Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Sveriges bönder storsatsar på solenergi

https://www.klimatsmart.se/images/news/lrf250x69.jpg

Investeringar i solenergi ligger i topp när svenska lantbruk ställer om i klimatvänlig riktning. Trots sommarens katastroftorka är nyinvesteringsviljan hög. Åtta av tio lantbrukare som tänker investera i förnybar energi väljer solenergi. Den näst populäraste satsningen är bioenergi. Torkan slog hårt mot det svenska lantbruket 2018. Totalt räknar LRF med att böndernas inkomster sjönk med 10 miljarder kronor. Trots det visar det sig att viljan att nyinvestera långsiktigt och hållbart i fossilfri energi är mycket stor. En ny undersökning från marknadsanalysföretaget Landja visar att Sveriges lantbrukare har höga ambitioner för att kunna ställa om till fossilfritt. Sex av tio lantbrukare planerar tekniska förändringar som effektiviserar gårdens energianvändning. Var tredje planerar investeringar i förnybar energi de närmaste tolv månaderna. Solpaneler monteras på taken på ekonomibyggnader i söderläge och investeringen anpassas oftast efter gårdens eget årsbehov av el. När nya byggnader byggs görs stora investeringar i långsiktig energieffektivitet. – Det är glädjande att lantbruket gör en bred omställning mot hållbara energilösningar, säger Palle Borgström, förbundsordförande för LRF, Lantbrukarnas riksförbund. I undersökningen svarade 466 företagare som äger mer än tio hektar åker. Svaren varierar beroende på företagarens ålder, gårdsstorlek och skogsinnehav. Företagare som under 40 år och har mer än 50 hektar åkermark och fler än 24 djurenheter är mest intresserade av att effektivisera sin energianvändning. När det gäller investeringar i förnybar energi inom de närmaste tolv månaderna är lantbrukare i åldern 41-55 med mer än 50 hektar skog mest intresserade. I en tidigare undersökning, från februari 2018, uppgav 12 procent av lantbruken att de har investerat i solenergi. – Det har hänt väldigt mycket bara på två-tre år. Drivkraften är stor för att gå över till fossilfritt, göra sig oberoende av framtida elprishöjningar och känna sig självförsörjande. Idag har en tredjedel av de svenska lantbruken någon typ av produktion av förnybar energi, säger Niklas Bergman, energiexpert på LRF. På frågan om vad som främst motiverar en investering i förnybar energi svarar nära hälften ”Bättre betalt för klimatanpassade produkter”. Var femte lantbrukare svarar att investeringsstöd och miljöstöd har störst betydelse för beslut om en investering. En fjärdedel av gårdarna med egen energiproduktion har investerat med sikte på att sälja huvuddelen av energin.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Sveriges bönder storsatsar på solenergi

2019-01-22
Investeringar i solenergi ligger i topp när svenska lantbruk ställer om i klimatvänlig riktning. Trots sommarens katastroftorka är nyinvesteringsviljan hög. Åtta av tio lantbrukare som tänker investera i förnybar energi väljer solenergi. Den näst populäraste satsningen är bioenergi.

Torkan slog hårt mot det svenska lantbruket 2018. Totalt räknar LRF med att böndernas inkomster sjönk med 10 miljarder kronor. Trots det visar det sig att viljan att nyinvestera långsiktigt och hållbart i fossilfri energi är mycket stor. En ny undersökning från marknadsanalysföretaget Landja visar att Sveriges lantbrukare har höga ambitioner för att kunna ställa om till fossilfritt. Sex av tio lantbrukare planerar tekniska förändringar som effektiviserar gårdens energianvändning. Var tredje planerar investeringar i förnybar energi de närmaste tolv månaderna.

Solpaneler monteras på taken på ekonomibyggnader i söderläge och investeringen anpassas oftast efter gårdens eget årsbehov av el. När nya byggnader byggs görs stora investeringar i långsiktig energieffektivitet.

– Det är glädjande att lantbruket gör en bred omställning mot hållbara energilösningar, säger Palle Borgström, förbundsordförande för LRF, Lantbrukarnas riksförbund.

I undersökningen svarade 466 företagare som äger mer än tio hektar åker. Svaren varierar beroende på företagarens ålder, gårdsstorlek och skogsinnehav. Företagare som under 40 år och har mer än 50 hektar åkermark och fler än 24 djurenheter är mest intresserade av att effektivisera sin energianvändning. När det gäller investeringar i förnybar energi inom de närmaste tolv månaderna är lantbrukare i åldern 41-55 med mer än 50 hektar skog mest intresserade.

I en tidigare undersökning, från februari 2018, uppgav 12 procent av lantbruken att de har investerat i solenergi.

– Det har hänt väldigt mycket bara på två-tre år. Drivkraften är stor för att gå över till fossilfritt, göra sig oberoende av framtida elprishöjningar och känna sig självförsörjande. Idag har en tredjedel av de svenska lantbruken någon typ av produktion av förnybar energi, säger Niklas Bergman, energiexpert på LRF.

På frågan om vad som främst motiverar en investering i förnybar energi svarar nära hälften ”Bättre betalt för klimatanpassade produkter”. Var femte lantbrukare svarar att investeringsstöd och miljöstöd har störst betydelse för beslut om en investering. En fjärdedel av gårdarna med egen energiproduktion har investerat med sikte på att sälja huvuddelen av energin.
Källa: LRF

Senaste nyheter