Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Sveriges första Plusenergihus lyckat

https://www.klimatsmart.se/images/news/sbr200x82.jpg

Den första villan i Sverige som kan ge mer energi än det använder har nu varit i bruk i ett år. Resultatet redovisas idag för Svenska Byggingenjörers Riksförbund (SBR) och visar att huset levererat ett överskott på 1600 kWh. Det första s.k. Plusenergihuset i Sverige togs i bruk i Åkarp i Skåne hösten 2009. Villan är på 150 kvm och används som en vanlig familjebostad samtidigt som det fungerar som ett minikraftverk. Det helårsresultat som nu presenteras för SBR visar att huset trots en lång och kall vinter gett ett elöverskott på 1600 kWh, samtidigt som inomhustemperaturen kunnat hållas på 20-22 grader och varmvatten producerats för en familjs behov. - Ett viktigt syfte med huset var att se om det med beprövad teknik går att bygga villor som kan producera mer energi än de använder, samtidigt som husen både estetiskt och praktiska ska klara kraven på en bra familjebostad, säger Karin Adalberth, doktor i byggnadsfysik och den som skapat huset och bebor det med sin familj. - Nu när vi sett att förväntningarna uppfyllts hoppas jag på många efterföljare. Dessutom kan teknik och byggmetoder vidareutvecklas och ge ännu större energivinster. Huset är byggt med modern men konventionell teknik. Värmeväxlare tar hand om värmen i avloppsvatten och ventilationsluft, solfångare och solceller ger värme och el, och noggrant utvalda hushållsapparater håller elförbrukningen nere. De mest ovanliga är en särskild gipsskiva med vaxgranulat som kan magasinera värme heta dagar och släppa ifrån sig värmen när det blir kallare. För ytterligare information, kontakta: Magnus Janson, Förbundsdirektör, Svenska Byggingenjörers Riksförbund SBR, 0730-712 766, magnus.janson@sbr.se Svenska Byggingenjörers Riksförbund (SBR) är en ideell yrkesorganisation som samlar och vidareutbildar byggexpertis inom alla områden. SBR har ett centralt kansli i Stockholm och 27 lokalavdelningar över hela landet. Medlemsantalet uppgår till ca 2700

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Sveriges första Plusenergihus lyckat

2010-09-15
Den första villan i Sverige som kan ge mer energi än det använder har nu varit i bruk i ett år. Resultatet redovisas idag för Svenska Byggingenjörers Riksförbund (SBR) och visar att huset levererat ett överskott på 1600 kWh.

Det första s.k. Plusenergihuset i Sverige togs i bruk i Åkarp i Skåne hösten 2009. Villan är på 150 kvm och används som en vanlig familjebostad samtidigt som det fungerar som ett minikraftverk.

Det helårsresultat som nu presenteras för SBR visar att huset trots en lång och kall vinter gett ett elöverskott på 1600 kWh, samtidigt som inomhustemperaturen kunnat hållas på 20-22 grader och varmvatten producerats för en familjs behov.

- Ett viktigt syfte med huset var att se om det med beprövad teknik går att bygga villor som kan producera mer energi än de använder, samtidigt som husen både estetiskt och praktiska ska klara kraven på en bra familjebostad, säger Karin Adalberth, doktor i byggnadsfysik och den som skapat huset och bebor det med sin familj.

- Nu när vi sett att förväntningarna uppfyllts hoppas jag på många efterföljare. Dessutom kan teknik och byggmetoder vidareutvecklas och ge ännu större energivinster.

Huset är byggt med modern men konventionell teknik. Värmeväxlare tar hand om värmen i avloppsvatten och ventilationsluft, solfångare och solceller ger värme och el, och noggrant utvalda hushållsapparater håller elförbrukningen nere. De mest ovanliga är en särskild gipsskiva med vaxgranulat som kan magasinera värme heta dagar och släppa ifrån sig värmen när det blir kallare.

För ytterligare information, kontakta:
Magnus Janson, Förbundsdirektör, Svenska Byggingenjörers Riksförbund SBR, 0730-712 766, magnus.janson@sbr.se

Svenska Byggingenjörers Riksförbund (SBR) är en ideell yrkesorganisation som samlar och vidareutbildar byggexpertis inom alla områden. SBR har ett centralt kansli i Stockholm och 27 lokalavdelningar över hela landet. Medlemsantalet uppgår till ca 2700

Senaste nyheter