Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Sverige går med i Världsbankens Carbon Initiative for Development

https://www.klimatsmart.se/images/news/worldbank250x149.jpg

Energimyndigheten har beslutat att delta i ”Carbon Initiative for Development” (Ci-Dev) med 23 miljoner US dollar, det vill säga drygt 155 miljoner kronor. Satsningen har inriktning på CDM-projekt i de minst utvecklade länderna. Carbon Initiative for Development är ett initiativ vid Världsbanken som ska stödja klimatprojekt i de fattigaste länderna i syfte att minska utsläppen av växthusgaser och bidra till en hållbar social och ekonomisk utveckling. Insatserna inom Ci-Dev kommer att ha fokus på Afrika samt länder klassade som ”minst utvecklade länder” av FN, och främst inriktas på CDM-projekt på hushålls- eller bynivå som tydligt gynnar de allra fattigaste. Idag finns endast 1 procent av alla CDM-projekt i de minst utvecklade länderna. Ett svensk deltagande i Ci-Dev ligger väl i linje med det svenska CDM- och JI-programmets mål om att bidra till utvecklingen av de flexibla mekanismerna och utvidga omfattningen av CDM i de fattigaste utvecklingsländerna. – Insatserna inom Ci-Dev kommer att fokuseras på CDM-projekt inom förnybar energi, som exempelvis småskalig vattenkraft och solenergi, som innebär att fler människor får tillgång till elektricitet. Även innovativa projekt inom energieffektivisering, avfallshantering och vattenrening kan bli aktuella, säger Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma. Grunden för Ci-Devs verksamhet är en form av så kallad resultatbaserad finansiering. Det innebär att betalningen sker i efterhand och baseras på de utsläppsminskningar och miljönytta som åstadkoms. – Finansieringsformen innebär en garanti för projektägare och privata aktörer i dessa länder och innebär att svårfinansierade men socialt och miljömässigt angelägna projekt kan komma till stånd, säger Anna Hagvall vid Energimyndighetens enhet för Internationella klimatsatser. Storbritannien deltar sedan tidigare i Ci-Dev. Ytterligare länder överväger deltagande. Satsningen kommer att presenteras vidare vid ett seminarium om Sveriges CDM- och JI program i riksdagen den 7 november 2013. Kontaktpersoner: Bengt Boström, stf avdelningschef vid Tillväxtavdelningen. 070-648 8579, 016-544 2081 Anna Hagvall, handläggare Enheten för Internationella klimatinsatser. 016-544 2124 Mer om CDM och JI på www.energimyndigheten.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Sverige går med i Världsbankens Carbon Initiative for Development

2013-11-12
Energimyndigheten har beslutat att delta i ”Carbon Initiative for Development” (Ci-Dev) med 23 miljoner US dollar, det vill säga drygt 155 miljoner kronor. Satsningen har inriktning på CDM-projekt i de minst utvecklade länderna.

Carbon Initiative for Development är ett initiativ vid Världsbanken som ska stödja klimatprojekt i de fattigaste länderna i syfte att minska utsläppen av växthusgaser och bidra till en hållbar social och ekonomisk utveckling. Insatserna inom Ci-Dev kommer att ha fokus på Afrika samt länder klassade som ”minst utvecklade länder” av FN, och främst inriktas på CDM-projekt på hushålls- eller bynivå som tydligt gynnar de allra fattigaste. Idag finns endast 1 procent av alla CDM-projekt i de minst utvecklade länderna.

Ett svensk deltagande i Ci-Dev ligger väl i linje med det svenska CDM- och JI-programmets mål om att bidra till utvecklingen av de flexibla mekanismerna och utvidga omfattningen av CDM i de fattigaste utvecklingsländerna.

– Insatserna inom Ci-Dev kommer att fokuseras på CDM-projekt inom förnybar energi, som exempelvis småskalig vattenkraft och solenergi, som innebär att fler människor får tillgång till elektricitet. Även innovativa projekt inom energieffektivisering, avfallshantering och vattenrening kan bli aktuella, säger Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma.

Grunden för Ci-Devs verksamhet är en form av så kallad resultatbaserad finansiering. Det innebär att betalningen sker i efterhand och baseras på de utsläppsminskningar och miljönytta som åstadkoms.

– Finansieringsformen innebär en garanti för projektägare och privata aktörer i dessa länder och innebär att svårfinansierade men socialt och miljömässigt angelägna projekt kan komma till stånd, säger Anna Hagvall vid Energimyndighetens enhet för Internationella klimatsatser.

Storbritannien deltar sedan tidigare i Ci-Dev. Ytterligare länder överväger deltagande.

Satsningen kommer att presenteras vidare vid ett seminarium om Sveriges CDM- och JI program i riksdagen den 7 november 2013.

Kontaktpersoner:
Bengt Boström, stf avdelningschef vid Tillväxtavdelningen. 070-648 8579, 016-544 2081
Anna Hagvall, handläggare Enheten för Internationella klimatinsatser. 016-544 2124

Mer om CDM och JI på www.energimyndigheten.se.

Senaste nyheter