Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Sveriges största klädbytardag 6 april 2019

https://www.klimatsmart.se/images/news/snf-kladbytardag250x152.jpg

Lördag 6 april 2019 är det dags för Sveriges största klädbytardag. Vi vill att 2019 blir det år det sker flest klädbyten någonsin i Sverige. Var med och anordna en klädbytardag du också! Det är lätt, kul och bra för miljön på en och samma gång. Vi i den rika delen av världen shoppar alldeles för mycket. Det drabbar miljö och människor hårt i andra länder. Samtidigt så börjar många tröttna på slit-och-släng-trenden. En klädbytardag är en rolig, social och helt gratis aktivitet som ger konkret miljönytta. De plagg som man har tröttnat på eller som inte längre passar blir nya och roliga för någon annan. Livet på kläderna förlängs och vi bidrar till en bättre miljö. Så här går det till på ett klädbyte: - Du tar med dig fem eller tio fina och fräscha plagg (antalet plagg kan variera lokalt). - För varje plagg får du en biljett som du kan byta mot ett nytt plagg. - Det är helt gratis. På en del platser ska du lämna in dina plagg innan själva klädbytardagen. Exakt vad som gäller kommer att stå i den lokala informationen. Plagg som ingen väljer skänks till en lokal second hand-butik. Du får inte tillbaka kläderna. Klädbytardagen = Nordic Swap Day: Klädbytardagen har blivit ett nordisk event. I Danmark är det initiativet Byttemarked som står bakom arrangemangen och i Norge är det Norska Naturvernforbundet som har klädbytardagen som en del i sin kampanj > Ta vare på det du har. Så här gör du om du vill arrangera ett klädbyte: 1. Bestäm dig vem du vill arrangera klädbytet med. En kompis, din skolklass, kommunen, din krets (Naturskyddsföreningens lokalavdelning) eller kanske på egen hand? 2. Släng iväg ett mejl till kladbytardagen@naturskyddsforeningen.se och berätta var du vill ordna ditt klädbyte. Du kan också ringa Jessica Andréason, 0739-44 99 10 om du har frågor. 3. Nu är det bara att kicka igång! Boka lokal, planera marknadsföring, fixa bord och galgar. 4. Beställ gratis affischer, flyers och klädbrickor och annat material. 5. Visa gärna filmen "Ett miljösmart klädval", av Stefan Westerling och Daniel Stor från högskolan Dalarna. Siffror från klädbytardagen 2017: Bara i Sverige fick 40 500 plagg nya ägare. Förutsatt att de bytta plaggen ersatte inköp av nya plagg bidrog alla klädbytare med en enorm resursbesparing, nämligen: 30 ton kemikalier, 280 ton koldioxid och 40 000 kubikmeter vatten. Inom ramen för Nordic Swap Day arrangerades ca 225 klädbyten i Norge, Danmark och Sverige.

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Sveriges största klädbytardag 6 april 2019

2019-03-15
Klädbytardagar är miljösmart och kul
Lördag 6 april 2019 är det dags för Sveriges största klädbytardag.

Vi vill att 2019 blir det år det sker flest klädbyten någonsin i Sverige. Var med och anordna en klädbytardag du också! Det är lätt, kul och bra för miljön på en och samma gång.

Vi i den rika delen av världen shoppar alldeles för mycket. Det drabbar miljö och människor hårt i andra länder. Samtidigt så börjar många tröttna på slit-och-släng-trenden. En klädbytardag är en rolig, social och helt gratis aktivitet som ger konkret miljönytta. De plagg som man har tröttnat på eller som inte längre passar blir nya och roliga för någon annan. Livet på kläderna förlängs och vi bidrar till en bättre miljö.

Så här går det till på ett klädbyte:

- Du tar med dig fem eller tio fina och fräscha plagg (antalet plagg kan variera lokalt).
- För varje plagg får du en biljett som du kan byta mot ett nytt plagg.
- Det är helt gratis.

På en del platser ska du lämna in dina plagg innan själva klädbytardagen. Exakt vad som gäller kommer att stå i den lokala informationen.

Plagg som ingen väljer skänks till en lokal second hand-butik. Du får inte tillbaka kläderna.

Klädbytardagen = Nordic Swap Day:

Klädbytardagen har blivit ett nordisk event. I Danmark är det initiativet Byttemarked som står bakom arrangemangen och i Norge är det Norska Naturvernforbundet som har klädbytardagen som en del i sin kampanj > Ta vare på det du har.

Så här gör du om du vill arrangera ett klädbyte:

1. Bestäm dig vem du vill arrangera klädbytet med. En kompis, din skolklass, kommunen, din krets (Naturskyddsföreningens lokalavdelning) eller kanske på egen hand?

2. Släng iväg ett mejl till kladbytardagen@naturskyddsforeningen.se och berätta var du vill ordna ditt klädbyte. Du kan också ringa Jessica Andréason, 0739-44 99 10 om du har frågor.

3. Nu är det bara att kicka igång! Boka lokal, planera marknadsföring, fixa bord och galgar.

4. Beställ gratis affischer, flyers och klädbrickor och annat material.

5. Visa gärna filmen "Ett miljösmart klädval", av Stefan Westerling och Daniel Stor från högskolan Dalarna.

Siffror från klädbytardagen 2017:

Bara i Sverige fick 40 500 plagg nya ägare. Förutsatt att de bytta plaggen ersatte inköp av nya plagg bidrog alla klädbytare med en enorm resursbesparing, nämligen: 30 ton kemikalier, 280 ton koldioxid och 40 000 kubikmeter vatten.

Inom ramen för Nordic Swap Day arrangerades ca 225 klädbyten i Norge, Danmark och Sverige.
Foto: Amanda Nilsson

Senaste nyheter