Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Svevind och Piteå Kommun gläds åt beslut

https://www.klimatsmart.se/images/news/svevind250x43.png

En jublande glad Mikael Kyrk, operativ chef på Svevind i Tavelsjö, tog emot regeringsbeslutet att vindkraftparken i Markbygden klarat tillåtlighetsprövningen. - Helt makalöst. Nu är det verkligt, säger han. På torsdagsmorgonen tog regeringen beslut att godkänna tillåtlighetsprövningen av den stora vindkraftparken i Markbygden i Piteå kommun, som fullt utbyggd ska producera el motsvarande två kärnkraftverk. - Det rör sig om en exempellöst stor vindkraftsutbyggnad som vi nu säger ja till, konstaterade miljöminister Andreas Carlgren på den efterföljande presskonferensen från Rosenbad. Nu återstår för länsstyrelsens miljöprövningsdelegation att pröva detaljvillkoren, men Andreas Carlgren pekar på att det är positivt att Svevind redan åtagit sig att kompensera rennäringen och följa upp vindkraftens effekter för den. Han tillägger: - Det här är det absolut utan jämförelse största vindkraftprojektet i Sverige och det känns roligt att få ta ett sådant här beslut. Mikael Kyrk, fick beskedet om regeringens positiva beslut bara strax före Andreas Carlgrens presskonferens. - Jag darrar i hela kroppen. Det här är enormt stort och något vi kämpat för jättelänge. Det är helt makalöst, säger han. - Visst har vi väntat att det skulle bli ett positivt besked, men man vet aldrig förrän allt är i hamn. Nu kan vi sätta fart och börja med vår detaljplanering för de olika etapperna. Det kommer att innebära en väldig fart i Piteå, säger han och tillägger att han också utgår från att tyska Enercon, som bygger vindkraftverken, fullföljer sina planera att bygga en tornfabrik i Piteå, något de tidigare aviserat. Också Piteås kommunalråd Peter Roslund var lättad över beskedet från regeringen. - Det är jätteskönt att det här är avklarat. Efter att ha legat lite i sparläge kan nu projektet gå framåt. Lokalt kommer det att innebära en väldigt massa arbetstillfällen under lång tid framöver, dels under uppbyggnadstiden, men också långsiktigt. Vi hoppas också att planerna på en tornfabrik, och kanske också en sammansättningsfabrik, blir av. Det här kommer att ge skjuts till Piteå och är därför ett väldigt viktigt beslut. Nu väntar vi också på besked kring Norrbotniabanan, som är nästa stora framtidsprojekt, säger han. Kristina Falk, chef för tillstånds- och miljöprocessen på Svevind, kommenterar beslutet: - Det här är väldigt glädjande. Nu är det full fart framåt med planeringen. Först ska vi sätta oss ned och läsa beslutet och sedan drar vi igång med projekteringen och samråd för den första etappen. Den omfattar ungefär en tredjedel av det totala projektet, säger hon.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Svevind och Piteå Kommun gläds åt beslut

2010-03-04
En jublande glad Mikael Kyrk, operativ chef på Svevind i Tavelsjö, tog emot regeringsbeslutet att vindkraftparken i Markbygden klarat tillåtlighetsprövningen.

- Helt makalöst. Nu är det verkligt, säger han.

På torsdagsmorgonen tog regeringen beslut att godkänna tillåtlighetsprövningen av den stora vindkraftparken i Markbygden i Piteå kommun, som fullt utbyggd ska producera el motsvarande två kärnkraftverk.

- Det rör sig om en exempellöst stor vindkraftsutbyggnad som vi nu säger ja till, konstaterade miljöminister Andreas Carlgren på den efterföljande presskonferensen från Rosenbad.

Nu återstår för länsstyrelsens miljöprövningsdelegation att pröva detaljvillkoren, men Andreas Carlgren pekar på att det är positivt att Svevind redan åtagit sig att kompensera rennäringen och följa upp vindkraftens effekter för den.

Han tillägger:

- Det här är det absolut utan jämförelse största vindkraftprojektet i Sverige och det känns roligt att få ta ett sådant här beslut.

Mikael Kyrk, fick beskedet om regeringens positiva beslut bara strax före Andreas Carlgrens presskonferens.

- Jag darrar i hela kroppen. Det här är enormt stort och något vi kämpat för jättelänge. Det är helt makalöst, säger han.

- Visst har vi väntat att det skulle bli ett positivt besked, men man vet aldrig förrän allt är i hamn. Nu kan vi sätta fart och börja med vår detaljplanering för de olika etapperna. Det kommer att innebära en väldig fart i Piteå, säger han och tillägger att han också utgår från att tyska Enercon, som bygger vindkraftverken, fullföljer sina planera att bygga en tornfabrik i Piteå, något de tidigare aviserat.

Också Piteås kommunalråd Peter Roslund var lättad över beskedet från regeringen.

- Det är jätteskönt att det här är avklarat. Efter att ha legat lite i sparläge kan nu projektet gå framåt. Lokalt kommer det att innebära en väldigt massa arbetstillfällen under lång tid framöver, dels under uppbyggnadstiden, men också långsiktigt. Vi hoppas också att planerna på en tornfabrik, och kanske också en sammansättningsfabrik, blir av. Det här kommer att ge skjuts till Piteå och är därför ett väldigt viktigt beslut. Nu väntar vi också på besked kring Norrbotniabanan, som är nästa stora framtidsprojekt, säger han.

Kristina Falk, chef för tillstånds- och miljöprocessen på Svevind, kommenterar beslutet:

- Det här är väldigt glädjande. Nu är det full fart framåt med planeringen. Först ska vi sätta oss ned och läsa beslutet och sedan drar vi igång med projekteringen och samråd för den första etappen. Den omfattar ungefär en tredjedel av det totala projektet, säger hon.

Läs mer:

www.regeringen.se/sb/d/12858/a/140825

Senaste nyheter