Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Sveriges första klimatneutrala lunch

https://www.klimatsmart.se/images/news/uppsalakonsert250x235.jpg

Uppsala Konsert och Kongress klimatkompenserar all lunch som serveras i restaurangen. Det är så vitt bekant Sveriges första klimatneutrala lunch. – Som Uppsalas enda Svanenmärkta restaurang tar vi nu ännu ett steg i vårt miljöarbete genom att klimatkompensera luncherna. Den klimatpåverkan som måltiden ger upphov till minskas genom att ersätta kolkraft med biomassa i östra Indien. På så vis kan man äta med grönt samvete hos oss, säger Linda Elfving, ansvarig för mat och dryck på Uppsala Konsert & Kongress. Svenskens huvudsakliga klimatpåverkan kan delas in i transporter, boende och mat – ”bilen, biffen och bostaden”. Den senaste tiden har det blivit allt mer fokus på maten, vilket Uppsala Konsert & Kongress välkomnar. – Det går snabbt att byta matvanor men tar längre tid att byta bil eller bostad. Därför uppmanar vi alla att göra ett aktivt grönt lunchval. Dra ner på köttet, välj Svanenmärkt och klimatkompenserat, uppmanar Linda Elfving. Uppsala Konsert & Kongress samarbetar i sitt klimatarbete med Tricorona Climate Partner, som utvecklat projektet Sri Balaji i delstaten Andhra Pradesh i östra Indien. Kraftverket använder förnybart jordbruksavfall som bränsle i stället för fossilt kol som annars är den vanligaste energikällan i landet. Genom att bidra med fossilfri energi till elnätet genereras cirka 29 000 ton årlig koldioxidreduktion. Projektet uppfyller CDM:s och Gold Standards riktlinjer. – Det är fantastiskt roligt att Uppsala Konsert & Kongress bidrar till en minskad klimatpåverkan globalt och bekämpar fattigdom lokalt i Indien genom att klimatkompensera luncherna, säger Ann Rämme Strömberg på Tricorona Climate Partner som genomfört klimatberäkningarna. En lunch beräknas totalt ge upphov till knappt 12 kilo koldioxid, motsvarande drygt fem mil i bil. För mer information, kontakta: Linda Elfving, Food & Beverage Manager, Uppsala Konsert & Kongress, linda.elfving@ukk.se, 018-727 90 62. Ann Strömberg, Tricorona Climate Partner, ann.stromberg@tricorona.se, 08-506 88 595.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Sveriges första klimatneutrala lunch

2012-10-03
Uppsala Konsert och Kongress klimatkompenserar all lunch som serveras i restaurangen. Det är så vitt bekant Sveriges första klimatneutrala lunch.

– Som Uppsalas enda Svanenmärkta restaurang tar vi nu ännu ett steg i vårt miljöarbete genom att klimatkompensera luncherna. Den klimatpåverkan som måltiden ger upphov till minskas genom att ersätta kolkraft med biomassa i östra Indien. På så vis kan man äta med grönt samvete hos oss, säger Linda Elfving, ansvarig för mat och dryck på Uppsala Konsert & Kongress.

Svenskens huvudsakliga klimatpåverkan kan delas in i transporter, boende och mat – ”bilen, biffen och bostaden”. Den senaste tiden har det blivit allt mer fokus på maten, vilket Uppsala Konsert & Kongress välkomnar.

– Det går snabbt att byta matvanor men tar längre tid att byta bil eller bostad. Därför uppmanar vi alla att göra ett aktivt grönt lunchval. Dra ner på köttet, välj Svanenmärkt och klimatkompenserat, uppmanar Linda Elfving.

Uppsala Konsert & Kongress samarbetar i sitt klimatarbete med Tricorona Climate Partner, som utvecklat projektet Sri Balaji i delstaten Andhra Pradesh i östra Indien. Kraftverket använder förnybart jordbruksavfall som bränsle i stället för fossilt kol som annars är den vanligaste energikällan i landet. Genom att bidra med fossilfri energi till elnätet genereras cirka 29 000 ton årlig koldioxidreduktion. Projektet uppfyller CDM:s och Gold Standards riktlinjer.

– Det är fantastiskt roligt att Uppsala Konsert & Kongress bidrar till en minskad klimatpåverkan globalt och bekämpar fattigdom lokalt i Indien genom att klimatkompensera luncherna, säger Ann Rämme Strömberg på Tricorona Climate Partner som genomfört klimatberäkningarna.

En lunch beräknas totalt ge upphov till knappt 12 kilo koldioxid, motsvarande drygt fem mil i bil.

För mer information, kontakta:
Linda Elfving, Food & Beverage Manager, Uppsala Konsert & Kongress, linda.elfving@ukk.se, 018-727 90 62.
Ann Strömberg, Tricorona Climate Partner, ann.stromberg@tricorona.se, 08-506 88 595.

Senaste nyheter