Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Svenska städer vidare i klimatutmaning

https://www.klimatsmart.se/images/news/wwf150x150.jpg

Sjutton städer i Kanada, Indien, Italien, Norge, Sverige och USA har valts ut att gå vidare i Earth Hour City Challenge – WWFs klimatutmaning till städer. I Sverige går nu Malmö, Stockholm och Uppsala vidare som finalister. Totalt har 66 städer i sex länder anmält sig till den internationella klimatutmaningen som lanserades förra året på initiativ av Världsnaturfonden WWF. Deltagarna satsar på allt från kollektivtrafik, solenergi till klimatsmart renovering av bostäder och hållbar upphandling. Den 19 mars avgörs vem som blir Earth Hour Capital 2013. – Städernas engagemang är otroligt inspirerande. Starka åtaganden på lokal nivå kan bidra till att vända ohållbara trender. Många utvecklar ambitiösa utvecklingsplaner för bostäder, transporter och energi. Vi önskar nu finalisterna lycka till i utmaningen, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF. Genom det globala initiativet hoppas WWF få större global spridning av lösningar för hållbar stadsutveckling som redan finns på många håll. Bland de svenska finalisterna uppmärksammas Malmö särskilt för satsningarna på smarta elnät, energismarta bostäder och mobilitetslösningar i stadsdelarna Hyllie och Fullriggaren. I Rosengård lyfts ”Hållbara Hilda” fram som ett bra exempel på hur man kan satsa på energisnåla och klimatsmarta lösningar i befintlig bebyggelse i samarbete med de boende. Stockholms satsningar på trängselskatten och planerna för "Hållbara Järva” – upprustningen av miljonprogrammet med mål om halverad energianvändning samt investering i solenergi – lyfts fram som särskilt intressant. Uppsala utses till finalist genom stadens strategiska arbete med det så kallade Klimatprotokollet, där en rad aktörer samarbetar för att möta klimatutmaningen. Det handlar om allt från samåkning till gemensam uppvärmning, bilpooler och användning av spillvärme. Världens städer spär på klimatförändringarna och står för cirka 70 procent av de globala koldioxidutsläppen från fossila bränslen. Men de är också en del av lösningen. – Städerna har stora möjligheter att gå före med lösningar för attraktiva och hållbara livsstilar. Fotavtrycken kan minskas samtidigt som människor får det bättre, säger Carina Borgström Hansson, expert på ekologiska fotavtryck på WWF. I Kanada har Colwood, Surrey och Vancouver utsetts till finalister, i Indien Cochin, Coimbatore och Delhi, i Italien Forli och Siena, i Norge Arendal, Oslo och Stavanger, i USA Chicago, Cincinnati och San Francisco och i Sverige Malmö, Stockholm och Uppsala. För mer information, kontakta: Carina Borgström-Hansson, expert ekologiska fotavtryck WWF, 070-885 51 85, Carina.Borgstrom-Hansson@wwf.se Barbara Evaeus, WWF, 070-393 9030, barbara.evaeus@wwf.se Marie von Zeipel, WWF, 070-629 10 77, marie.vonzeipel@wwf.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Svenska städer vidare i klimatutmaning

2013-01-17
Sjutton städer i Kanada, Indien, Italien, Norge, Sverige och USA har valts ut att gå vidare i Earth Hour City Challenge – WWFs klimatutmaning till städer. I Sverige går nu Malmö, Stockholm och Uppsala vidare som finalister.

Totalt har 66 städer i sex länder anmält sig till den internationella klimatutmaningen som lanserades förra året på initiativ av Världsnaturfonden WWF. Deltagarna satsar på allt från kollektivtrafik, solenergi till klimatsmart renovering av bostäder och hållbar upphandling. Den 19 mars avgörs vem som blir Earth Hour Capital 2013.

– Städernas engagemang är otroligt inspirerande. Starka åtaganden på lokal nivå kan bidra till att vända ohållbara trender. Många utvecklar ambitiösa utvecklingsplaner för bostäder, transporter och energi. Vi önskar nu finalisterna lycka till i utmaningen, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Genom det globala initiativet hoppas WWF få större global spridning av lösningar för hållbar stadsutveckling som redan finns på många håll.

Bland de svenska finalisterna uppmärksammas Malmö särskilt för satsningarna på smarta elnät, energismarta bostäder och mobilitetslösningar i stadsdelarna Hyllie och Fullriggaren. I Rosengård lyfts ”Hållbara Hilda” fram som ett bra exempel på hur man kan satsa på energisnåla och klimatsmarta lösningar i befintlig bebyggelse i samarbete med de boende.

Stockholms satsningar på trängselskatten och planerna för "Hållbara Järva” – upprustningen av miljonprogrammet med mål om halverad energianvändning samt investering i solenergi – lyfts fram som särskilt intressant.

Uppsala utses till finalist genom stadens strategiska arbete med det så kallade Klimatprotokollet, där en rad aktörer samarbetar för att möta klimatutmaningen. Det handlar om allt från samåkning till gemensam uppvärmning, bilpooler och användning av spillvärme.

Världens städer spär på klimatförändringarna och står för cirka 70 procent av de globala koldioxidutsläppen från fossila bränslen. Men de är också en del av lösningen.

– Städerna har stora möjligheter att gå före med lösningar för attraktiva och hållbara livsstilar. Fotavtrycken kan minskas samtidigt som människor får det bättre, säger Carina Borgström Hansson, expert på ekologiska fotavtryck på WWF.

I Kanada har Colwood, Surrey och Vancouver utsetts till finalister, i Indien Cochin, Coimbatore och Delhi, i Italien Forli och Siena, i Norge Arendal, Oslo och Stavanger, i USA Chicago, Cincinnati och San Francisco och i Sverige Malmö, Stockholm och Uppsala.

För mer information, kontakta:
Carina Borgström-Hansson, expert ekologiska fotavtryck WWF, 070-885 51 85, Carina.Borgstrom-Hansson@wwf.se
Barbara Evaeus, WWF, 070-393 9030, barbara.evaeus@wwf.se
Marie von Zeipel, WWF, 070-629 10 77, marie.vonzeipel@wwf.se.
Källa: WWF

Senaste nyheter