakta: Kaj Möller, chef för Swecos exportverksamhet, 08-695 65 03, kaj.moller@sweco.se Sweco är Nordens ledande konsultföretag inom hållbart samhällsbyggande. Våra 9 000 ingenjörer, arkitekter och miljöexperter utvecklar hållbara och värdeskapande lösningar för kunder och samhälle. Sweco är ett av Europas tio största teknikkonsultföretag och utför årligen uppdrag i 80 länder över hela världen.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Sweco bygger stort vattenkraftverk i Albanien

2014-04-30
Sweco anlitas för design och kontroll av tunnlar och bergrum när ett nytt vattenkraftverk ska byggas i Albanien. Kunden är Devoll Hydropower, som ägs av norska Statkraft. Värdet på uppdraget uppgår till cirka 60 miljoner SEK.

– Slutresultatet blir ett vattenkraftverk som kraftigt förstärker Albaniens eltillgång och ökar andelen förnyelsebar energi i landet. För Sweco är det här ett uppdrag där vi visar upp en av våra verkliga paradgrenar. Vi har en svårslagen erfarenhet av att utforma tunnlar och bergrum som ska klara hög belastning och skiftande användningsområden under lång tid, säger Lorenzo Lona, divisionschef för Sweco Norge.

Uppdraget innebär att Sweco ska projektera bergförstärkande åtgärder och säkerställa den permanenta stabiliteten i de tunnlar och bergrum som byggs. Vattnet i den nya anläggningen ska ledas från en 150 meter hög damm via en 10 kilometer lång tilloppstunnel ned till en kraftstation inne i berget. Vattnet ska därefter ledas genom en utloppstunnel till floden Devoll River. De två kompletterande bergrummen ska rymma en transformatorstation och kraftverksturbiner.

Swecos arbete påbörjas i maj 2014 och pågår i tre år. Det nya kraftverket får en effekt på 177 MW och ska vara klart att tas i bruk i slutet av 2018.

För ytterligare information kontakta:
Kaj Möller, chef för Swecos exportverksamhet, 08-695 65 03, kaj.moller@sweco.se

Sweco är Nordens ledande konsultföretag inom hållbart samhällsbyggande. Våra 9 000 ingenjörer, arkitekter och miljöexperter utvecklar hållbara och värdeskapande lösningar för kunder och samhälle. Sweco är ett av Europas tio största teknikkonsultföretag och utför årligen uppdrag i 80 länder över hela världen.
Källa: Sweco

Senaste nyheter