Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Sveriges största solcellstak byggs i Morgongåva

https://www.klimatsmart.se/images/news/apotea-solceller250x140.jpg

Apotea.se bygger Sveriges klimatsmartaste logistikcenter i uppländska Morgongåva. Byggnaden förses med landets största solcellsanläggning på tak, motsvarande fem stora fotbollsplaner. Anläggningen blir helt koldioxidneutral och kommer att generera överskottsel som kan säljas vidare. I helgen var det dags att placera ut cirka 5 500 solcellsmoduler på taket, vilka lyfts på plats med hjälp av helikopter. När samtliga solceller är på plats blir det Sverige största solcellsanläggning på tak. – Vi får ett logistikcenter i världsklass där allt är skapat utifrån en ambition om minsta möjliga påverkan på miljön, allt från materialval och belysning till uppvärmning och energieffektivitet. Genom att bygga ut vårt logistikcenter i Morgongåva vill vi också bidra till en expansiv landsbygd och möjliggöra för en fördubbling av personalstyrkan, säger Pär Svärdson, vd för apotea.se. Med en installerad kapacitet på totalt 1 500 kW blir logistikcentret mer än självförsörjande på el och all överskottsel kan säljas vidare till det lokala energibolaget, Sala Heby Energi. Uppvärmning av lokalerna sker med bergvärmepumpar som integreras med solcellsanläggningen för att optimera byggnadens energianvändning i till exempel kyl- och frysrum. Solcellerna byggs och integreras av Solkompaniet som är Sveriges största solcellsföretag. Invigningen av det nya logistikcentret sker i slutet av februari 2018. Några fakta om logistikcentret i Morgongåva: * Sveriges största solcellsanläggning på tak * 38 000 kvadratmeter (fem fotbollsplaner) * Cirka 5 500 solcellsmoduler * Producerar 1 426 megawattimmar under ett år * Motsvarar årsbehovet av hushållsel till 300 villor * Kapacitet på 100 000 paket per dag * Ger 500 arbetstillfällen

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Sveriges största solcellstak byggs i Morgongåva

2017-11-07
Här byggs Sveriges största solcellstak
Apotea.se bygger Sveriges klimatsmartaste logistikcenter i uppländska Morgongåva. Byggnaden förses med landets största solcellsanläggning på tak, motsvarande fem stora fotbollsplaner. Anläggningen blir helt koldioxidneutral och kommer att generera överskottsel som kan säljas vidare.

I helgen var det dags att placera ut cirka 5 500 solcellsmoduler på taket, vilka lyfts på plats med hjälp av helikopter. När samtliga solceller är på plats blir det Sverige största solcellsanläggning på tak.

– Vi får ett logistikcenter i världsklass där allt är skapat utifrån en ambition om minsta möjliga påverkan på miljön, allt från materialval och belysning till uppvärmning och energieffektivitet. Genom att bygga ut vårt logistikcenter i Morgongåva vill vi också bidra till en expansiv landsbygd och möjliggöra för en fördubbling av personalstyrkan, säger Pär Svärdson, vd för apotea.se.

Med en installerad kapacitet på totalt 1 500 kW blir logistikcentret mer än självförsörjande på el och all överskottsel kan säljas vidare till det lokala energibolaget, Sala Heby Energi. Uppvärmning av lokalerna sker med bergvärmepumpar som integreras med solcellsanläggningen för att optimera byggnadens energianvändning i till exempel kyl- och frysrum. Solcellerna byggs och integreras av Solkompaniet som är Sveriges största solcellsföretag.

Invigningen av det nya logistikcentret sker i slutet av februari 2018.

Några fakta om logistikcentret i Morgongåva:
* Sveriges största solcellsanläggning på tak
* 38 000 kvadratmeter (fem fotbollsplaner)
* Cirka 5 500 solcellsmoduler
* Producerar 1 426 megawattimmar under ett år
* Motsvarar årsbehovet av hushållsel till 300 villor
* Kapacitet på 100 000 paket per dag
* Ger 500 arbetstillfällen
Källa:

Senaste nyheter