Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Sverige har redan nått förnybarhetsmålen

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskfjarrvarme250x100.png

Sverige har redan, sju år i förväg, nått de uppsatta målen för andelen förnybar energi. Den sektor som bidrar mest till Sveriges höga andel förnybar energi är värmesektorn där biomassa står för den allra största posten. Det finns att läsa i det pressmeddelande från Näringsdepartementet som gick ut på måndagen. Enligt EU:s förnybarhetsdirektiv ska varje medlemsland vartannat år skicka in en rapport till EU-kommissionen om hur främjandet och användningen av förnybar energi utvecklas. Syftet med rapporteringen är att följa upp hur utvecklingen mot EU:s 2020-mål ser ut i medlemsländerna. Idag, måndag 23/12, skickade regeringen in sin rapport. Enligt den preliminära statistiken (från bl a Energimyndigheten) uppgår andelen förnybar energi i Sverige år 2012 till 51 procent. Enligt EU:s förnybarhetsdirektiv ska andelen förnybar energi uppgå till 49 procent i alla medlemsländer år 2020. Sverige har satt upp målet 50 procent förnybart till 2020 men det målet är alltså redan uppnått och passerat. Värmesektorn bidrar mest till den höga andel förnybar energi vi har i Sverige och där står biomassa för den allra största posten följt av värmepumpar. Elsektorn ger det näst största bidraget till Sveriges andel förnybar energi med vattenkraften på första plats, följt av biomassabaserad elproduktion och vindkraft. I rapporten framgår också att andelen förnybar energi i transportsektorn år 2012 uppgick till 12,6 procent, vilket är mer än EU-målet om 10 procent till 2020. - Vi är jättestolta över att Sverige har kunnat uppnå förnybarhetsmålen och att värmesektorn är den största bidragande orsaken, säger Ulrika Jardfelt, vd på Svensk Fjärrvärme. Mest stolta är vi ändå över att vår sektor är ännu bättre för miljön än vad som syns i de här tabellerna, eftersom den biomassa vi använder inom fjärrvärmen inte bara är förnybar utan också återvunnen. Det vill säga att det är rester från skogen som annars skulle gått till spillo. - Utöver det som redovisas som förnybar energi finns lika mycket annan återvunnen energi i fjärrvärmenäten: spillvärme från industrin, värmepumpar som återvinner värmen i avloppsvatten och energi från avfall. Energi som annars skulle värmt endast kråkorna. Den räknas inte in när man talar om förnybarhetsmål men bidrar på samma sätt till en uppvärmning som inte tär på våra gemensamma resurser, fortsätter Ulrika Jardfelt. - Att vi redan nu nått och överträffar EU:s 2020-mål om förnybart ger oss ett bra utgångsläge inför de kommande förhandlingarna, som påbörjas i början på nästa år, om ett nytt klimat- och energipolitiskt ramverk för EU inför 2030, säger it- och energiminister Anna-Karin Hatt. Om målet nu kommer att flyttas fram förtäljer dock inte pressmeddelandet från Näringsdepartementet. Men möjligheterna finns ju onekligen.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Sverige har redan nått förnybarhetsmålen

2013-12-23
Sverige har redan, sju år i förväg, nått de uppsatta målen för andelen förnybar energi. Den sektor som bidrar mest till Sveriges höga andel förnybar energi är värmesektorn där biomassa står för den allra största posten. Det finns att läsa i det pressmeddelande från Näringsdepartementet som gick ut på måndagen.

Enligt EU:s förnybarhetsdirektiv ska varje medlemsland vartannat år skicka in en rapport till EU-kommissionen om hur främjandet och användningen av förnybar energi utvecklas. Syftet med rapporteringen är att följa upp hur utvecklingen mot EU:s 2020-mål ser ut i medlemsländerna. Idag, måndag 23/12, skickade regeringen in sin rapport.

Enligt den preliminära statistiken (från bl a Energimyndigheten) uppgår andelen förnybar energi i Sverige år 2012 till 51 procent. Enligt EU:s förnybarhetsdirektiv ska andelen förnybar energi uppgå till 49 procent i alla medlemsländer år 2020. Sverige har satt upp målet 50 procent förnybart till 2020 men det målet är alltså redan uppnått och passerat.

Värmesektorn bidrar mest till den höga andel förnybar energi vi har i Sverige och där står biomassa för den allra största posten följt av värmepumpar. Elsektorn ger det näst största bidraget till Sveriges andel förnybar energi med vattenkraften på första plats, följt av biomassabaserad elproduktion och vindkraft. I rapporten framgår också att andelen förnybar energi i transportsektorn år 2012 uppgick till 12,6 procent, vilket är mer än EU-målet om 10 procent till 2020.

- Vi är jättestolta över att Sverige har kunnat uppnå förnybarhetsmålen och att värmesektorn är den största bidragande orsaken, säger Ulrika Jardfelt, vd på Svensk Fjärrvärme. Mest stolta är vi ändå över att vår sektor är ännu bättre för miljön än vad som syns i de här tabellerna, eftersom den biomassa vi använder inom fjärrvärmen inte bara är förnybar utan också återvunnen. Det vill säga att det är rester från skogen som annars skulle gått till spillo.

- Utöver det som redovisas som förnybar energi finns lika mycket annan återvunnen energi i fjärrvärmenäten: spillvärme från industrin, värmepumpar som återvinner värmen i avloppsvatten och energi från avfall. Energi som annars skulle värmt endast kråkorna. Den räknas inte in när man talar om förnybarhetsmål men bidrar på samma sätt till en uppvärmning som inte tär på våra gemensamma resurser, fortsätter Ulrika Jardfelt.

- Att vi redan nu nått och överträffar EU:s 2020-mål om förnybart ger oss ett bra utgångsläge inför de kommande förhandlingarna, som påbörjas i början på nästa år, om ett nytt klimat- och energipolitiskt ramverk för EU inför 2030, säger it- och energiminister Anna-Karin Hatt.

Om målet nu kommer att flyttas fram förtäljer dock inte pressmeddelandet från Näringsdepartementet. Men möjligheterna finns ju onekligen.

Senaste nyheter