Kategorier
- Alla
- Allmänt
- Bilar & Fordon
- Ekonomi
- Energi
- Hem & Trädgård
- Hotell & Resor
- Industri & Teknik
- It & Media
- Kläder & Mode
- Mat & Dryck
- Bröd
- Eko-butiker
- Fisk & Skaldjur
- Frukt & Grönt
- Fågel & Kyckling
- Glass
- Grossister (mat)
- Gårdsbutiker
- Hemleverans
- Hälsokost & tillskott
- Kaffe, Te & Kryddor
- Kött
- Mataffärer
- Mejeri
- Middagsprenumeration
- Storköksleverantörer
- Sötsaker & Snacks
- Vegetariskt & Vegan
- Ägg
- Öl & Vin
- Övriga drycker
- Övriga matvaror
- Restaurang & Nöjen
- Shopping
- Sport & Fritid
- Transport
- Utbildning & kurser

Redaktör:
Jens Ljunggren
Svenska livsmedelsbolag utvecklar vegetabiliska alternativ till kött
2020-12-05

Eva Tornberg och Anna Kjellström
Scandi Standard och Veg of Lund har påbörjat ett samarbete för att få fram fler av framtidens växtbaserade livsmedel.
I december startade bolagen en gemensam forskargrupp med målet att inom ett eller två år kunna erbjuda helt nya livsmedel som möter den starka konsumenttrenden med ökande efterfrågan på växtbaserade produkter med hög kvalitet och lågt klimatavtryck.
Scandi Standard är Nordens ledande producent av kycklingbaserade livsmedelsprodukter med varumärken som Kronfågel och Danpo och Veg of Lund är ett innovativt företag som har stor kompetens när det gäller växtbaserade livsmedel.
Utvecklingsprojektet drivs av Veg of Lunds forsknings- och utvecklingschef Eva Tornberg, som även är professor vid Lunds universitet, samt av projektassistenten Anna Kjellström.
Planerna är att använda Veg of Lunds patent och den forskning som baseras på kombinationen av potatis och rapsolja till livsmedelskategorier utöver bolagets befintliga inom mejeriprodukter.
- Vi är inne i slutfasen med finjusteringar för Veg of Lunds andra stora satsning – potatismjölk – så nu vi har möjlighet att fokusera på ett nytt spännande projekt, konstaterar Eva Tornberg.
Eva Tornberg hade med sig erfarenheter från en nästan 50-årig karriär som livsmedelsforskare då hon och fyra andra parter grundade Veg of Lund 2016.
På Veg of lund har hon arbetat med att göra vegetabiliska proteiner lika hanterbara som de animaliska. Detta arbete har bland annat resulterat i produktionen av Veg of Lunds smoothie-produkter som idag finns i butiker och caféer.
- Jag tyckte att potatis, en rotfrukt med mycket kolhydrater, men även protein av hög kvalitet, var intressant att studera. Fett saknas nästan helt i potatis men finns i riklig mängd i oljeväxter, som raps och dessutom med tio procent av de hälsobringande omega 3-fettsyrorna. Potatis och rapsolja, en jättebra kombination och det är väldigt hållbart ur klimatperspektiv, säger Eva Tornberg.
Emulsionen mellan potatis och rapsolja blir basen även i de växtbaserade köttprodukterna som ska lanseras inom två år, men i köttalternativet krävs en högre proteinhalt och en annan textur som uppfyller konsumentkrav om smak, tuggmotstånd och saftighet.
I december startade bolagen en gemensam forskargrupp med målet att inom ett eller två år kunna erbjuda helt nya livsmedel som möter den starka konsumenttrenden med ökande efterfrågan på växtbaserade produkter med hög kvalitet och lågt klimatavtryck.
Scandi Standard är Nordens ledande producent av kycklingbaserade livsmedelsprodukter med varumärken som Kronfågel och Danpo och Veg of Lund är ett innovativt företag som har stor kompetens när det gäller växtbaserade livsmedel.
Utvecklingsprojektet drivs av Veg of Lunds forsknings- och utvecklingschef Eva Tornberg, som även är professor vid Lunds universitet, samt av projektassistenten Anna Kjellström.
Planerna är att använda Veg of Lunds patent och den forskning som baseras på kombinationen av potatis och rapsolja till livsmedelskategorier utöver bolagets befintliga inom mejeriprodukter.
- Vi är inne i slutfasen med finjusteringar för Veg of Lunds andra stora satsning – potatismjölk – så nu vi har möjlighet att fokusera på ett nytt spännande projekt, konstaterar Eva Tornberg.
Eva Tornberg hade med sig erfarenheter från en nästan 50-årig karriär som livsmedelsforskare då hon och fyra andra parter grundade Veg of Lund 2016.
På Veg of lund har hon arbetat med att göra vegetabiliska proteiner lika hanterbara som de animaliska. Detta arbete har bland annat resulterat i produktionen av Veg of Lunds smoothie-produkter som idag finns i butiker och caféer.
- Jag tyckte att potatis, en rotfrukt med mycket kolhydrater, men även protein av hög kvalitet, var intressant att studera. Fett saknas nästan helt i potatis men finns i riklig mängd i oljeväxter, som raps och dessutom med tio procent av de hälsobringande omega 3-fettsyrorna. Potatis och rapsolja, en jättebra kombination och det är väldigt hållbart ur klimatperspektiv, säger Eva Tornberg.
Emulsionen mellan potatis och rapsolja blir basen även i de växtbaserade köttprodukterna som ska lanseras inom två år, men i köttalternativet krävs en högre proteinhalt och en annan textur som uppfyller konsumentkrav om smak, tuggmotstånd och saftighet.
Källa: Veg of Lund
Senaste nyheter
-
2021-01-27
Industriklivet breddas för att snabbare nå ett fossilfritt samhälleRegeringen har beslutat om ändringar i den förordning som styr Industriklivet så att stöd även kan… -
2021-01-25
Hemköp lanserar klimatberäknade vegoreceptFör att öka medvetenheten om matens klimatpåverkan har Hemköp tillsammans med vegoinfluencern… -
2021-01-22
100 åtgärder för cirkulär omställning av SverigeRegeringen har beslutat om den första handlingsplanen för cirkulär ekonomi. Handlingsplanen… -
2021-01-20
Kock och teknikföretag tilldelas Nackas miljöpris 2020Sofia Good, kock på Optimus förskola, och teknikföretaget Svenska Rotormaskiner tilldelas Nacka… -
2021-01-18
Världsunikt svenskt cirkulärt golvprojekt sparar 100 ton CO2I IKEA varuhuset i Kungens Kurva som renoveras just nu har 10 000 kvm gamla golv rivits ut och… -
2021-01-15
Top Ten listar Sveriges mest energieffektiva produkterUppvärmning av bostäder och lokaler står för en stor del av energianvändningen i Sverige under… -
2021-01-13
Stora brister i märkning av produkter som innehåller bekämpningsmedelVaror som är behandlade med biocider, en typ av bekämpningsmedel, saknar ofta rätt märkning. Det… -
2021-01-11
HKScan siktar på noll klimatpåverkan år 2040HKScan har som mål att uppnå netto noll klimatavtryck i företagets egen industriella produktion i… -
2021-01-08
Grön el till tågen på Öresundsbron minskar klimatpåverkan med 70%Alla tåg som rullar över Öresundsbrons järnväg drivs nu på grön el, bland annat från vindkraft. Och… -
2020-12-18
Gröna Rehab hjälper mot stressrelaterade problemIntresserad av grön rehab och forskning om hur naturen kan påverka hälsa och välbefinnande? I boken…